Інгредієнти
Класичний український борщ:
вода – 1,5-2 л.,
свинина або яловичина на кістці – 400 г,
картопля – 4 шт.,
буряк – 2 шт. невеликі,
морква – 1 шт.,
цибуля – 3 шт. середні,
капуста білокачанна свіжа – 300 г,
томатна паста – 2 ст. л.,
соняшникова олія – 4-5 ст. л.,
лимонна кислота – дрібка,
сіль, лавровий лист, зелень – за смаком.
Кроки
Варимо бульйон. У каструлю наливаємо 1,5-2 літра води. Додаємо м’ясо, ставимо на середній вогонь. Перед закипанням знімаємо піну. Щойно бульйон закипить, накриваємо кришкою і варимо на повільному вогні.
Готуємо засмажку. Буряк натираємо на крупній тертці, моркву – на середній. Цибулю нарізаємо кубиками. В сковороді розігріваємо олію, висипаємо туди цибулю та моркву, смажимо 5 хвилин. Потім додаємо буряк, його можна посипати лимонною кислотою або збризнути соком свіжого лимона – так борщ буде по-справжньому червоним. Смажимо овочі ще 5 хвилин, додаємо томатну пасту, перемішуємо й смажимо все ще 5-7 хвилин.
З бульйону виймаємо м’ясо і, поки воно холоне, кидаємо в бульйон нашатковану капусту. Через 5-10 хвилин додаємо нарізану соломкою картоплю. Відокремлюємо м’ясо від кістки й нарізаємо кубиками. Повертаємо м’ясо в борщ, солимо його і додаємо засмажку.
Перемішуємо борщ, кладемо лавровий лист і дрібно посічену зелень, накриваємо кришкою та варимо все ще 5-7 хвилин. Подаємо борщ зі сметаною і зеленню.
Густий суп прийнято їсти зі сметаною та пампушками з часником або запашним чорним хлібом. Головним доповнення до борщу стане сало, з м’ясними прошарками та часником.