top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 6 вересня по 12 вересня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  06 по 12  вересня 2024 року


Зміст         стор.

1. Аграрний сектор в Україні втрачає $11,2 млрд щороку 1


2. Регулювання мінімальної експортної ціни негативно вплине на ринок 

меду 2


3. В Україні змінили вимоги до молочної продукції 2


4. Україна може експортувати цукру до ЄС на $158 млн: виробники вирішили 

поділити ринок 2


5. Зерно і переробка – 2024: аграрії та переробники говоритимуть про 

розширення сировинної бази 3


6. Держпрограму грантів розширили на молодь, виноробів та аквакультуру 3


7. Дефіциту продовольства в Україні не буде 3


8. Ліван залишається головним імпортером української худоби 4


9. Міністром агрополітики призначили Віталія Коваля 4


10. Найбільший виробник цукру в Україні розпочав сезон 4


11. Підвищення тарифів залізничних перевезень може вдарити по аграріях

 України 4


12. Обсяги переробки соняшнику в Україні в сезоні 2023/24 значно 

перевищили очікування 5


13. Імпорт молочних продуктів в Україну перевищив експорт на 24%: аналіз 

ринку 5


14. Метал і зерно тримають Україну: у серпні експорт сягнув 3 млрд грн. 5

                                     

                                             -----------------------------------------------

1. Аграрний сектор в Україні втрачає $11,2 млрд щороку

AgroNews.ua. -12.09.2024

Наразі Україна є однією з найбільш замінованих країн світу – приблизно 139 300 кв. км території потребують обстеження на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів. Це майже чверть всієї території держави. Україна щороку втрачає $11,2 млрд через мінне забруднення, що знижує експорт на $8,9 млрд і серйозно впливає на економіку, особливо аграрний сектор. Для повного розмінування країни потрібно близько $34,6 млрд, що дозволить повернути до продуктивного використання значну частину територій.

Мінне забруднення завдало значних збитків кільком регіонам, зокрема Чернігівській, Сумській, Миколаївській та Харківській областям. Вони втратили понад 20% регіонального ВВП через заміновані території. Місцеві бюджети недоотримують понад $1,1 млрд щорічно, що підриває економічний розвиток цих регіонів та їхню здатність фінансувати важливі соціальні й інфраструктурні проєкти.

Фінансування гуманітарного розмінування залишається критично недостатнім. У 2022 році світова спільнота оголосила про фінансову допомогу на розмінування в розмірі $798 млн, але Україна отримала менше 50% від цієї суми. Державна підтримка також спрямована на допомогу аграріям. Відкрито прийом заявок на компенсацію вартості розмінування сільськогосподарських земель через ДАР. На цю програму в бюджеті виділено 3 млрд грн, що дозволить аграріям частково компенсувати витрати на очищення земель від вибухонебезпечних предметів.

https://agronews.ua/news/agrarnyj-sektor-v-ukrayini-vtrachaye-112-mlrd-shhoroku/


2. Регулювання мінімальної експортної ціни негативно вплине на ринок меду

AgroNews.ua. -07.09.2024

Директор ТОВ «Органік Експорт» Едуард Кричфалушій повідомив, що цієї осені одним із вагомих чинників, який впливатиме на український мед стане ініціатива уряду щодо регулювання мінімальної експортної ціни. Він зазначає: «Ми як бізнес вбачаємо в цьому суттєве погіршення можливості нашого реагування на ринкову конкуренцію та укладання і виконання довготермінових контрактів». Із запровадженням експортного регулювання велика частина експорту буде поза межами встановленого індикативу та зупинить постачання. За його словами, індустрія медового експорту та переробки знаходиться в дуже небезпечному турбулентному періоді часу.

https://agronews.ua/news/regulyuvannya-minimalnoyi-eksportnoyi-cziny-negatyvno-vplyne-na-rynok-medu/


3. В Україні змінили вимоги до молочної продукції

AgroNews.ua. -07.09.2024

Пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України повідомляє, що Мінагро затвердило наказ, який вносить зміни до вимог безпечності та якості молока і молочних продуктів. Документ передбачає удосконалення заходів щодо виробництва та обігу молока й молочних продуктів, відповідно до європейського законодавства. Запроваджуються  вимоги  до сирого молока, що не піддавалося термічній обробці та буде вводитись в обіг як харчовий продукт. Крім того, нові вимоги стосуватимуться тих господарств з виробництва молока й тварин, від яких таке молоко отримується. Встановлено місця та правила реалізації молока. Запроваджуються механізми для проведення лабораторних досліджень  сирого молока, отриманого в місцях виробництва. Молоко перевірятимуть на залишки антибіотиків, точку замерзання та лужну фосфатазу після термічної обробки.

 Нові вимоги посилять інституційну спроможність системи контролю в молочному секторі та його готовність до інтеграції з ринком молока ЄС.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zminyly-vymogy-do-molochnoyi-produkcziyi-2/


4. Україна може експортувати цукру до ЄС на $158 млн: виробники вирішили поділити ринок

AgroPolit.com. – 12.09.2024

Ринок ЄС є преміальним для цукровиків — ціни на ньому можуть бути до 15% вищими за світові. З огляду на очікувану річну квоту у 262,6 тис. т у 2025 році та середні біржові котирування $603/тонна, йдеться про ринок у $158 млн. Виробники цукру ведуть перемовини про поділ квоти на безмитний експорт до Євросоюзу своєї продукції. 

У рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна може експортувати в країни Євросоюзу певну кількість агропродукції за нульовою митною ставкою. Квота на безмитне постачання набагато менша за кількість товару, яку готові постачати українські виробники. Через це річну квоту подекуди «закривають» за декілька днів.

У 2025 році Україна зможе експортувати за квотою 262,6 тис. тонн цукру, як і у 2024 році. Оскільки цукровики до кінця року позбавлені права експортувати продукцію до ЄС, галузь вже зараз готує інструменти саморегуляції.

https://agropolit.com/news/28926-ukrayina-moje-eksportuvati-tsukru-do-yes-na-158-mln-virobniki-virishili-podiliti-rinok


5. Зерно і переробка – 2024: аграрії та переробники говоритимуть про розширення сировинної бази

AgroPortal.ua.- 11.09.2024

У межах всеукраїнського форуму «Розвиток попри війну: зерно і переробка – 2024» в Києві 18 вересня відбудеться діалог сільгоспвиробників і зернопереробників щодо формування та розширення сировинної бази: формалізація відносин, контрактне вирощування, допомога у вирощуванні спеціальних сортів пшениці та круп’яних культур. Про це повідомляють організатори заходу, відзначаючи, що підтримку події надала Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). В програмі візьмуть участь  Олег Хоменко, генеральний директор УКАБ, Віктор Шеремета, перший віцепрезидент Асоціації фермерів та приватних землевласників України, власник ФГ «Геркулес», Олександр Ясинський, комерційний директор ТОВ «Терра» (виробники круп), Родіон Рибчинський, директор Спілки «Борошномели України» та ін.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/zerno-i-pererobka-2024-agrariji-i-pererobniki-govoritimut-pro-rozshirennya-sirovinnoji-bazi


6. Держпрограму грантів розширили на молодь, виноробів та аквакультуру

AgroPortal.ua.- 10.09.2024

Міністерство економіки України  повідомило, що молоді підприємці зможуть отримати грант до 150 тис. грн на відкриття власного бізнесу в межах програми «Власна справа». Крім того, уряд додав до переліку отримувачів грантів виробників вин та підприємців, які працюють на території активних бойових дій. Ще одна новація полягає в тому, що підприємцям дозволили за грантові кошти брати в оренду водойми та купувати аквакультуру для їх розведення.

Юлія Свириденко,  Перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки України, розповіла, що зараз міністерство розробляє кілька новацій, які допоможуть бізнесу залучати ще більше грантових коштів для розвитку. По-перше, за умови створення від чотирьох робочих місць суму грантової підтримки планують збільшити вдвічі: з 250 до 500 тис. грн. По-друге, уряд планує дозволити отримувати грант у розмірі 250 тис. грн повторно через три роки після отримання першого гранту для всіх категорій підприємців. Наразі ці нововведення на етапі розробки. 

https://agroportal.ua/news/finansy/derzhprogramu-grantiv-rozshirili-na-molod-vinorobiv-ta-akvakulturu


7.  Дефіциту продовольства в Україні не буде

AgroPortal.ua.- 08.09.2024

Секретар парламентського Комітету з питань  аграрної та земельної політики, народний депутат  Іван Чайківський  висловив думку, що Україні не загрожує дефіцит продовольчих товарів. Він  зазначив: «Насправді про дефіцит говорити не варто, оскільки всі продукти так званого борщового набору вирощуються в Україні, і їх абсолютно достатньо. З іншими продуктами теж не бачу жодних проблем. Фактично в Україні вже зібрали зернові, є достатньо пшениці, яка має хороші якісні показники. І можна сказати чітко, що овочі та хліб у нас будуть. Щодо м’яса, то Україна є одним із лідерів з його виробництва. І курятини, і свинини. Його достатньо для внутрішнього ринку, і ми його ще й продаємо на ринок зовнішній. Особливо курятини. Тому дефіциту м’яса теж не буде».  Щодо молока, то його,  в Україні теж достатньо. Щодо м’яса, то ціни, на його думку, будуть зростати внаслідок того, що дорожчають електроенергія, пальне.  Але здорожчання м’яса буде поетапним,  така сама ситуація буде і з молоком.

https://agroportal.ua/news/ukraina/deficitu-prodovolstva-v-ukrajini-ne-bude


8. Ліван залишається головним імпортером української худоби

AgroPortal.ua.- 07.09.2024

До Лівану  у серпні 2024 року країна  експортувала 3916  голів  ВРХ. У повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів говориться, що дозвільні документи на експорт видані на державному кордоні спеціалістами Південного міжрегіонального ГУ ДПСС, які ретельно перевірили стан тварин та забезпечили відповідність усім необхідним вимогам. «Ліван залишається головним імпортером української рогатої худоби, що свідчить про високу якість вітчизняної продукції та довіру міжнародних партнерів. Завдяки таким експортним операціям Україна зміцнює свої позиції на світовому ринку сільськогосподарської продукції, сприяючи зростанню економіки та розширенню співпраці з іншими країнами», — уточнили у відомстві. 

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/livan-zalishayetsya-golovnim-importerom-ukrajinskoji-hudobi


9. Міністром агрополітики призначили Віталія Коваля

AgroPortal.ua.- 05.09.2024

5 вересня Верховна Рада України  призначила Віталія Коваля міністром аграрної політики та продовольства України. До цього призначення Віталій Коваль очолював Фонд державного майна України та Рівненську ОДА , з 2006 по 2019 рік він очолював та був співзасновником підприємств у аграрній, транспортній та будівельній галузях: ТОВ «Атлант-транс», ТОВ «Інвесттрейдсервіс», ТОВ «РГС-Логістикгруп», ТОВ «ВВВ Монтаж» та ТОВ «Санако».

Також відбулися інші призначення - на посаду міністра закордонних справ призначили Андрія Сибігу, Ольгу Стефанішину призначили віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — міністром юстиції України . Віце-прем'єр-міністром з відновлення України — міністром розвитку громад та територій України став Олексій Кулеба. Світлану Гринчук призначили міністром захисту довкілля та природних ресурсів України . Міністром молоді та спорту України призначили Матвія Бідного.  Микола Точицький очолив Міністерство культури та стратегічних комунікацій. Наталю Калмикову призначили на посаду міністра у справах ветеранів України . Германа Сметаніна призначили на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України .

https://agroportal.ua/news/ukraina/ministrom-agropolitiki-priznachili-vitaliya-kovalya


10. Найбільший виробник цукру в Україні розпочав сезон

AgroPortal.ua.- 05.09.2024

Розпочало сезон цукроваріння ТОВ «Радехівський цукор». «Радехівський цукор» входить до міжнародної групи компаній Pfeifer & Langen — великого європейського виробника цукру. За підсумками минулого року підприємство стало найбільшим виробником цукру в Україні. «Підприємство вже переробило 19 тис. т і виготовило 1,9 тис. т цукру врожаю 2024 року», — зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/naybilshiy-virobnik-cukru-v-ukrajini-rozpochav-sezon


11. Підвищення тарифів залізничних перевезень може вдарити по аграріях України

24Агро. –09.09.2024

Українська зернова асоціація виступила проти чергового підвищення залізничних тарифів на перевезення зерна. На їх думку, це ще більше вдарить по аграріях, які зазнали збитків через війну, розв'язану Росією. Укрзалізниця підняла тарифи на перевезення зерна у 2021 – 2022 роках на 96%, що призвело до зростання вартості логістики для аграріїв. За оцінками Агроцентру КШЕ, АПК України в цілому зазнав 80 мільярдів доларів збитків та втрат з початку повномасштабного вторгнення Росії. Нове підвищення тарифів на 11% може зробити українське зерно неконкурентоздатним на світовому ринку, адже експортери вимушені будуть знизити закупівельні ціни в зв'язку зі зростанням вартості логістики, і як результат аграрії, які вирощують зерно зазнаватимуть ще більших збитків.

Тому найкращим способом уникнути збитковості Укрзалізниці – це оптимізація власних витрат Укрзалізниці та підвищення ефективності виробничих процесів.

https://24tv.ua/agro24/tarifi-zaliznitsi-zrostayut-yak-tse-vpline-agrariyiv_n2636791


12. Обсяги переробки соняшнику в Україні в сезоні 2023/24 значно перевищили очікування

GrowHow.in.ua.- 10.09.2024

В ІА «АПК-Інформ» повідомили, що за підсумками сезону 2023/24 в Україні було перероблено трохи більш як 15 млн тонн соняшнику. Це на 9% перевищило показник попереднього сезону та значно перевищило попередні очікування, в основному через недооцінений урожай і перехідні залишки олійної попередніх років. 

Цей обсяг переробки соняшнику став другим за величиною за всю історію після показника сезону 2019/20 (15,9 млн тонн). Аналітики зазначили, що темпи переробки трималися на досить високому рівні майже весь сезон і почали знижуватися лише з червня на тлі значного дефіциту пропозицій соняшнику. У серпні обсяг переробки соняшнику українськими заводами став найменшим з серпня 2022 р., склавши усього лише близько 640 тис. тонн (-37% до показника попереднього місяця). Як вважають аналітики, внаслідок обмеженої пропозиції олійної збільшення переробки у новому сезоні може бути значно повільнішим, ніж зазвичай.

https://www.growhow.in.ua/obsiahy-pererobky-soniashnyku-v-ukraini-v-sezoni-2023-24-znachno-perevyshchyly-ochikuvannia/


13. Імпорт молочних продуктів в Україну перевищив експорт на 24%: аналіз ринку

Дело. -10.09.2024

Спілка молочних підприємств України повідомила, що за січень-серпень поточного року відбулося зростання обсягів зовнішньої торгівлі молочними продуктами (МП) до $307 млн, що на 7,9% перевищує відповідний показник минулого року ($285 млн). Але, негативне сальдо у торгівлі молочними продуктами збільшилось і досягло -$32,6 млн, що на $1,4 млн більше, ніж торік (-$31,2 млн).

Обсяг експорту молочних продуктів за цей період  становив $137,3 млн, що на 8,3% більше, ніж за аналогічний період 2023 року ($126,7 млн). Це: кисломолочні продукти: зростання на 27% у натуральному виразі та на 32% у вартісному, молочна сироватка: зростання на 43% у натуральному виразі та на 38% у вартісному, сири всіх видів: зростання на 40% у натуральному виразі та на 31% у вартісному. Обсяги імпорту у січні-серпні 2024 року досягли $170 млн, що на 7,6% більше, ніж у січні-серпні 2023 року ($158 млн). Кисломолочні продукти: зниження на 16%, молочна сироватка: зниження на 28%, сири: зростання імпорту на 8% у натуральному виразі.

https://delo.ua/agro/import-molocnix-produktiv-v-ukrayinu-perevishhiv-eksport-na-24-analiz-rinku-436207/


14. Метал і зерно тримають Україну: у серпні експорт сягнув 3 млрд грн

УНІАН: Новини України.-10.09.24

За 6 місяців 2024 року експорт з України склав 19,5 млрд доларів, і є ідентичним показнику 1 півріччя 2023 року.  Це повідомили у пресслужбі  Мінекономіки. У серпні 2024 року Україна експортувала товарів на суму понад $3,16 млрд, що на 6,4% більше, ніж у липні, та на 17,5% більше за показники серпня 2023 року. 

За вартістю найбільше експортовано металопродукції – на $437 мільйонів, та насіння ріпаку – на $421,3 млн. За фізичним обсягом переважають руди та залізні концентрати - 2,5 млн тонн, та пшениця - 2,2 мільйона тонн. Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко  зазначила:  "Другий місяць поспіль експорт зростає завдяки ранньому старту збору врожаю та поліпшенню морської логістики. У серпні ми збільшили вантажообіг морським транспортом на 224,7 тисячі тонн або на 3,6% в порівнянні з липнем".

https://www.unian.ua/economics/other/metal-i-zerno-trimayut-ukrajinu-u-serpni-eksport-syagnuv-3-mlrd-grn-12753393.html

bottom of page