top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 23 серпня по 28 серпня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  23 по 28 серпня 2024 року


Зміст         стор.

1. Міжнародна спільнота відіграє важливу роль для безпеки українського

 експорту, - Денис Марчук 1


2. Ще одна фітосанітарна лабораторія в Україні отримала повноваження 2


3. В Україні почали діяти нові правила захисту місцевих продуктів 2


4. Поточні ціни на соняшник роблять переробку невигідною 2


5. В Україні запустять реєстр виробників винограду і вина 2


6. Середньорічні обсяги експорту меду з України сягають 59,5 тис. т 3


7. Grain from Ukraine: до Мозамбіку та Малаві відправили 23 тис. т 

української кукурудзи 3


8. Українські агропідприємства розвиватимуть сільське господарство в 

Африці 3


9. Експорт соняшникової олії у серпні може найменшим за останні два роки 3


10. Європейські покупці активно розглядають пропозиції продовольчої 

пшениці з України 4


11. “Астарта” розпочала 25-й сезон цукроваріння 4


12. «Укроліяпром» заявила, що переробка ріпаку цьогоріч не перевищить 

400 тисяч тонн 4


13. Україна заробила на експорті м’яса птиці за 7 місяців на 17% більше 4


                                    ------------------------------------------------------------------

1. Міжнародна спільнота відіграє важливу роль для безпеки українського експорту, - Денис МарчукAgravery. -23.08.2024

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук висловив свою думку щодо міжнародної ситуації, що склалася навколо українського аграрного експорту та світової продовольчої безпеки. Він зазначив: «Туреччина завжди буде відігравати важливу роль, оскільки Босфор є головним коридором, через який проходять кораблі з українським експортом. Турецька позиція у торговельних відносинах має велике значення для нашої країни. Хоча впливати на дії Путіна складно, співпраця з Туреччиною допомагає Україні зберігати можливості для експорту. А спільні зусилля України, Туреччини, Румунії та Болгарії щодо розмінування дозволяють забезпечити безпеку суден, які заходять і виходять з українських портів».Питання продовольчої безпеки світу сьогодні залишається в центрі уваги міжнародної спільноти, а інтерес до української агропродукції буде зростати і надалі. Експерт також нагадав про проблему конкуренції з боку Росії на міжнародних ринках: Окрім того, він відзначив зростаючу роль Японії у підтримці України. «Японія, яка імпортує близько 80% продуктів харчування, розуміє стратегічне значення співпраці з Україною. Їхня активна участь у процесах розмінування та інших проєктах демонструє важливість нашого партнерства», — зауважив заступник голови ВАР.

 Денис Марчук наголосив на важливості подальшої міжнародної підтримки для захисту українського експорту: https://agravery.com/uk/posts/show/miznarodna-spilnota-vidigrae-vazlivu-rol-dla-bezpeki-ukrainskogo-eksportu-denis-marcuk


2. Ще одна фітосанітарна лабораторія в Україні отримала повноваженняAgravery. -23.08.2024

Дані на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України свідчать, що  міністерство включило Державні установу «Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія» до Переліку фітосанітарних лабораторій, уповноважених на проведення огляду, відбору зразків та фітосанітарної експертизи (аналізи). Таким чином, вказаний перелік за період з середини травня до середини серпня збільшився з 23 до 24 лабораторій. 

https://agravery.com/uk/posts/show/se-odna-fitosanitarna-laboratoria-v-ukraini-otrimala-povnovazenna


3. В Україні почали діяти нові правила захисту місцевих продуктів

AgroNews.ua. -28.08.2024

Набули чинності нові правила реєстрації географічних зазначень в Україні, затверджені Міністерством економіки. Відтепер українські виробники, чия продукція має особливу якість завдяки своєму географічному походженню, зможуть зареєструвати географічні зазначення за чітко регламентованою процедурою. Це повідомляє Мінекономіки. Заступник Міністра економіки України Віталій Кіндратів зазначив: «Використання географічних зазначень не лише підкреслює унікальність українських продуктів, але й сприяє розвитку наших аграрних регіонів. Це допомагає зберегти традиції та знання, що передавалися місцевими виробниками з покоління в покоління».

Нові правила адаптовані до регламентів Європейського Союзу, що означає, що українські географічні зазначення тепер можуть бути офіційно визнані і захищені на території ЄС. Це важливий крок для розвитку місцевих виробників і просування їх продукції на європейські ринки.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-pochaly-diyaty-novi-pravyla-zahystu-misczevyh-produktiv/


4.  Поточні ціни на соняшник роблять переробку невигідною

AgroNews.ua. -24.08.2024

Аналітики Spike Brokers повідомляють, що ціни на соняшник продовжують триматися на рівні $490-500 з ПДВ з доставкою на завод. Виробники відтерміновують збут олійної, не дозволяючи ринку насититися пропозиціями та скоригуватися в ціні. Фахівці зазначають: «За словами представників заводів, за поточних рівнів цін на соняшник переробка стає економічно невигідною. Соняшникова олія торгується на рівні $910 CPT морські порти на період до листопада без премій за пізніші періоди».

https://agronews.ua/news/potochni-cziny-na-sonyashnyk-roblyat-pererobku-nevygidnoyu/


5. В Україні запустять реєстр виробників винограду і вина

AgroNews.ua. -23.08.2024

Прес-служба Апарату Верховної Ради України повідомила, що 22 серпня 2024 року ВРУ ухвалила євроінтеграційний Закон України «Про виноград, вино та продукти виноградарства» (реєстр. № 9139). Цим Законом імплементуються положення ряду актів ЄС, зокрема: положення Регламентів № 1308/2013, № 2021/2117, № 251/2014, № 2019/33, № 2019/33, № 2019/34, № 2018/273, № 2019/934, № 2024/1143. Врегульовано вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС. Завдяки чому буде спрощено вихід української виноробної продукції на міжнародні ринки. Закон матиме позитивний вплив на підвищення якості виноробної продукції; захисту вітчизняного виробника; усунення чинників, що спотворюють конкуренцію та простежуваність виноградно-виноробної продукції від лози до пляшки.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zapustyat-reyestr-vyrobnykiv-vynogradu-i-vyna/


6. Середньорічні обсяги експорту меду з України сягають 59,5 тис. т

AgroPortal.ua.-27.08.2024

Міністерство аграрної політики та продовольства України  повідомляє, що  середньорічні обсяги експорту меду з України, якщо брати в середньому за 5 років, сягнули 59,5 тис. т. За інформацією  відомства, до країн ЄС експортовано 51,8 тис. т (87%), США — 4,0 тис. т (7%), Туреччини — 1,7 тис. т (3%), Японії — 0,6 тис. т (1%).

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/serednorichni-obsyagi-eksportu-medu-z-ukrajini-syagayut-59-5-tis-t


7. Grain from Ukraine: до Мозамбіку та Малаві відправили 23 тис. т української кукурудзи

AgroPortal.ua.-27.08.2024

Корабль з понад 3,8 тис. т кукурудзи до Мозамбіку та 19,2 тис. т до Малаві  Україна відправила  в межах ініціативи Grain from Ukraine, повідомило Мінагрополітики України.  Вантаж вирушає до Мозамбіку морем, а вже потім буде транспортований до Малаві сушею. Після прибуття продукти будуть використани Всесвітньою продовольчою програмою для роздачі соціально незахищеним категоріям населення в цих країнах. Українська кукурудза дозволить підтримати їжею близько 200 тис. людей у Мозамбіку та 900 тис. людей у Малаві впродовж 3 місяців. Це стало можливим завдяки донорської підтримки Швеції, Нідерландів, Франції, Південної Кореї та Португалії. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/grain-from-ukraine-do-mozambiku-ta-malavi-vidpravili-23-tis-t-ukrajinskoji-kukurudzi


8. Українські агропідприємства розвиватимуть сільське господарство в Африці

AgroPortal.ua.-26.08.2024

Під час конференції «Африка для агроекспортерів: шляхи відновлення втрачених ринків» генеральний директор ТОВ «Перший млин» Ігор Новицький повідомив, що у Нігерії не обробляється більше 50% земель, тому українським сільгоспвиробникам, які планують виходити на ринки країн Африки, варто розглядати землеробство. Компанія «Перший млин» вже подала документи в одному зі штатів Нігерії на отримання для обробітку 2 тис. га. Він додав, що найперше українці мають експертизу в землеробстві, якої немає в країнах Африки, але без конкретної присутності компанії на цьому ринку нічого не вдасться. 

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/ukrajinski-agropidpriyemstva-rozvivatimut-silske-gospodarstvo-v-africi


9. Експорт соняшникової олії у серпні може найменшим за останні два роки

AgroTimes.-28.08.2024

За 25 днів серпня експорт соняшникової олії з України становив близько 200 тис. тонн, що на 45% менше показника за аналогічний період  липня. За попередньою оцінкою аналітиків  ІА «АПК-Інформ», обсяг експорту даного продукту за весь серпень може стати найменшим місячним показником за понад 2 роки. Це зумовлено скороченням переробки соняшника в країні через дефіцит пропозиції сировини.  Основним напрямком експорту української олії в поточному сезоні став Євросоюз, куди було відвантажено рекордний обсяг – майже 3,7 млн тонн.

Усього з вересня по 25 серпня 2023/24 МР з України було експортовано трохи більше 6,23 млн тонн, що стало одним із найбільших обсягів для вказаного періоду.

https://agrotimes.ua/agromarket/eksport-sonyashnykovoyi-oliyi-u-serpni-mozhe-najmenshym-za-ostanni-dva-roky/


10. Європейські покупці активно розглядають пропозиції продовольчої пшениці з України

AgroTimes.-23.08.2024

Частка України в загальному імпорті пшениці в ЄС знизилася до 56% проти 63% минулого року за період з 01 липня по 18 серпня 2024 року,  повідомляють аналітики Spike Brokers. В загальному імпорті  ЄС частка Канади та Молдови  зросла до 35% порівняно з 14% минулого року. На тлі проблем з якісною пшеницею, європейські покупці активно розглядають пропозиції продовольчої пшениці з України. Останні індикації покупців: - DAP Україна (Одеса) 12.5pro ~201-203$; - DAP Україна (Одеса) 11.5pro ~198-200$; - DAP Україна (Одеса) 10.5pro ~180-182$; -  DAP Україна (Одеса) фураж ~178-180$; -  DAP Німеччина (пн.) фураж ~196-209€; - DAP Румунія (порт) 11.5pro ~208-210$.

https://agrotimes.ua/agromarket/yevropejski-pokupczi-aktyvno-rozglyadayut-propozycziyi-prodovolchoyi-pshenyczi-z-ukrayiny%ef%bf%bc/


11. “Астарта” розпочала 25-й сезон цукроваріння

Вizagro.- 27.08.2024

Пресслужба  агропромислового холдинга “Астарта” повідомила, що холдинг розпочав переробку цукрових буряків на заводі у Вінницькій області. Загалом у сезоні працюватимуть п’ять заводів аграрної групи. “Першим, саме у День Незалежності України, 24 серпня, переробку цукрових буряків розпочав цукровий завод на Вінниччині. Наприкінці цього тижня заплановані запуски двох заводів на Полтавщині, а у вересні – ще двох. Загалом у поточному сезоні сировину перероблятимуть п’ять цукрових заводів агропромхолдингу”, – йдеться у повідомленні.

https://bizagro.com.ua/astarta-rozpochala-25-j-sezon-tsukrovarinnya/


12. «Укроліяпром» заявила, що переробка ріпаку цьогоріч не перевищить 400 тисяч тонн

Вizagro.- 27.08.2024

В асоціації «Укроліяпром» заявили, що максимум, якого може сягнути внутрішня переробка ріпаку у 2024 році, — 400 тис. т.

На думку експертів, на переробку йтиме ріпак, який не пройде по експортних параметрах. В переробку ріпаку включилось з десяток заводів, але масово цього не станеться. Ціни на ріпак високі, а вартість олії майже така як соняшникова.

В «Укроліяпром» зазначили, що є ще один фактор, який вплине на ситуацію з ріпаком. Європа збере його менше, в жовтні зазвичай включається Канада, вона вирощує каноли за 20 млн т, і теж багато поставляє в ЄС. Європа в середньому імпортує 7 млн т.

https://bizagro.com.ua/ukroliyaprom-zayavyla-shho-pererobka-ripaku-tsogorich-ne-perevyshhyt-400-tysyach-tonn/


13. Україна заробила на експорті м’яса птиці за 7 місяців на 17% більше

Вizagro.- 22.08.2024

Протягом січня-липня 2024 року,  згідно з даними Державної митної служби,   Україна експортувала 261,6 тис. тонн м’яса та їстівних субпродуктів птиці – на 5,2% більше, якщо  порівняти з аналогічним періодом минулого року. У грошовому ж еквіваленті експорт за сім місяців цього року зріс на 17,1% проти аналогічного періоду 2023 року і сягнув $543,6 млн. Головними покупцями цієї продукції за сім місяців 2024 року були Нідерланди (23,2%), Саудівська Аравія (16%) та Словаччина (9,4%).

https://bizagro.com.ua/ukrayina-zarobyla-na-eksporti-m-yasa-ptytsi-za-7-misyatsiv-na-17-bilshe/


bottom of page