(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Професія - кондитер. До Дня кондитера - 3 травня.

Італійське дієслово - “кандієрє” означає “варити в цукрі”, це слово співпадає з латинським дієсловом “кондітор” - кухар, майстер, що готує на професійному рівні.  

 

До XV ст. основні солодощі купувались на Сході, у арабів. Мистецтво виготовляти солодощі виникло в Італії наприкінці XV - початку XVI ст. В  Європі віртуозів, що виробляли солодкі страви почали називати кондиторами, а пізніше - кондитерами. Важко уявити собі будь-яке свято без солодощів, без випічки. З давніх давен кожний правитель намагався залучити до свого двору найвідоміших кондитерів свого часу. Звичай вживати після основних страв солодощі розповсюдився в Європі тільки у ХІХ ст., коли зросло виробництво цукру.

 

В ХХІ ст. кондитери навчились перетворювати свої вироби в справжні витвори мистецтва. Сьогодні кондитер - це професійний повар, майстерність якого присвячена створенню десертів та інших  кондитерських виробів. Він зобов’язаний розбиратися не тільки в продуктах, але й в їх складі, поєднанні, термінах і умовах зберігання. Він повинен мати творче уявлення, а також знання в галузі архітектури, скульптури, художнього мистецтва.

 

В Україні професія кондитера дуже популярна, а кондитерська промисловість - одна з найбільш розвинутих галузей харчової промисловості. Ринок кондитерських виробів умовно поділяється на три сегменти: цукристі, борошняні і шоколадні вироби. Практично всі товарні групи розвиваються завдяки освоєнню виробниками нових рецептур і поліпшенню технологічного обладнання. Зараз на українському кондитерському ринку працюють 750 виробників. Конкуренція на внутрішньому ринку солодощів залишається високою. За увагу споживачів змагаються 4 найбільші та найавторитетніші  компанії - це “АВК”, “Конті”, “Roshen” та “Millenium”.

 

День кондитера щорічно відзначають в багатьох країнах. В цей день і напередодні проводяться виставки, дегустації, майстер класи, змагання майстрів. І українські майстри - кондитери  “не пасуть задніх”.  На сайті організаторів змагання, яке провела британська компанія Cake International 2021 повідомляється, що Лілія Титоренко з України отримала нагороду за 3-е місце в міжнародному конкурсі кондитерів в категорії “Кольоровий весільний торт”.

 

ЦНТБ вітає майстрів кондитерської справи з професійним святом. Бажаємо вам здоров’я і дякуємо за  солодкий світ смаколиків і краси!

 

До свята  бібліотека пропонує користувачам ознайомитись із тематичною виставкою, списком видань за темою, цікавими фактами, корисною інформацією в різних рубріках сайту.

 

Тематичні виставки

http://cntb.at.ua/load/starodruki/smachna_promislovist_do_dnja_konditera/5-1-0-1362

http://cntb.at.ua/load/starodruki/kijivskij_tort_vizitna_kartka_stolici_ukrajini/5-1-0-342

http://cntb.at.ua/load/starodruki/svjato_shokoladu/5-1-0-238

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/konditerske_virobnictvo_sirovina_asortiment_jakist/40-1-0-132

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/virobnictvo_karamelnoji_produkciji/40-1-0-134

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/majstri_konditerskogo_virobnictva_boroshnjani_konditerski_virobi/40-1-0-211

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/asortiment_shokoladnikh_virobiv/40-1-0-621

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/khalva/40-1-0-931   

   

             Віртуальні виставки

http://cntb.at.ua/load/vistavki_novikh_nadkhodzhen/kijivskij_tort_vizitna_kartka_stolici_ukrajini/2-1-0-341

 

              Харчовикам

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist/7

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_ozhs/24

http://cntb.com.ua/publ/konditerska_promislovist_tematichni_spiski/40

 

 Цікаві факти

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/do_dnja_konditera/6-1-0-1359

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/v_indiji_prodajutsja_najdorozhchi_cukerki_u_sviti/6-1-0-1346

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/za_sladenkim_8_turisticheskikh_napravlenij_evropy_dlja_ljubitelej_shokolada/6-1-0-1349

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/pershij_molochnij_veganskij_shokolad_kitkat_nestle_planue_vigotovlennja_batonchika_na_osnovi_risu/6-1-0-1352

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/prosta_ideja_prinesla_miljardi_istorija_uspikhu_vidomikh_solodoshhiv/6-1-0-1353

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/stvorili_novij_kulinarnij_brend_stolici_jak_kijivskij_tort/6-1-0-1354

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/cukerki_na_grili_shho_spilnogo_u_kozinakiv_griljazhu_i_praline_i_chomu_u_bagatokh_suchasnikh_solodoshhiv_ne_toj_smak/6-1-0-1356

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/jak_jisti_uljubleni_solodoshhi_i_khudnuti_3_punkti_jaki_vi_maete_znati/6-1-0-1358

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/chas_gotuvati_balabushki/6-1-0-920

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/shokoladnij_semadeni/6-1-0-1156

 

                Дайджест

http://cntb.at.ua/blog/ukrajinskij_kraftovij_shokolad_otrimav_nagorodu_vid_britanskoji_akademiji/2021-01-15-3501

http://cntb.at.ua/blog/tri_ukrajinski_kompaniji_predstavleni_u_svitovomu_rejtingu_konditeriv/2017-02-13-420

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/na_poltavshhini_vigotovljajut_unikalnij_organichnij_shokolad/6-1-0-976

http://cntb.at.ua/blog/andrij_prokhorov_rinok_konditerskikh_virobiv_v_ukrajini_stanovit_blizko_2000_tonn_na_misjac/2021-04-23-3834

              Харчові родзинки

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/svjato_lasuniv_tort_napoleon/7-1-0-902

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/japonski_solodoshhi/7-1-0-123

              Тема їжі в мистецтві

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/natjurmort_zi_zbivachem_dlja_shokoladu_khuan_de_surbaran/8-1-0-203

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/zhittja_jak_shokolad_girkota_dopomagae_ociniti_solodkist_francuzka_prikazka_zhan_eten_liotar_shokoladnicja/8-1-0-53

 

З планом заходів бібліотеки можна ознайомитись у рубриці   "На допомогу бібліотекарю" за посиланням

http://cntb.com.ua/index/na_dopomogu_bibliotekarjam/0-48

 

Добавил: CNTB, 29.04.2021