top of page

Вчені вивели банани, які не чорніють

14 бер. 2025 р.

Біотехнологічна компанія Tropic з Норвіча розробила унікальний сорт бананів, які не втрачають свіжість і не темніють протягом доби після чищення та нарізання. Вчені змогли модифікувати гени фруктів без використання генетичної модифікації.

Фахівці змінили генетику фруктів, впливаючи на гени, що відповідають за вироблення ферменту “поліфенолоксидази” – речовини, яка спричиняє побуріння плодів. Цей метод не є традиційною генетичною модифікацією. Натомість, він передбачає внесення точних змін у наявні гени без додавання чужорідного генетичного матеріалу.


“Більше ніяких слизьких, коричневих бананів. Наш сорт залишається свіжим щонайменше 12 годин після очищення та нарізання, а через 24 години має на 30 відсотків менше коричневого кольору” – розповів Dailymail Гілад Гершон, генеральний директор компанії Tropic.


Цей прорив може повністю змінити використання бананів у кулінарії та глобально знизити кількість харчових відходів. Компанія вже отримала дозвіл на продаж своїх інноваційних бананів у кількох країнах. Серед них Філіппіни, Колумбія, Гондурас, США та Канада.

https://agroter.com.ua/2025/03/12/vcheni-vyvely-banany-yaki-ne-chorniyut/


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page