(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

18 лютого-Всесвітній день дегустації вина

Вино належить до розряду ліків/Ібн Сіна/

Ковток гарячого вина - найкраща шуба

/Петроній/

Дегустация - смакова оцінка вина, відповідно до його призначення як продукту споживання /М.М.Простосєрдов/

 

До Свята дегустації вина бібліотека пропонує переглянути видання з фонду рікісних книг і ознайомитись з історією даної публікації. 5 лютого 2021 року свою 116 роковину від дня народження відзначив Національний  науковій центр «Інститут виноградарства і виноробства  ім. В.Є. Таїрова  Національної академії  аграрних наук  України »- головна науково-дослідна установа в галузі виноградарства в Україні, яка розташована в ПГТ Таїрово, Овідіопольського  району Одеської  області.

 

Наукова діяльність інститута розпочалась у 1905 році з утворення «Виноробної станції російських виноградарів і виноробів», заснованої  видатним вченим, професором, доктором сільськогосподарських наук, віце-президентом Міжнародної  організації виноградарів і виноробів, благодійником  Василем Єгоровичем Таїровим. 

 

Ще у 1892 році В.Є.Таїров починає  видавати  журнал « Вестник виноделия» , в якому публікувались  статті відомих зарубіжних і вітчизняних вчених-аграріїв.  І безкоштовний додаток « Библиотека «Вестника виноделия», мета якого- популяризація виноградарства  і виноробства. У 1913 році журналі була опублікована робота «Дегустация вина». Її автор Микола Миколайович  Простосєрдов, вчений, який проводив наукові досліди в галузі мікробіології, хімії бродіння, створив увологію - науку  про будову грона і  ягід винограду  як  сировини для харчової промисловості і розробив основи дегустації. Простосєрдову  належить визначення терміну «дегустація».  Публікація, яку  ЦНТБ пропонує до уваги користувачів, описує випробування властивостей вина безпосередньо  зовнішніми  відчуттями. В дегустації приймають участь органи смаку, нюху, дотику, зору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розглянуті і  умови дегустації, прилади та посуд. Зазначено, що дегустація може переслідувати різну мету: наукову, практичну, експертну, учбову.

 

Зразком теоретичних поглядів М.М.Простосєрдова і практичних висновків з них може бути його книга « Основы дегустации вин» (1952р.). 

Н.Н.Простосєрдова  називають не тільки вченим, а й оспівувачем вина:

Горит ярко-красным рубином

В хрустальном бокале вино,

И светится светом глубинным,

Неведомой  тайны полно.

 

«Библиотека «Вестника виноделия» виходила на протязі 25 років і користувалась великою популярністю як фахівців-вчених, так і серед виробників.

 

 

 

До свята дегустації вина ЦНТБ підготувала добірку  цікавих видань з фонду Депозитарного зберігання

Тематичні списки

http://cntb.at.ua/load/starodruki/vsesvitnij_den_degustaciji_vina/5-1-0-1218

http://cntb.at.ua/publ/vinorobna_promislovist_tematichni_spiski/plodovojagodnye_vina/47-1-0-121

http://cntb.at.ua/publ/vinorobna_promislovist_tematichni_spiski/tradicijni_i_novi_tekhnologiji_virobnictva_zberigannja_i_realizaciji_produkciji_vinorobstva/47-1-0-122

http://cntb.at.ua/publ/vinorobna_promislovist_tematichni_spiski/shampanskoe/47-1-0-143

Рідкісні книги

http://cntb.at.ua/load/virtualni_vistavki/dehlleh_p_n_perelivka_i_dolivka_vina/4-1-0-627

http://cntb.at.ua/load/virtualni_vistavki/juvilej_knigi_100_rokiv/4-1-0-142

http://cntb.at.ua/news/storinki_istoriji_vinogradarstvo_i_vinorobstvo_juvilej_knigi_110_rokiv/2019-04-20-147

Презентація книги

http://cntb.at.ua/load/tematichni_vistavki/samogon_vodka_vino_izgotovlenie_spirtnykh_napitkov_v_domashnikh_uslovijakh/3-1-0-1180

Цікаві факти

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/ekspert_nazvav_alkogolnij_napij_na_import_jakogo_ne_vplinula_navit_koronakriza/6-1-0-1216

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/jakisne_vino_eliksir_zdorov_ja/6-1-0-1217

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/u_ssha_bari_pid_chas_karantinu_provodjat_virtualni_degustaciji_vin/6-1-0-1215

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/pidvodna_vinorobnja_de_i_jak_mozhna_sprobuvati_vino_prjamisinko_z_morskogo_dna/6-1-0-1107

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/es_viznav_ukrajinskij_centr_kulturi_vina_kulturnoju_spadshhinoju_evropi/6-1-0-971

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/koktebel_voshel_v_top_5_naibolee_uznavaemykh_otechestvennykh_brendov_vina/6-1-0-921

http://cntb.at.ua/load/cikavi_fakti/chervone_vino_prodovzhue_zhittja_vcheni/6-1-0-1075

Дайджест

http://cntb.at.ua/blog/ukrajinske_vino_viznane_odnim_z_krashhikh_sered_8500_vin_svitu_agronews_ua_04_12_2020/2020-12-10-3433

http://cntb.at.ua/blog/jak_vigljadae_rinok_vina_v_ukrajini/2019-02-22-1811

http://cntb.at.ua/blog/ukrajinske_igriste_vino_viznano_najkrashhim_u_sviti/2020-03-20-2712

http://cntb.at.ua/blog/khto_pocupit_masandru/2020-12-10-3446

Харчові родзинки

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/punsh_chervone_vino/7-1-0-755

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/krjushon_ananasi_v_shampanskomu/7-1-0-520

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/osvizhajuchij_krjushon/7-1-0-521

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/palajuchij_aromat_glintvejnu/7-1-0-510

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/zigrivajuchij_napij_punsh/7-1-0-756

http://cntb.at.ua/load/kharchovi_rodzinki_recept_tizhnja/glintvejn_bilij/7-1-0-509

Тема їжі в мистецтві

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/ljubitel_vina_govorit_zi_skljankoju_a_ljubitel_piva_z_susidom/8-1-0-92

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/snidanok_u_kloda_mone/8-1-0-14

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/in_vino_veritas_in_aqua_sanitas/8-1-0-114

http://cntb.at.ua/load/tema_jizhi_v_mistectvi/zhil_byl_khudozhnik_odin/8-1-0-282

 

 

Добавил: CNTB, 18.02.2021