top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 11 по 17 жовтня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  11 по 17 жовтня 2024 року


Зміст         стор.

1.«Зупинка заводів точно нікому добра не принесе»: експерт про 

стримування  продажів соняшнику аграріями 1


2. В Україні запрацювали два електронні реєстри 2


3. Експерти назвали причини високих цін на виноград в Україні 2


4. Україна перетворюється на одного з найбільших експортерів лохини 

у світі 2


5. Без української агропродукції Євросоюз чекає продовольча інфляція 3


6. На SIAL PARIS буде представлена українська органічна та молочна

 продукція 3


7. У держбюджет-2025 хочуть закласти допомогу виробникам органіки 3


8. На експорт українського морозива пішло на чверть більше, ніж торік 4


9. ЄС збільшить імпорт цукру, зокрема завдяки Україні 4


10. Переробники молока вважають, що ситуація на ринку потребує втручання 

держави 4


11. У 2024/25 МР в Україні виробництво цукру становитиме 1,7-1,8 млн тонн 4


12. Україна у вересні встановила антирекорд за обсягами переробки соняшнику 5


13. В Одеській області виноробне господарство робить ставку на стійкий сорт 5


                                  ----------------------------------------------------------------------------

1. «Зупинка заводів точно нікому добра не принесе»: експерт про стримування продажів соняшнику аграріямиAgravery. -13.10.2024

Зупинка переробних заводів знизить внутрішній попит на насіння соняшнику, це, в свою чергу, спричинить падіння цін на олійну, розповів в інтервʼю Latifundist.com фінансовий директор групи компаній «Олійний дім» Ілля Єленський. 

«Але зупинка заводів точно нікому добра не принесе. Зупинка заводів знизить внутрішній попит на насіння з боку переробників, це, в свою чергу, відкоригує ціну на соняшник, вона впаде. Потім заводи знову запустяться. Звісно, якщо переробка не рахується, ніхто в збиток працювати не буде. Виходить математика — працюєш, в протилежному випадку шукаєш інші можливості», — сказав він. За словами Єленського, два минулих роки більше заробляли переробники. Зараз йде зсув маржі до фермера. 

Він зазначив, що у порівнянні з початком літа фіксується зростання цін на олію приблизно на $130. «Аграрії це бачать, аналізують, дані ж відкриті. От і почали стримувати продажі, хоча врожай вже зібрали на 80%», — додав Єленський.

https://agravery.com/uk/posts/show/zupinka-zavodiv-tocno-nikomu-dobra-ne-prinese-ekspert-pro-strimuvanna-prodaziv-sonasniku-agrariami


2. В Україні запрацювали два електронні реєстри

AgroNews.ua. -12.10.2024

Пресслужба Мінагро України повідомляє, що міністерство розробило та впровадило два електронні реєстри у галузі тваринництва. Електронні реєстри запрацювали на виконання пункту 9 Плану заходів на 2023 рік щодо переведення публічних послуг в електронну форму, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2022 року №1191, з урахуванням вимог Закону України «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» щодо переведення публічних послуг у сфері тваринництва в електронну форму.

Впроваджено Реєстр суб’єктів племінної справи у тваринництві, яким передбачено проведення в електронному форматі процедури присвоєння відповідних статусів суб’єкта племінної справи у тваринництві. Також запрацював Реєстр селекційних досягнень у тваринництві, яким передбачено проведення в електронному форматі процедури апробації, реєстрації селекційних досягнень у тваринництві (виведення нової породи, типу, лінії та інше), а також реєстрація нових імпортованих порід всіх видів сільськогосподарських тварин.

Метою запуску реєстрів є спрощення процедури присвоєння відповідних статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві, апробації та реєстрації селекційних досягнень та забезпечення вільного допуску зацікавлених суб’єктів до загального переліку порід усіх видів сільськогосподарських тварин, що зареєстровані на території України.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zapraczyuvaly-dva-elektronni-reyestry/


3. Експерти назвали причини високих цін на виноград в Україні

AgroPolit.com. – 16.10.2024

Урожай винограду в Україні 2024 року низький, як і якість ягід, що викликає зростання цін.  За словами експертів УНІАН, якість та кількість винограду дуже низька через посушливі погодні умови та сильну спеку,. Аграрії, які займаються виноградом, змушені скорочувати площі насаджень. Експерти наголошують, що краще мати 10 га якісного столового винограду хорошого сорту на поливі, ніж 100 га без зрошення. Плановий урожай аграрії отримали. Аналітики вважають, що з урахуванням цього хорошими оптовими цінами можна вважати показник у 45 – 55 грн за кг винограду.

Враховуючи все це, ціни на виноград цього року дуже високі, а обсяг урожаю на порядок менший через спеку. Гуртові ціни на виноград стартують від 65 грн, хоча тижнем раніше стартували від 60 грн.

https://agropolit.com/news/29067-eksperti-nazvali-prichini-visokih-tsin-na-vinograd-v-ukrayini


4. Україна перетворюється на одного з найбільших експортерів лохини у світі

AgroPolit.com. – 14.10.2024

EastFruit повідомляє, що Україна увійшла до трійки лідерів серед країн, які демонструють найшвидші темпи зростання експорту лохини у світі. Останні п'ять  років Україна щорічно нарощує обсяги експорту на 21%, що становить приблизно 530 т на рік. У 2022 році експорт лохини зріс на 1,1 тис. т, а у 2023 році – на 940 т, незважаючи на військові дії та російське вторгнення.

Експерти зазначають, що світовий ринок лохини має значний потенціал для зростання. Попит на цю корисну ягоду продовжує зростати. Це дозволяє нарощувати її виробництво та експорт навіть у непростих умовах глобальної економіки. Лідером рейтингу стала Грузія, яка за останні п'ять років збільшувала експорт лохини на 55% щорічно. Друге місце посіла Зімбабве, яка також демонструє вражаючі результати — 48% зростання експорту щорічно. Серед десятки найбільших експортерів свіжої лохини, лідерами за темпами зростання стали Сербія, Мексика та Марокко. Світовим лідером експорту  із великим відривом від конкурентів залишається Перу. 

https://agropolit.com/news/29058-ukrayina-peretvoryuyetsya-na-odnogo-z-naybilshih-eksporteriv-lohini-u-sviti


5. Без української агропродукції Євросоюз чекає продовольча інфляція

AgroPolit.com. – 13.10.2024

Без української продукції ЄС чекає повторення 2022 року з його шаленою, по європейським міркам, продовольчою інфляцією, повідомляє УНІАН. За 24 дні вересня 2024 року Україна експортувала 1,2 млн т зернових до ЄС, що становить 45% загального обсягу експорту українських зернових за цей період.

ТОП-5 найбільших імпортерів українського зерна були:- Іспанія – 57%; - Італія – 20%; - Нідерланди – 11%; - Німеччина – 6%; - Греція – 4%. За структурою експорту з України до ЄС на 77% припадає на пшеницю, 21% – на кукурудзу та 1% на ячмінь. Головні обсяги експорту попереду, а значить і чергові протеси у Євросоюзі. 2022 рік характеризувався аномально високою вартістю збіжжя, а зараз світові ціни повертаються до норми, від якої західні фермери, які живуть за рахунок дотацій, вже встигли відвикнути. Україна може поступово знижувати залежність від ринків ЄС та переводити поставки до традиційних покупців у Азії та Африці. 

https://agropolit.com/news/29054-bez-ukrayinskoyi-agroproduktsiyi-yevrosoyuz-chekaye-prodovolcha-inflyatsiya


6. На SIAL PARIS буде представлена українська органічна та молочна продукція

AgroPortal.ua.- 13.10.2024

Цьогоріч Швейцарія вперше у межах  швейцарсько-української  програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) підтримує участь 11 українських виробників органічної та молочної продукції на Національному стенді України на міжнародній виставці SIAL PARIS 2024,  однією з найвпливовіших міжнародних подій у харчовій промисловості, яка. відбудеться 19-23 жовтня у Парижі.  

Участь українських підприємств покликана сприяти просуванню української продукції на міжнародних ринках, що сприятиме підвищенню впізнаванності органічних та молочних брендів за кордоном та формуванню довіри до України як до надійного постачальника якісної продукції з вищою доданою вартістю.  

Українські виробники молочки представлять тверді й плавлені сири, вершкове масло та цільномолочну продукцію, згущене молоко, сирні снеки та дитяче  харчування. Потужності усіх представлених на національному стенді на SIAL PARIS 2024 молочних компаній внесені до відповідного переліку перевірених потужностей, які мають право експорту до країн ЄС. 

https://agroportal.ua/news/mir/na-sial-paris-bude-predstavlena-ukrajinska-organichna-ta-molochna-produkciya


7. У держбюджет-2025 хочуть закласти допомогу виробникам органіки

AgroPortal.ua.- 13.10.2024

В проєкті бюджету України на 2025 рік є  багато пропозицій щодо підтримки сільського господарства,  зазначив народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.  Особливу увагу в цих пропозиціях депутати звернули на необхідність підтримки сфери переробки продукції, тваринницького комплексу, виробників органічних продуктів. Такий підхід дасть можливість розвиватися і аграріям, і економіці України загалом. 

«Зараз працюємо над тим, щоб переконати колег і уряд у необхідності такої підтримки, щоб нічого не втратити в сільському господарстві, оскільки на відновлення може піти 3-4 роки», — вважає політик. Він додав, що необхідно більше агропродукції  переробляти в Україні, щоб до країн ЄС їхало 50-60% вже готової продукції.

https://agroportal.ua/news/finansy/u-derzhbyudzhet-2025-hochut-zaklasti-dopomogu-virobnikam-organiki


8. На експорт українського морозива пішло на чверть більше, ніж торік

AgroPortal.ua.- 12.10.2024

Асоціація виробників молока повідомляє, що обсяги експорту українського морозива у вересні склали 694 т, що в два рази менше порівняно до серпня 2024 року, але на 15% більше порівняно до вересня 2023 року. Близько 19,6% товару було відвантажено до Молдови, 19% — до Польщі, 18,9% — до Німеччини, 18% — до Ізраїлю та 5% — до США.  За січень – вересень поточного року Україна наростила експорт морозива до 11,36 тис. т (+27%), а грошова виручка за відвантажений товар збільшилась до $37,5 млн (+28%).

https://agroportal.ua/news/ukraina/na-eksport-ukrajinskogo-moroziva-pishlo-na-chvert-bilshe-nizh-torik


9. ЄС збільшить імпорт цукру, зокрема завдяки Україні

AgroPortal.ua.- 12.10.2024

Міністерство сільського  господарства США (USDA) прогнозує, що країни  Європейського Союзу у 2024/25 МР вироблять 15,4 млн т бурякового цукру, що на 4% більше минулого сезону. Споживання цукру в ЄС у новому сезоні має зберегтися на рівні 16,5 млн т, водночас імпорт цукру може збільшитися до 2,4 млн т, зокрема й завдяки імпорту з України. Тривалі дощі у Бельгії, Франції та Чехії призвели до затримки посівної, у той час як посушлива погода в інших країнах, таких як Угорщина, вплинула на вегетаційний період, що сформувало невизначеність щодо розвитку цукрових буряків поточного року. Експорт, як очікується, скоротиться до 1,1 млн т, що значно менше 1,7 млн т зовнішніх постачань минулого сезону.

https://agroportal.ua/news/mir/yes-zbilshit-import-cukru-zokrema-zavdyaki-ukrajini


10. Переробники молока вважають, що ситуація на ринку потребує втручання держави

AgroPortal.ua.- 11.10.2024

В Спілці молочних підприємств України вважають, шо зростання цін на молоко-сировину знижує конкурентоспроможність української молочної продукції. Експерти  СМПУ проаналізували причини помітного (аж на 30%) зростання ціни на молоко-сировину відносно жовтня 2023 року. В СМПУ зазначають, що ситуація на ринку молока-сировини, яка повторюється другий рік поспіль, потребує оперативного державного втручання. До того ж страждають покупці, які змушені скорочувати споживання молочних продуктів через їх здорожчання. Необхідно стимулювати розвиток молочного скотарства у його індустріальному сегменті, а також реформувати сектор виробників серед населення у форми кооперативів або малих та сімейних ферм.

https://agroportal.ua/news/ukraina/pererobniki-moloka-vvazhayut-shcho-situaciya-na-rinku-potrebuye-vtruchannya-derzhavi


11. У 2024/25 МР в Україні виробництво цукру становитиме 1,7-1,8 млн тонн

AgroTimes.-16.10.2024

Директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при ТПП України Олександр Коротинський зазначив, що враховуючи погодні умови, що склалися у 2024/25 МР, в Україні виробництво цукру становитиме 1,7-1,8 млн тонн. Згідно з даними Мінагрополітикиа України, цього року площі під цукровими буряками не перевищили 250 тис. га – майже стільки ж, як і торік. У 2024-25 МР працюватиме до 30 цукрових заводів.  «Середня урожайність солодких коренів із зібраних площ становить 46 т/га, що також відповідає показникам минулого року. Кращі урожаї збирають на Заході України, де були більш сприятливі погодні умови. Менше коренеплодів з гектара збирають у центральних регіонах країни, зокрема, на Полтавщині, Черкащині та Вінниччині. Проте там дещо вищий рівень цукристості, хоча він і не перекриває різницю по урожайності», – уточнив Олександр Коротинський.

https://agrotimes.ua/agromarket/u-2024-25-mr-v-ukrayini-vyrobnycztvo-czukru-stanovytyme-17-18-mln-tonn/


12. Україна у вересні встановила антирекорд за обсягами переробки соняшнику

Вizagro.- 11.10.2024

У вересні країна переробила один із найменших обсягів соняшнику за багаторічний період. У перший місяць нового сезону-2024/25 було перероблено близько 861 тис. тонн олійної, що стало найменшим обсягом для вересня з 2014/15 МР. За словами аналітиків АПК-Інформ, даний показник знаходиться майже на рівні минулорічного вересневого обсягу (-1%), однак різниця в тому, що на початку сезону-2023/24 українські компанії зіткнулися з труднощами при експорті внаслідок призупинення роботи портів Одеси, що стримувало більш активне збільшення переробки, тоді як у поточному сезоні основна проблема – це формування сировинної бази. Більшість сільгоспвиробників з огляду на очікування нижчого врожаю соняшнику у 2024 р. стримували реалізацію продукції. Як наслідок, протягом вересня закупівельні ціни на олійну підвищувались і на початку жовтня оновили максимум з лютого 2022 року – 22000-23800 грн/т СРТ.

https://bizagro.com.ua/ukrayina-u-veresni-vstanovyla-antyrekord-za-obsyagamy-pererobky-sonyashnyku/


13. В Одеській області виноробне господарство робить ставку на стійкий сорт

Вizagro.- 10.10.2024

Садівництво по-українськи пише, що власник СФГ «Деметра» (Одеська область) Володимир Харковський заявив, що якщо більшість технічних сортів винограду обробляються до семи разів, то білий сорт Первісток Магарача можна обробити лише один-два рази, коли йде епіфітотія захворювань. «Було ще 2 га сорту Подарунок Магарача, але залишили тільки Первiсток, бо він набагато стійкіший до хвороб, шкідників і кліматичних стресів, та й якість вина з нього вища», – зазначає винороб. Плюс Первістка також у тому, що при обробках можна обходитися тільки біологічними препаратами. За його словами, стійкість цього сорту визначається його похідним – сортом Ркацителі. «Він схожий на перший і за смаковими якостями, і за якостями самого грона.  Крім того, цей сорт у нас кореневласний, і добре відновлюється після стресу», – сказав аграрій.

https://bizagro.com.ua/v-odeskij-oblasti-vynorobne-gospodarstvo-robyt-stavku-na-stijkyj-sort/


bottom of page