top of page

Оцінювання впливу змін клімату на продуктивність агроекосистем за супутниковими даними: рекомендації/О.Г. Тараріко та ін., Ін-т агроекології і природокористування. - К.:Аграрна наука, 2021 - 40 с.:іл.

Наукова робота виконана авторським колективом науковців Інституту  агроекології

і природокористування Академії аграрних наук. Рекомендації можуть слугувати науковцям, працівникам аграрної галузі, студентам вузів.

У виданні узагальнено вітчизняний та зарубіжний досвід використання супутникових даних для даних для прогнозування оцінок впливу змін клімату на агросистеми та їх продуктивність. Доведено, що спостереження за Землею засобами дистанційного зондування з космосу є важливим інструментом моніторингу та прийняття відповідних рішень щодо впливу клімату на довкілля та агросистеми. 

Спостереження, збір, узагальнення статистичних даних в адміністративно-кліматичних зонах України проводилися за період від 1982 до 2018 року.

В роботі представлені методи оцінювання впливу клімату на продуктивність сільського господарства. Аналіз системи «клімат-сільське господарство» супроводжується діаграмою прямих і зворотніх зв’язків, врахування яких є необхідною складовою для оцінки змін клімату на виробництво продовольства.

В окремому розділі подається метеорологічна та статистична інформація про зернові культури в межах природно-кліматичних зон України. На основі даних державної статистики України проведено аналіз про врожайність та посівні площі для основних сільськогосподарських культур, зокрема пшениці, кукурудзи, соняшника за кліматичними зонами.

В розділі «Супутникова інформація та обгрунтування вибору індикаторів для прогнозування впливу змін клімату» описано програмне середовище Google Earth Engine для отримання та попередньої обробки супутникових даних для оцінювання впливу змін клімату на продуктивність агроекосистем. Пропонується застосування  кореляційного і регресійного аналізів для визначення впливу змін клімату на продуктивність агроекосистем.

За висновками вчених, регіональна прогнозна оцінка впливу змін клімату на продуктивність агроекосистем  за допомогою супутникових даних, є надзвичайно важливою складовою «процесу удосконалення системи управління агроресурсами, адаптації агросфери до змін клімату, інформаційно-консультативного забезпечення аграрного виробництва та сталого розвитку економіки в умовах змін клімату».

   


bottom of page