(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Іванова В.Д. Технологія природних вітамінів

Актуальна тема для харчовиків!

Іванова В.Д. Технологія природних вітамінів: навч. посіб./В.Д.Іванова, Г.О. Сімахіна. – К.: НУХТ, 2015. – 344 с.: іл.

Важливим напрямком в Україні на сьогодні постає розроблення стратегії раціонального, збалансованого харчування населення. Найбільш дефіцитними в харчовому раціоні людини стають вітаміни та мінеральні речовини.

Навчальний посібник підготовлений викладачами Національного університету харчових технологій. В ньому представлений широкий матеріал про вітаміни та способи їх одержання з природних джерел.

У першій частині видання наведено основні відомості про вітаміни, їх фізіологічну  роль в організмі людини, рівень забезпечення ними населення, розкрито причини та наслідки виникнення гіповітамінозів, способи їх подолання.

Цікавий розділ з історії відкриття вітамінів. Вчення про вітаміни виникло наприкінці 19 століття і поступово виокремилося в самостійний розділ. Згадуються кілька визначних для вітамінології подій:

1927 р. -  відкриття вітаміну C (Сент-Джорджі А.);

1936 р. -  відкриття вітаміну PP (Сент-Джорджі А.);

1936 р. -  виділення вітаміну E з зародків пшениці (Г. Еванс та О. Емерсон);

 


1948 р. -  виділення вітаміну B 12;

1956  р. – встановлення структури вітаміну B 12 (Дороті Кроуфут-Ходжкін).

Окремий розділ присвячений використанню вітамінів для збагачення харчових продуктів.

В другій частині посібника розглянуто сировинні джерела для виробництва вітамінів, подано їх хімічний склад, показники якості, особливості заготівлі та зберігання. Представлено технології одержання вітамінів, надано відомості про властивості та компонентний склад готових продуктів.

Підприємства все більш використовують у виробництві плоди обліпихи, шипшини, калини, чорноплідної  горобини, моркви, гарбуза, а також різні трави, коріння, рибу, морські гідробіонти. Традиційний асортимент вітамінної продукції поповнюється сухими вітамінізованими напоями, драже. Актуальним на сьогодні є пошук нових джерел місцевої сировини з високим вмістом вітамінів. Набувають популярності харчові продукти оздоровчого та профілактичного призначення, збагачені біологічно активними речовинами. У їх виготовленні особливу увагу приділяють використанню інгредієнтів, що мають природне походження.

Посібник має список літератури та словник використаних термінів.

Матеріал посібника рекомендований студентам технологічних спеціальностей харчової промисловості. Може бути корисним працівникам дослідних установ, інженерам-технологам переробних та харчових виробництв.    

Добавил: CNTB, 30.08.2018, в категорию Презентація книги
| Теги: Іванова В.Д. Технологія природних в
Просмотров: 20 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0