(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Смак літа серед зими

Щорічно 24 січня весь світ відзначає  «холодне солодке свято»- Міжнародний день ескімо. Саме 24 січня 1922 року американському кондитеру Хрістіану Нельсону був виданий патент на солодкий винахід, якому автор дав назву ескімо-пай – Ескімоський пиріг. І хоч через сім років Патентне Бюро в Сполучених Штатах відібрало в Нельсона цей патент, визнавши своє перше рішення помилковим, назва ескімо-пай залишилась. За іншою версією, назву ЕСКІМО морозиво в шоколаді одержало завдяки французам, яким трикотажний дитячий комбінезон нагадував шкіряний одяг ескімоса. Цей дитячий одяг вони так і назвали- ескімо. Але паличка  для зручності ласування в глазурованому шоколадом брикеті з’явилася лише у 1934 році. І вже в середині 30-х років двадцятого ст. цей новий сорт морозива одержав прихильників  в багатьох країнах світу і  своєї популярності не втрачає і сьогодні.  В Україні до 1939 року спеціалізованих підприємств з виробництва морозива не було. Морозиво невеликими партіями випускалося на деяких молококомбінатах. В 1939 році розпочався випуск морозива у Харкові, а наступного - у Києві. В 1966 р. за «Технічними умовами» розпочався випуск морозива на паличці  у шоколадній глазурі «Київське» з вершковим морозивом в середині та «Каштан» - з пломбіром. В 1999 р. ВАТ « Київський хладокомбінат №2» вперше зареєстрував торгову марку «Каштан»- точний рецепт, склад, вигляд, смак, упаковка. Але, при відсутності контролю з боку держави, практично кожний український завод з виробництва морозива, випускав «Каштан», як свій власний бренд. У 2007 році були прийняті державні стандарти щодо морозива: ДСТУ 4733:2007- морозиво молочне, вершкове, пломбір. Вироблено виключно з молочної сировини;    ДСТУ 4734:2007- морозиво плодово- ягідне, ароматичне, щербет, лід. З використанням замороженого соку;  ДСТУ 4735:2007- Морозиво з комбінованим складом сировини. Крім молочної сировини вживається рослинна олія , не заборонена державними стандартами. У 2018 році завдяки  харківському ТОВ «Хладопром», який отримав всі права власності на бренд «Каштан», на ринку з’явився  оновлений продукт- високоякісний пломбір 12% жирності, в суворій відповідності ДСТУ 4733, а це означає без рослинних жирів. Еталонний український «Каштан»- ідеальна паличка, високоякісний вершковий або шоколадний пломбір, хрустка шоколадна глазур і нова упаковка. Смакуємо!

Пропонуємо нашим користувачам виставку літератури, список видань за темою «Міжнародний день ескімо». В рубриці «Презентація книги»- цікаве видання.

http://cntb.at.ua/load/starodruki/mizhnarodnij_den_eskimo/5-1-0-1167

http://cntb.at.ua/load/virtualni_vistavki/juvilej_knigi_pro_morozivo/4-1-0-98

Цікаві факти

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/vid_merzlogo_moloka_do_kashtanu_10_faktiv_pro_morozivo/6-1-0-1166

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/gostre_morozivo_vidznachae_101_j_den_narodzhennja/6-1-0-1165

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/paradoks_posered_zimi_sogodni_vidznachaetsja_mizhnarodnij_den/6-1-0-1164

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/6

http://cntb.at.ua/blog/skilki_moroziva_virobljajut_v_ukrajini/2019-06-07-2090

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/desert_aristokratov_iz_istorii_morozhenogo/6-1-0-919

Харчові родзинки

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/smak_ditinstva_eskimo/7-1-0-1169

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/morozivo_z_jagid_ta_kefiru/7-1-0-1168

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/24_sichnja_den_narodzhennja_eskimo/7-1-0-358

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/diamantovij_desert_morozivo/7-1-0-689

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/kakao_z_morozivom/7-1-0-740

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/morozivo_z_dini/7-1-0-688

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/domashne_polunichne_morozivo/7-1-0-357

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/japonski_solodoshhi/7-1-0-123

Тематичні списки

http://cntb.at.ua/load/starodruki/kholodne_solodke_svjato/5-1-0-777

 

Добавил: CNTB, 22.01.2021