top of page

Про подорож лохини по світу. ТОП-20 цікавих фактів про лохину

21 лип. 2024 р.

Лохина - це дуже ароматні ягоди, солодкі на смак, іноді з легкою кислинкою. Ростуть вони на невеликому кущику, висотою до 2 метрів. Гілки лохини злегка зігнуті і еластичні, сірого кольору. До того, як формуються плоди, у куща з'являються красиві квіти з п'ятьма зубчиками, білого або рожевого кольору, з-за чого лохину часто використовують як декоративну рослину. Плоди достигають найчастіше в серпні, набуваючи красивого синього або блакитного кольору. Цікаво, що раніше лохину називали шкідливою рослиною, тому поплутали ягоди з багном звичайним, яке дійсно викликає біль в голові і нудоту.

Історія лохини

Батьківщиною лохини є Північна Америка, саме їй нам потрібно дякувати за такі смачні і надзвичайно корисні ягоди. Жителі в той час застосовували ягоди в їжу, готували різні страви і варили лікувальні настоянки. Індіанці користувалися і листям чорниці, вони готували кашу з перетертого листя і косметичні засоби для шкіри обличчя, які її зволожували, насичували і відновлювали.


У 17 столітті, коли переселенців було більше, стала більш популярною і лохина. Потім ягода з'явилася в Європі, де її почали культивувати і створювати нові сорти. Спочатку було створено всього 15 сортів рослини, які почали широко використовуватися серед тодішніх садівників.


Активно культивуванням лохини почали займатися в ХХ столітті. Першим, хто став вивчати цю рослину, був ботанік  Фредерік Вірною Ковілл. Він для виведення нового сорту використовував сорт з високою врожайністю з дикорослої рослини, яка відрізнялася великими плодами. Селекціонували лохину багато ботаніків, завдяки чому вже до 1980 року налічувалося понад 60 різних сортів по врожайності і висоті куща. На заході Європи почали вирощувати кущі в 1923 році.


Коли закінчилася Друга світова війна, вирощуванням лохини стали займатися в Англії, Швеції, Італії та багатьох інших країнах. В кінці ХХ століття вивченням цієї культури зайнялися в Україні та Білорусі. Незабаром в Білорусі ця культура вважалася окремим сільським господарством. Лохина така популярна не тільки через смак плодів і їх широкого використання в кулінарії, а й завдяки її декоративності.


У плодах, листі і пагонах рослини є біологічно активні речовини, які омолоджують організм, зміцнюють імунітет, служать профілактикою різних хвороб. Але придбати лохину в магазинах нелегко, до того ж вона недешева. Тому культурою її вирощування почали активно займатися на дачних і садових ділянках. На сьогоднішній день завдяки багатьом селекціонерам в світі налічують понад 200 сортів лохини.




Цікаві факти про лохину

  1. Лохина вважається однією з найбільш популярних ягід в Північній Америці. У штаті Міннесота кекс з чорниці є «символом».

  2. Лохина - символ Нью-Джерсі. Елізабет Уайт займалася лохиною на фермі, яка пізніше стала музеєм, де щороку влітку проводять фестиваль лохини.

  3. У США і Канаді за рік проводять понад 20 фестивалів лохини, де виставляють на продаж різні з нею страви.

  4. Ягоди синього кольору і після них на шкірі і одязі часто залишаються плями. Але від них можна легко позбутися. Для цього необхідно з усіх боків натягнути частину тканини з плямою, поставити на неї чашку з окропом, додати оцет і рідке мило. Рідину потрібно втирати до тих пір, поки пляма не зникне.

  5. Щоб очистити руки від синього кольору після лохини, потрібно потерти їх щіткою, змоченою оцтом.

  6. Ще з давніх часів лохину почали використовувати для того, щоб фарбувати речі. З ягід робили сік, а потім фарбу для яєць до Великодня або для меблів. Для цього вони кип'ятили лохину близько 20хвилин, потім проціджували і поміщали в рідину яйця.

  7. Щоб не втратити пам'ять, рекомендується їсти ягоди, тому що вони вважаються їжею для мозку.

  8. Найбільше вирощують лохину в США, в штаті Мен. 

  9. З ягід готують відвари, які служать профілактикою цинги. Коли була громадянська війна, відвар давали солдатам Америки.

  10. З лохини роблять мед, що не менш корисний, ніж мед гречаний. Але мед дорогий.

  11. У ягодах містяться антиоксиданти, які уповільнюють процес старіння шкіри. Жменя ягід може замінити п'ять яблук або броколі.

  12. При готуванні пирога з ягід, рекомендується спочатку обваляти ягоди в борошні, щоб вони не пофарбували в синій колір тісто.

  13. Льотчики Британії під час війни часто вживали в їжу варення з ягід, щоб поліпшити зір.

  14. Щоб лохина повністю замерзла, достатньо всього чотирьох хвилин.

  15. В одній склянці ягід міститься всього 80 ккал, 4 г клітковини і 25% добової дози вітамінів групи С.

  16. Лохину високорослих сортів найчастіше вживають свіжою. Плоди низькорослих - застосовують в харчовій промисловості.

  17. Лохина - одна з невеликої кількості ягід та інших продуктів, які мають натуральний блакитний або синій колір.

  18. В Америці раніше лохину називали «зоряними ягідками», так як їх квітки роблять форму зірочки.

  19. Те, як довго буде жити рослина, залежить від сортових особливостей і кліматичних умов вирощування. Але якщо умови ідеальні, лохина росте до 60 років.

  20. Чорницю і лохину часто плутають, але щоб їх відрізнити досить подивитися на гілки: гілки чорниці зелені і гнучкі, а гілки голубики здеревілі коричневого кольору.

https://ogorodniki.com/uk/article/pro-podorozh-lokhini-po-svitu-top-20-tsikavikh-faktiv-pro-lokhinu


bottom of page