(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Великдень – найдавніше і найважливіше християнське свято

Наближається одне з найважливіших свят для християн — Воскресіння Христове. Для українців Великдень – це не тільки писанки й смачна паска. Це свято, коли слідують традиціям. На Великдень люди відвідують церкву, освячують паски, воду, продукти, крашанки. До Пасхи готуються заздалегідь: печуть паски, фарбують яйця, готують святкові страви. Також є традиція битися крашанками.  В цей день до батьків часто приїжджають діти, сім’ї збираються великими компаніями за столом, спілкуються, відпочивають. На жаль війна внесла свої зміни у життя людей. Свято Воскресіння Христового свідчить про перемогу життя над смертю, про перемогу кожного, хто сьогодні захищає Україну! Віра принесе Перемогу! А зараз поради для наших господинь при випічці пасок: тісто для паски не повинно бути рідким  і не повинно бути густим. Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало. Тісто місять як можна довше, щоб воно зовсім відставало від рук чи від столу. Тісто має підходити три рази: перший раз підходить опара, другий раз – коли додані всі продукти, втретє – коли тісто укладено у форми. Пасхальне тісто любить тепло, тому паски повинні підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів. Форму для випічки пасок заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до 3/4 висоти форми, а потім ставлять у духовку. Готові до випічки паски змащують яйцем, збитим з 1 ст. ложкою води, і маслом, посипають горішками, великозернистим цукром і сухарями. Щоб паска піднялася рівно, перед випіканням в її середину встромляють дерев’яну паличку. Через певний час паличку виймають. Якщо палочка суха, значить паска готова .Випікають паску в зволоженій духовці (для цього в низ ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів. Маленькі паски масою менше 1 кг випікають 30 хвилин, середні масою 1 кг – 45 хвилин, великі масою 1,5 кг – 1 година, величезні масою 2 кг – 1,5 години. Якщо паска починає зверху пригорати, то її прикривають сухим папером. Готову паску виймають з духовки, кладуть на бік і залишають в такому положенні, поки дно не охолоне. Смачного! Все буде Україна!


 https://glavcom.ua

 

 

Добавил: CNTB, 21.04.2022