9 лют. 2023 р.
Іспанський хамон iberico bellota знаходиться під загрозою зникнення через дефіцит ключового продукту харчування свиней — жолудів. Про це повідомляє The Guardian.
Хамон iberico bellota виготовляється лише з чорноногих свиней, які мають провести останній місяць свого життя, харчуючись жолудями у дубовому лісі.
Внаслідок надзвичайно спекотного та сухого літа дуби стали давати менше жолудів. 2022 рік став найспекотнішим за всю історію спостережень в Іспанії та третім за рівнем посушливої погоди. Кількість дощів у регіоні Екстремадура знизилась за останні 50 років на 35%. Це, а також падіння ринкової ціни призвело до 20% зниження обсягу виробництва одного з найдорожчих різновидів хамону.
Франсіско Еспарраго, президент компанії Señorio de Montanera з виробництва хамону
Навіть якщо це літо не буде таким посушливим, як у 2022-му, ми не налаштовані оптимістично. Я очікую, що цей рік буде найгіршим за 40 років моєї роботи в компанії.
Згідно з правилами, виробникам хамону berico bellota дозволено імпортувати жолуді з інших країн.
«Основними продавцями жолудів є Марокко та Алжир, але я хвилююся, що імпорт жолудів може викликати нові захворювання», — зазначає Еспарраго.
https://agroportal.ua/news/mir/ispaniya-mozhe-prizupiniti-virobnictvo-hamonu-cherez-deficit-zholudiv