top of page

Україна вперше досягла позитивного торгового сальдо по м’ясу

16 вер. 2022 р.

Нові тенденції спостерігаються зараз на ринку м’яса України.

Про це заявила заступник директора департаменту аграрного розвитку — начальник управління тваринництва та племінної справи Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена Дадус, говориться у повідомленні міністерства. «Вперше ми маємо позитивне експортне сальдо. Тобто у грошовому виразі експортовано продукції на більшу вартість, ніж імпортовано», — додала вона. Олена Дадус підкреслила, що учасники ринку продовжують працювати в таких складних умовах, забезпечують продовольчу безпеку держави, виробляючи м’ясні продукти. «На сьогодні фонд споживання м’яса й м’ясопродуктів цілком забезпечує потреби внутрішнього ринку й має можливості забезпечувати експортний попит. Це переважно за рахунок м’яса птиці. Споживання на душу населення забезпечується на рівні 52 кг м’яса на одну людину на рік. Цей показник співставний з минулим роком у довоєнний час», — зазначила вона. Змінилася тенденція і в структурі, додала Олена Дадус. Якщо раніше майже половина поголів’я тварин утримувалась домогосподарствами, то зараз реалізація на забій худоби та птиці у живій масі на 68% забезпечується сільськогосподарськими підприємствами. «Наразі ми спостерігаємо, що між видами продукції є певне заміщення: більш дорогі заміщують доступніші. Половина з 2 млн т загального фонду споживання м’яса — це птиця, свинина становить 37% фонду споживання, яловичина — 13%», — наголосила Олена Дадус. Сьогодні в Україні, за спостереженнями експертів та інформацією учасників ринку, переробні підприємства переорієнтовуються — збільшують частку у готовій продукції м’яса птиці, зокрема це стосується м’ясних консервів. Як зазначила Олена Дадус, наразі є кілька завдань для переробної галузі — забезпечити внутрішній ринок, надати населенню України можливість споживати в достатній кількості й за доступною ціною продукцію, зокрема і м’ясну. Переробний бізнес зацікавлений у виході на зовнішні ринки. Є попит на українську продукцію і можливості її постачати.

agroportal.ua

bottom of page