top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 19 серпня по 22 серпня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  19 по 22 серпня 2024 року


Зміст         стор.

1. Експорт пшениці з ЄС скоротиться у 2024/25 МР до мінімуму останніх

3 років – USDA 1

2.Іноземці назвали найбільш розвинені галузі в Україні 1


3. Україна збільшила експорт м’яса: названі основні покупці 1


4. Триває набір на World Cheese Awards. Українські сировари мають 

можливість показати свої продукти світу 2


5. Європейський ринок дуже важливий та вигідний для українських 

птаховиробників – аграрій 2


6. Євросоюз повернув мита на український мед 2


7. Повернення блекаутів робить підвищення цін на продовольство 

неминучим — ВАР 3

                                  -------------------------------------------------------------

1. Експорт пшениці з ЄС скоротиться у 2024/25 МР до мінімуму останніх 3 років - USDAAgravery. -19.08.2024

Основним чинником скорочення експорту експерти називають менший урожай пшениці - щонайменше на 5% порівняно з попереднім роком через скорочення посівних площ і несприятливих погодних умов. Зокрема, експерти знизили прогноз за місяць на 2 млн тонн, до 128 млн тонн. Очікується, що у Франції виробництво пшениці скоротиться на 20% порівняно з попереднім роком, до найнижчого рівня майже за чотири десятиліття. Традиційні імпортери європейської пшениці повинні будуть звернутися до альтернативних постачальників. Через збільшення пшениці фуражної якості та менший урожай кукурудзи очікується, що попит на фуражну пшеницю в ЄС залишатиметься високим. Прогнозується, що споживання пшениці в кормах у ЄС збільшиться у 2024/25 МР до 46 млн тонн. Загальний обсяг споживання очікується в 110,3 млн тонн. 

https://agravery.com/uk/posts/show/eksport-psenici-z-es-skorotitsa-u-202425-mr-do-minimumu-ostannih-3-rokiv-usda


2. Іноземці назвали найбільш розвинені галузі в Україні

AgroNews.ua. -19.08.2024

Іноземці вважають найсильнішою галуззю економіки України сільське господарство. На другому місці — енергетика, а на третьому та четвертому — харчова та видобувна промисловості, повідомляє Дзеркало тижня. У Туреччині суттєво вище, ніж у решті країн, оцінюють виробництво алкогольних напоїв. Металургію як потужну галузь української економіки найчастіше відзначають у Франції й Іспанії, а оборонну індустрію — у Туреччині та США. Багато іноземців також добре поінформовані про наші бренді в сферах оборони, технологій, товарів для тварин і моди.

https://agronews.ua/news/inozemczi-nazvaly-najbilsh-rozvyneni-galuzi-v-ukrayini/


3. Україна збільшила експорт м’яса: названі основні покупці

AgroPolit.com. – 22.08.2024

Асоціації виробників молока (АВМ) повіломила, що в липні 2024 року Україна збільшила обсяги експорту ВРХ та яловичини через активізацію попиту на зовнішніх ринках, експортувавши 1,74 тис. т ВРХ живою вагою, що на 25% більше порівняно до червня. Виручка за поставлених тварин склала $3,18 млн і збільшилась на 17% порівняно до червня поточного року. Всі поставки були спрямовані до Лівану.

Близько 34% м’яса відвантажили в Узбекистан, 31% в Грузію, 26% в Казахстан. У січні-липні 2024 року Україна експортувала 9,34 тис. т мороженої яловичини на $38,7 млн, що на 31% менше в натуральних обсягах і на 26% менше в грошовому еквіваленті порівняно до минулорічного періоду.

https://agropolit.com/news/28831-ukrayina-zbilshila-eksport-myasa-nazvani-osnovni-pokuptsi


4. Триває набір на World Cheese Awards. Українські сировари мають можливість показати свої продукти світу

AgroPortal.ua.- 19.08.2024

Третій рік поспіль Ardis Group та ProCheese є офіційними представниками України на міжнародному конкурсі World Cheese Awards. Участь українських сироварів у конкурсі світового масштабу є важливим кроком для популяризації українського продукту як на міжнародному рівні, так і серед вітчизняних споживачів. У Ardis Group  зазначили, що підтримка українських виробників сирів можлива за сприяння  швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program) та фонду Ukraine-Moldova American Enterprise Fund. 

Визнання на WCA — це не лише престиж, а й можливість для українських виробників знайти нові ринки збуту. Відзнаки, отримані на цьому конкурсі, часто відкривають двері до міжнародного експорту та привертають увагу поціновувачів сиру з усього світу.

Щоб допомогти українським сироварам краще підготуватися до участі у конкурсі, 20 серпня організатори та партнери проведуть вебінар з найважливішіх питань щодо підготовки, пояснять деталі подання заявок та розкажуть про можливості, які відкриваються перед виробниками. Це чудова нагода дізнатися більше про конкурс та отримати корисні поради від експертів.

https://agroportal.ua/news/ukraina/trivaye-nabir-na-world-cheese-awards-ukrajinski-sirovari-mayut-mozhlivist-pokazati-svoji-produkti-svitu


5. Європейський ринок дуже важливий та вигідний для українських птаховиробників – аграрій

 Вizagro.- 20.08.2024

Про це заявив заступник директора ТОВ «К-Агроінвест Трейд» Юрій Яковлев, Ринок  ЄС дуже важливий і водночас вигідний для українських птаховиробників: і ціною на м’ясо птиці, і вартістю доставки. Однак, за його словами, за додаткових квот обсяги експорту птахопродукції до ЄС не збільшуватимуться, відповідно на внутрішньому ринку може лишитися надлишок, що для виробників дуже невигідно. Потрібно шукати нові ринки збуту. «Якщо весь обсяг птахівничої продукції продаватиметься тільки на внутрішньому ринку, ціна на неї обвалиться. Тому, вважаю, нам потрібно й надалі шукати шляхи виходу на зовнішні ринки й налагоджувати постачання до інших країн, у тому числі Близького Сходу, Європи, Африки», ‒ зазначив він.

https://bizagro.com.ua/yevropejskyj-rynok-duzhe-vazhlyvyj-ta-vygidnyj-dlya-ukrayinskyh-ptahovyrobnykiv-agrarij/


6. Євросоюз повернув мита на український мед

GrowHow.in.ua.-20.08.2024      

Пресслужба Єврокомісії повідомила, що з 21 серпня Євросоюз запускає механізм захисних мит для українського меду. Він буде діяти для всього подальшого імпорту продукції до початку червня 2025 року. 

Так, імпорт українського меду до ЄС буде відбуватися у межах тарифних квот, передбачених Угодою про асоціацію. Автоматичне відновлення тарифних квот запустили у зв’язку з досягненням обсягів імпорту до ЄС, що відповідають середньорічним показникам між 1 червня 2021 р. і 31 грудня 2023 р. Ця процедура передбачена запобіжниками, погодженими у червні цього року щодо семи видів с.-г. продукції. Для меду даний середній показник імпорту складає 44 417,56 тонни.

https://www.growhow.in.ua/yevrosoiuz-povernuv-myta-na-ukrainskyy-med/


7. Повернення блекаутів робить підвищення цін на продовольство неминучим — ВАР

GrowHow.in.ua.-19.08.2024      

ВАР - Всеукраїнська Аграрна Рада, попереджає про подальше здорожчання продуктів через складні умови, з якими стикаються українські аграрії. Заступник голови ВАР Денис Марчук зазначив, що блекаути повертаються і виробники будуть використовувати генератори, що значно підвищує їхні витрати. Енергія, яку виробляють генератори, коштує до 30 гривень за кіловат, тому підвищення цін на продукцію є неминучим. 

Також на здорожчання продуктів впливають інші фактори, - це воєнний час, інфляція, відсутність достатньої робочої сили та збільшення акцизів на пальне, несприятливі погодни умови.

Важливим фактором для експортних показників України він назвав успіхи ЗСУ, зауваживши, що на експорт також буде впливати подальша ситуація на фронті.

https://www.growhow.in.ua/povernennia-blekautiv-robyt-pidvyshchennia-tsin-na-prodovolstvo-nemynuchym-var/



bottom of page