17 лют. 2024 р.
Культивування комах може бути легшим і ефективнішим, ніж культивування клітин корови. До такого висновку дійшли вчені з Університету Тафтса, які вирішили, що таке джерело білку найефективніше прогодує астронатів.
«Є багато цікавих джерел клітин для вирощування їжі, які, по суті, недостатньо використовуються, недостатньо вивчені та з великим потенціалом, — заявив Девід Каплан, професор інженерної справи сім’ї Стернів, а також професор і завідувач кафедри біомедичної інженерії в Університеті Тафтса. – Наша кінцева мета — знайти незвичайне джерело для довготривалих космічних подорожей. Ось чому ми вирішили використовувати клітини комах».
Дослідницький проєкт під назвою Deep Space Entomoculture був одним із 18, які отримали фінансування від Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) Deep Space Food Challenge.
Дослідницький проєкт Tufts реалізує Наталі Рубіо, аспірантка лабораторії Kaplan. Науковиця зосереджена на вилученні м’язових і жирових клітин тютюнової анкілостомиди (tobacco hookworm).
Кінець кінцем вона сподівається перетворити ці клітини на продукт, який би виглядав, смакував і нагадував би традиційні білки – схожий на курку, яловичину, свинину, абощо.
За її словами, культивовані клітини комах мають більший сенс як білок глибокого космосу, ніж культивовані клітини ссавців.
Приміром, білки комах потребують менше місця для розмноження та виробництва, мають короткий життєвий цикл і можуть живитися різноманітною сировиною.
Крім того, їх можна зберігати та вирощувати при кімнатній температурі, для цього потрібні лише рідкі культуральні середовища, які не потребують сили тяжіння.
Окрім того, кінцевий продукт повинен мати нижчу вартість, ніж клітинна яловичина чи інше лабораторно вирощене м’ясо.
https://newfood.media/2023/08/07/bilkom-dlia-astronavtiv-stanut-tiutiunovi-shkidnyky/