top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 4 по 10 жовтня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  4 по 10 жовтня 2024 року


Зміст         стор.


1. Українське птахівництво може переорієнтувати експорт на Близький Схід 1

2. Зменшення посівних площ і низькі врожаї спричинили дефіцит пропозиції 

моркви 2

3. Україна експортувала понад 100 т яєць до Сьєрра-Леоне та Мавританії 2


4. Український тваринницький саміт: організатори оголосили програму 

форуму 2


5. Експортний потенціал українського цукру активно розширюється 2


6. В Україні з’явиться новий вид акцизу на тютюн та алкоголь 3


7. Продуктів взимку може не вистачити: експерт розповів, який зробити

 запас 3


8. Зеленський підписав закон про виноградарство та виноробство 3


9. Названо ринки, пріоритетні для експорту молокопродуктів 4


10. Закарпатська джелатерія випустила гарбузове морозиво 4


11. Українські виробники об’єдналися і випустили сирну сіль 5


12. Ринок харчового яйця має надлишкову кількість продукту 5


13. Ринок соняшнику: переробні підприємства змушені працювати за 

мінімальними цінами 5


14. Рекордна ціна: експерт пояснив, коли варто чекати різкого падіння 

цін на популярний фрукт 5

                                    -------------------------------------------------------------------


1. Українське птахівництво може переорієнтувати експорт на Близький СхідAgravery. -06.10.2024

Аналітики Міністерства сільського господарства США (USDA) зробили прогноз, що  в наступному році українська галузь птахівництва може дещо зрости порівняно з цьогорічною ситуацією. За даними USDA, виробництво курятини в Україні складе 1,32 мільйона тонн у цьому році, а у 2025 році зросте до 1,33 мільйона тонн. Після падіння виробництва у 2022 р., цього року птахівництво в Україні відновилося та продемонструвало стабільну роботу. За їх прогнозом, наступного року ситуація буде схожою, з незначним зростанням. На думку аналітиків USDA, обмеження, запроваджені Євросоюзом, змусять українських виробників розглянути інші напрямки експорту, при цьому найкращою альтернативою прибутковому ринку ЄС є ринок Близького Сходу.

https://agravery.com/uk/posts/show/ukrainske-ptahivnictvo-moze-pereorientuvati-eksport-na-blizkij-shid


2. Зменшення посівних площ і низькі врожаї спричинили дефіцит пропозиції морквиAgravery. -04.10.2024

На оптовому ринку «Шувар» у Львові ціна на моркву в вересні цього року зросла на 154% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Станом на сьогодні, середня вартість 1 кг моркви складає 16,5 грн, тоді як у вересні 2023 року цей показник становив лише 6,5 грн. 

За словами, керівника відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяни Попович, таке значне підвищення цін пояснюється кількома факторами. По-перше, аномальні погодні умови, зокрема посуха в одних регіонах та надлишкова вологість в інших, призвели до зниження обсягів виробництва моркви. Через це на ринку спостерігається скорочення пропозиції. А по-друге, зростання витрат на виробництво та логістику. Військові дії та економічні труднощі призвели до підвищення цін на паливо, добрива та інші витрати, пов'язані з вирощуванням і транспортуванням овочів, що вплинуло на кінцеву ціну продукції. Попит на моркву залишається стабільним, незважаючи на дефіцит пропозиції, що сприяє подальшому підвищенню цін.https://agravery.com/uk/posts/show/zmensenna-posivnih-plos-i-nizki-vrozai-spricinili-deficit-propozicii-morkvi


3. Україна експортувала понад 100 т яєць до Сьєрра-Леоне та Мавританії

AgroNews.ua. -05.10.2024

Держпродспоживслужба повідомляє, що у вересні спеціалісти Південного МГУ Держпродспоживслужби видали дозвільні документи на експорт 106 тонн харчових яєць до Республіки Сьєрра-Леоне та Мавританії, що розташовані в Західній Африці. Фасування та транспортування харчових яєць для експорту вимагає суворого дотримання вимог, що регулюються міжнародними стандартами. Залежно від якості та терміну зберігання до дня реалізації від виробника до споживача, яйця підрозділяють на класи для експорту: «extra», класу А, класу В. Основні вимоги до пакування включають використання спеціальних контейнерів або упаковки, які забезпечують належний захист продукції від пошкоджень під час транспортування. Важливо дотримуватись температурного режиму, що зберігає свіжість продукції.

https://agronews.ua/news/ukrayina-eksportuvala-ponad-100-t-yayecz-do-syerra-leone-ta-mavrytaniyi/


4. Український тваринницький саміт: організатори оголосили програму форуму

AgroNews.ua. -05.10.2024

11 жовтня, у Києві відбудеться третій Український тваринницький саміт, який є провідною платформою для обговорення трендів розвитку тваринництва, птахівництва, переробки продукції тваринництва, виробництва кормів. Захід буде цікавим для виробників продукції тваринництва - птахівництва, свинарства, великої рогатої худоби, тощо, переробних підприємств - м’ясокомбінатів, молокозаводів тощо, заводів комбікормів, постачальників технологій, продуктів та послуг для тваринництва і птахівництва, виробників ветеринарної продукції. 

Більше інформації дізнавайтеся на офіційному сайті: https://livestock-summit.com.ua/

https://agronews.ua/news/ukrayinskyj-tvarynnyczkyj-samit-organizatory-ogolosyly-programu-forumu/


5. Експортний потенціал українського цукру активно розширюється

AgroNews.ua. -05.10.2024

АПК-Інформ повідомив, що вже два роки поспіль Україна демонструє суттєвий експортний потенціал у цукровій галузі, враховуючи баланс обсягів виробництва та внутрішнього споживання, зазначив  комерційний директор агрохолдингу «Астарта» Вячеслав Чук. Як нагадав фахівець, у минулому сезоні українські виробники експортували майже 700 тис. тонн цукру. «Очікується, що країна зможе експортувати 500-600 тис. тонн цукру в новому МР. Звичайно, обсяги експорту будуть попередньо узгоджені з внутрішніми потребами в Україні із залученням профільного міністерства та асоціацій. Водночас ми вже бачимо, що експортний потенціал України з цукру розширюється на ринки Середземномор’я та Північної Африки», – каже Чук. Він додав, що погодні умови змушують вітчизняних аграріїв адаптувати сівозміну та оптимізувати витрати на гектар. Проте є розуміння, що такі виклики є глобальними і світовий ринок балансуватиме через ціноутворення.

https://agronews.ua/news/eksportnyj-potenczial-ukrayinskogo-czukru-aktyvno-rozshyryuyetsya/


6. В Україні з’явиться новий вид акцизу на тютюн та алкоголь

AgroNews.ua. -05.10.2024 АПК-Інформ,гол

З метою побороти “чорний” ринок алкоголю і тютюну, Україна наблизилася до запуску електронного акцизу на алкоголь та цигарки. Уряд ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи еАкциз. За словами міністра цифрової трансформації  Михайла Федорова, таке нововведення допоможе у боротьбі з контрабандою цієї продукції , від чого лише за 2023 рік держава втратила понад 30 млрд грн.

Він пояснив, як працюватиме еАкциз: купуючи підакцизну продукцію, українці зможуть перевірити її легальність через застосунок Дія, адже кожний офіційний продукт матиме електронний акциз з унікальним кодом. До того ж, акцизні марки можна буде отримати швидко, без бюрократії. еАкциз матиме такі основні переваги: - замінить паперову марку акцизного податку на електронну; - відстежуватиме рух алкогольних, тютюнових виробів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача генеруватиме унікальні марки з кодом, що унеможливить їхню підробку тощо.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zyavytsya-novyj-vyd-akczyzu-na-tyutyun-ta-alkogol/


7. Продуктів взимку може не вистачити: експерт розповів, який зробити запас

AgroPolit.com. – 04.10.2024

Експерт «Економічного дискусійного клубу» Олег Пензін розповів, що опалювальний сезон 2024-2025 може стати одним із найскладніших для українців і в таких умовах, важливо знати, якими продуктами слід запасатися на зиму,  пише Українське радіо.

Ціни на продукти можуть зрости ще більше у жовтні. Очікується подорожчання овочів та молочних продуктів. За словами експертів, ціни на м'ясо  найближчим часом можуть зрости, але незначно, тому що стрімке подорожчання стримуватиме недостатня купівельна спроможність населення. За словами Пензіна, зараз найнижчі ціни на сезонні продукти -  фрукти та овочі. «Слід запастися продуктами, які можна зберігати. Насамперед це овочі. Можна також заквасити капусту, зробити соління. Це істотно здешевлює людині вартість її осінньо-зимового столу. Тому, якщо є можливість, потрібно обов'язково запастися продуктами харчування тривалого зберігання», — зазначив Олег Пензін.

https://agropolit.com/news/29017-produktiv-vzimku-moje-ne-vistachiti-ekspert-rozpoviv-yakiy-zrobiti-zapas


8. Зеленський підписав закон про виноградарство та виноробство

AgroPortal.ua.-07.10.2024

Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (№3928-IX  від 22.08.2024), повідомляє  Комітет ВР з питань аграрної та земельної політики. «Основна мета закону — приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень  Регламентів Європейського  Союзу щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів та контролю у сфері виноградарства та виноробства», — пояснили у парламенті. 

Основними положеннями закону передбачається: - запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил у країнах ЄС; - привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих у країнах ЄС; - визначити механізм захисту на території України географічних зазначень; - ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства; - передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства; - правила щодо маркування та представлення виноробної продукції; - проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту та ін. https://agroportal.ua/news/ukraina/zelenskiy-pidpisav-zakon-pro-vinogradarstvo-ta-vinorobstvo


9. Названо ринки, пріоритетні для експорту молокопродуктів

AgroPortal.ua.-07.10.2024

Україна вже працює у ключових регіонах імпорту молочних продуктів, і в кожному з них є перспективні країни,  партнер проєктів «Інфагро» та радник комітету з євроінтеграції Спілки молочних підприємств України  Максим Фастєєв . Він охарактеризував у цілому ці регіони, розпочавши зі Східної та Центральної Європи, а також Молдови.

Кавказ і Середня Азія. Це традиційні ринки, де Україна була присутня завжди, особливо останні 20 років, підкреслив Максим Фастєєв. Тут діють умови вільної торгівлі. Наступні три ринки, ключові для глобального молочного експорту: Близький Схід і Північна Африка (MENA); Північна Азія; Південно-Східна Азія. Для вітчизняних експортерів вони вже знайомі, додав експерт. «MENA. Дуже специфічний і складний ринок, але водночас перспективний. Так, тут зростає споживання молочних продуктів. До того ж саме цього року спостерігається імпортна активність. І ще відносно зручна логістика.  Південно-Східна Азія — регіон, що швидко розвивається, має високий потенціал через збільшення населення й економічне зростання. Та через економічну нестабільність тут, як і у випадку MENA, варто орієнтуватися на ситуацію в кожній країні та з обережністю вибирати партнерів. Хоча Україна активно експортує, особливо сухе молоко та сироватку, до держав Південно-Східної Азії.

Він додав, що у Північній Азії українські експортери зосередилися лише на чотирьох країнах: Китай, Японія, Південна Корея, Тайвань. Цей напрямок цікавить усіх імпортерів, адже на Китай припадає чверть світового молочного імпорту. Серед загроз для експорту в європейському напрямку він назвав теоретичну ймовірність відновлення  квот наступного року, а також високу конкуренцію на ринку.

 Водночас фахівець назвав країни у згаданих регіонах, які мають пріоритет для експорту української молочної продукції:

https://agroportal.ua/news/ukraina/nazvano-prioritetni-dlya-eksportu-molokoproduktiv-rinki


10. Закарпатська джелатерія випустила гарбузове морозиво

AgroPortal.ua.-06.10.2024

Бренд-шеф Дмитро  Таукішев  розповів, що джелатерія «Джелато Гуцулато»  в селі Кваси на Закарпатті, додала до свого асортименту гарбузове морозиво. «Відпрацювали гарбузове морозиво у нашій  Гулацерії, легкий осінній смак, геть не солодке  та доволі спокусливе на смак», — пише бренд-шеф.

Село Кваси посіло друге місце у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2022», та отримало 50 тис. грн від Посольства Королівства Нідерландів в Україні на співфінансування проєкту зі створення мобільного пункту прийому та охолодження молока.

https://agroportal.ua/news/ukraina/zakarpatska-dzhelateriya-vipustila-garbuzove-morozivo


11. Українські виробники об’єдналися і випустили сирну сіль

AgroPortal.ua.-05.10.2024 

На ринку з’явився новий продукт — сирна сіль. Це  результат агроколаборації двох українських виробників — Дрогобицької солеварні та сироварні «Гарбузовий рай»,  повідомляють виробники у своєму Instagram. «Ми підготували для вас особливу новинку — сирну сіль, яка здивує навіть найвибагливіших  гурманів. Це унікальне  поєднання вишуканих сирів та натуральної  дрогобицької солі. Ця приправа надасть вашим стравам неперевершений аромат і смак. Ідеальна для закусок,  паст,  салатів та інших кулінарних шедеврів!» — йдеться в повідомленні. 

Склад сирної солі: сири: «Світанок», «Монастирський», з трюфелем, «Торба», «Годз», «Магура», «Верде», «Чорна Рада»; традиційна дрогобицька сіль.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/ukrajinski-virobniki-ob-yednalisya-i-vipustili-sirnu-sil


12. Ринок харчового яйця має надлишкову кількість продукту

Вizagro.- 07.10.2024

«Наше птахівництво» пише, що ринок харчового яйця має надлишкову кількість продукту. Так, у липні та серпні виробництво курячого яйця збільшилось до близько 100 млн штук на місяць, зазначив начальник відділу продажів ТОВ «Інкуба» Євген Хайлов. Спричинено це було тривалим скороченням поголів’я курей-несучок в Україні. «Перевиробництво харчового яйця відбулося через несплановане збільшення поголів’я курей-несучок птахогосподарствами після того, як попередні два роки на ринку спостерігався дефіцит харчового яйця», ‒ сказав він. Спричинено його було тривалим скороченням поголів’я курей-несучок в Україні, за словами Хайлова.

https://bizagro.com.ua/rynok-harchovogo-yajtsya-maye-nadlyshkovu-kilkist-produktu/


13. Ринок соняшнику: переробні підприємства змушені працювати за мінімальними цінами

Вizagro.- 05.10.2024

Стримана пропозиція від фермерів та зростання цін на соняшник і соняшникову олію створюють нестабільність на ринку. Щоб підтримувати свою діяльність, переробні підприємства змушені працювати за мінімальними цінами. В таких умовах деякі заводи прийняли рішення перейти на переробку сої, що забезпечує стабільніший ринок і дозволяє отримувати вищу маржу. Перехід на соєву переробку - це альтернатива збереження рентабельності у складних умовах ринку соняшнику.

https://bizagro.com.ua/rynok-sonyashnyku-pererobni-pidpryyemstva-zmusheni-pratsyuvaty-za-minimalnymy-tsinamy/


14. Рекордна ціна: експерт пояснив, коли варто чекати різкого падіння цін на популярний фрукт

УНІАН: Новини України.-10.10.2024

В Україні спостерігається тенденція до подорожчання яблук. Підвищення цін на фрукти пов'язане із сезонним скороченням пропозиції осінніх сортів яблук. Садівники пропонують до продажу яблука по 15-22 грн/кг, залежно від сорту, якості та обсягу партії, що в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Зазначається, що нові оптові ціни на яблука в Україні вже найвищі, як мінімум, за останні 7 років. Оптові ціни на яблука в Україні сягають позначки в 25 гривень за кілограм, а роздрібні - до 40 грн/кг. Наразі ціни на яблука підігріває інтерес з боку виробників концентрату. "Основна причина такого збільшення - ціна на технічне яблуко, яка вже сягає майже 0,30 євро за 1 кг. Це просто рекордна ціна, яку учасники ринку не пам'ятають за багато років. Тут зростання ціни має зупинитися, оскільки в Польщі за таке ж яблуко вже платять менше", - зазначає  керівник USPA Fruit Володимир Гуржій. 

https://www.unian.ua/economics/agro/rekordna-cina-ekspert-poyasniv-koli-varto-chekati-rizkogo-padinnya-cin-na-populyarniy-frukt-12783642.html


bottom of page