(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Цікаві новинки бібліотеки

Матеріалознавство та матеріали у харчовій промисловості: підручник для студентів ВНЗ/ В.А.Косенко, Н.Ф.Кущевська, С.В. Кадомський та інші.- К.: Університет «Україна», 2017. - 298 с.

Новий підручник підготовлено авторським колективом Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна».

У підручнику викладено теоретичні основи матеріалознавства, охарактеризовано структуру, властивості і застосування конструкційних матеріалів. Відображено основні способи термічної та хіміко-термічної обробки, які застосовуються в обладнанні харчової промисловості; показано зв’язок структури і властивостей конструкційних матеріалів від складу та способу їх виготовлення. Належну увагу приділено традиційним матеріалам: сталь, чавун, сплави кольорових металів, полімери, гума, клеЇ, дерев’яні матеріали, тканина, скло, антифрикційні матеріали.

Надзвичайно цікавий і актуальний на сьогодні розділ «Наноматеріали». Зупинимось на ньому більш докладно.

Як зазначено в підручнику, за останні два десятиліття в науці сформувався новий напрямок, пов’язаний з отриманням та використанням речовин у наностані. Слово «нано» вказує, що вихідна величина повинна бути зменшена в мільярд разів. Структурними елементами наноматеріалів можуть використовуватися частинки порошків різної форми, волокна, дроти, плівки, які мають фазові складові. Можуть бути структурні наноелементи більш складних форм. Це графен, нанохорн, нанотрубки, фулерени. На тлі нанотехнологій відбувається розвиток нанобіотехнологій. Наноматеріали в 2-10 разів перевищують такі ж

самі характеристики, які мають сучасні традиційні матеріали.  Наприклад, використання наноструктурного титану в обладнанні продовольчого машинобудування набагато підвищує надійність деталей машин, апаратів, ємностей, які використовують у контакті з молочними, м’ясними, рибними та крохмалепаточними продуктами тощо.

Понад 400 світових компаній займаються дослідженнями в галузі використання нанотехнологій у виробництві харчових продуктів й пакувальних матеріалів. Нанотехнології передбачають створення нанонутрієнтів, нанотранспортних систем, нанокапсулювання харчових добавок. До нанонутрієнтів відносяться харчові речовини дисперговані до нанорозмірних величин, завдяки чому поліпшується їх біодоступність. Введення наночастинок у пакувальні матеріали підвищує стійкість до дії світла та тепла, посилить механічні й теплові характеристики, зменшить газопоглинання. Це дає можливість створити легкі, міцні і термічно стійкі пакувальні матеріали, що мають антимікробні властивості.

Разом з тим, на сьогодні ще не розроблена єдина методика вивчення впливу нанотехнологій на людський організм для всіх країн, що використовують наноматеріали в харчових продуктах. Недостатньо розроблені методи виявлення, ідентифікації і кількісного визначення наночастинок у харчових продуктах. Відсутнє ще офіційне визначення наноматеріалів в Міжнародному харчовому кодексі «Кодекс Аліментаріус».

Та кількість наукових досліджень і публікацій в світі стрімко збільшується. 

Розвиток нанотехнологій визначить XXI сторіччя, як відкриття атомної енергії, винахід лазера, комп’ютера визначило XX сторіччя.

Добавил: CNTB, 02.04.2018, в категорию Презентація книги
| Теги: Матеріалознавство та матеріали у ха
Просмотров: 52 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0