Міжнародний день чаю
-Ви чай з чим будете пити? З лимоном чи з молоком?
- З задоволенням.
За статистикою чай - є найпопулярнішим напоєм в світі. Перша згадка про чай датується IV сторіччям, хоча багато вчених стверджують, що чай з’явився набагато раніше в Східній Азії. Саме в Китаї почали вперше вживати чай в якості ліків, а пізніше і напою, який поширився під час династії Тан (618-907 р.р.). Саме від китайської назви чаю (“Те” в південних діалектах, "Ча" - в північних і кантонському) походять назви чаю в різних мовах. Цікаво, що вибір північної або південної вимови вказує на спосіб доставки чаю: сушею чи морем. З особливою властивістю чайного куща, який не переносить пересадки, пов’язаний звичай китайських наречених під час сватання дарувати одне одному чай як символ вірності даному слову. Коли чай завезли до Європи, люди не одразу зрозуміли, що чай необхідно заварювати. На королівському прийомі подали салат зроблений з чайного листя. «Страву» гості з’їли, адже ніхто не бажав здатися неввічливим. Європі, а точніше Англії, ми завдячуємо поняттю «чайові». Слово «чайові» походить від англійського «tips». В Англії у 18 столітті чай пили в особливих «чайних садах», де на столиках стояли невеликі коробки з написом «T.I.P.S.» ( To Insure Prompt Service, що перекладається як «забезпечення швидкого обслуговування»). Для швидкого замовлення гарячого чаю потрібно було кинути в коробку монету. Сучасне покоління, мабуть, і не уявляє, що колись на теренах України не було чаю! А що було до чаю? Різноманітні трав’яні "чаї" з ягодами та лікарськими рослинами. Лише у 19 столітті з’явився чай, завезений з Індії. В 1949 році на Закарпатті була закладена найпівнічніша в світі ділянка чаю - плантація в 2,5 гектари. Найкраще акліматизувалися в умовах Закарпаття краснодарські і грузинські чаї. На жаль, промислового вирощування чаю до початку ХХІ століття тут так і не організували. Але це не заважає українцям насолоджуватись чудовим напоєм. Сьогодні в світі існує понад 1500 сортів чаю, які здатні задовольнити найвибагливіші смаки. Починаючи з 2005 року, щорічно 15 грудня світ відзначає Міжнародний день чаю. Так чудово, напередодні Різдвяних свят, додати до традиційних пахощів ялинки і мандаринів аромат улюбленого чаю і в домашньому затишку помріяти про диво, яке обов’язково трапиться! Запрошуємо всіх, кого цікавить історія походження чаю, традиції чаювання, відвідати книжкову виставку «Все про чай», ознайомитись із списком літератури і переглянути рубрики «Цікаві факти», «Харчові родзинки», «Тема їжі в мистецтві» та інш.
Тематична виставка «Все про чай»
http://cntb.at.ua/load/starodruki/vse_pro_chaj/5-1-0-1126
Рідкісні книги
ДСТУ
Тема їжі в мистецтві
Цікаві факти
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/karkade_napij_faraoniv/6-1-0-1122
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/tibetskij_chaj_chasujma/6-1-0-1121
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/4_muzeja_chaja_kotorye_stoit_posetit/6-1-0-1120
http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/vosem_poleznykh_svojstv_obychnogo_chernogo_chaja/6-1-0-1118
Харчові родзинки
http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/aromatnij_chaj/7-1-0-1124
http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/chaj/7-1-0-443
http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/recepti_chajnikh_napojiv/7-1-0-442
Віртуальні виставки