(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Кулінарія в епоху Відродження

В епоху Відродження кулінарію в Італії було піднесено до рангу мистецтва. Поштовхом до розвитку міської флорентійської кухні давали ті ж причини, які заклали фундамент епохи Відродження, коли Флоренція стала економічно і культурно могутньою.

Бартоломео Саккі (Платина), флорентієць, бібліотекар Ватикану, у 1470 році склав першу надруковану кулінарну книгу під назвою "Про  істинні задоволення і благополуччя"       (Де Honesta Vоluptate et Valetudine). Про її популярність говорить те, що вона витримала шість видань протягом трьох десятиліть.

Події призначення Бартоломео Саккі першим бібліотекарем Ватиканської апостольської бібліотеки присвячена фреска італійського художника Мелоццо да Форлі, якому було доручено розпис бібліотеки.

Флорентійські купці витрачали великі суми на заснування шкіл кулінарного мистецтва. Одним з найвідоміших, так би мовити, кулінарних послів Італії в шістнадцятому столітті була Катерина Медичі, яка залишила рідну Флоренцію, щоб стати королевою Франції, одружившись з французьким королем Генріхом II. Вона привезла з собою італійського шеф-кухара. До цього французької кухні не існувало. Їй приписують введення вишуканої кухні серед французів, у якій використовувалась велика кількість італійських інгредієнтів, таких як салат, артишоки, трюфелі і заморожені десерти.

Слід зазначити, що звичайні люди їли зовсім інакше, ніж багаті, в основному місцеві бобові і злаки, декілька овочів або кормову зелень і трави. Напрямок у кулінарії модний зараз по всьому світі -  вегетаріанство та веганство. Як змінюються смаки!

Цікаво відмітити, що У XIY столітті влада Флоренції мала застосувати заходи до продовольчих витрат багатіїв. Місто, населене здебільшого бідними людьми і ремісниками, пережило сильні соціальні заворушення у XIII столітті.  Однією з причин зіткнень стала показна розкіш з боку багатих родин у вигляді казково дорогих банкетів з шаленими витратами їжі на очах простолюдинів, яким були доступні тільки тарілка простої юшки після важкого дня.

Міська влада розробила правила, які ввели помірність на все, що вважалося надмірною і марною розкішшю в їжі. В основному, цей закон стосувався громадського харчування і спеціальних банкетів, весілля в тому числі. Тим, хто приймав поважних гостей,  необхідно було отримати спеціальний дозвіл на надлишок продуктів і дати клятву точності виконання. Порушників чекали штраф і позбавлення волі не тільки для господаря будинку, але і для кухарів, і обслуговуючого персоналу. Готовий Закон для товстосумів нашого часу!

Це  вже пізніше, разом з золотою епохою правління Медичі, в місто повернулася гастрономічна розкіш, а якийсь час навіть багаті громадяни повинні були стримувати кулінарний запал своїх кухарів. Однак цей факт зіграв свою роль: кухарі почали творчо підходити до приготування страв, щоб подолати примусове обмеження.

Приміщення, в яких накривались столи з пригощанням для гостей (наприклад, територія внутрішнього двору), повинні були підкреслити матеріальне становище господаря будинку і рівень його могутності, які викликали б у суперників почуття заздрощів і примусової покори.

Стіни прикрашалися фресками, дорогими тканинами, гобеленами і шпалерами. Восени вивішувались вязки фруктів і винограду не тільки на стінах, а й на стелі.

Незважаючи на всі обмеження, гості голодними з-за столу не виходили. Достаток смаженого м'яса викликав проблеми з травленням. Тому в їдальні пропонувались  різні травяні настої, які допомагали впоратися з важкістю в шлунку.

 

Деякі з страв тієї епохи дійшли до теперішнього часу без згадки про титули людей, у палацах яких вони готувались. Головне в тому, що їх рецептура і традиція приготування стала власністю всіх, як і  твори мистецтва майстрів епохи Відродження, які були замовлені флорентійськими багатіями для підтвердження власної величі.

 

Пропонуємо рецепт легендарного  «Флорентійського стейку»

Своєрідний аромат м'ясу надає розмарин. Особливістю флорентійського стейка є те, що він готується майже без спецій і з особливим обсмаженням. Традиційно, цей італійський стейк подається з бобами і червоним вином.

М’ясо має бути найсвіжішим, оскільки особливість цього стейку в тому, що всередині він залишається не до кінця просмаженим.

Інгредієнти:

2 кг м'яса з кісткою (кілька штук товщиною 5 см)

трохи оливкової олії

Сіль крупна і мелений чорний перець за смаком

2 гілочки розмарину

2 лимона для сервіровки

 

Приготування

Підготуйте вугілля на мангалі. Вугілля для смаження повинно бути червоно-гарячим. Обсмажте з кожного боку до коричневого кольору протягом 5 хвилин (перевертати тільки один раз, змазувати зрідка оливковою олією). В результаті, Ви одержите справжній флорентійський стейк: зовні - засмажений, навіть трохи обвуглений, а всередині м’ясо повинно залишатися ніжним і соковитим. Змастіть олією, перцем і сіллю за смаком. Подавати з розмарином та лимонними скибками.

Більше інформації за посиланнями: 

http://trapeza.tv/cbook/rec_list.php?kh=12

https://fb.ru/article/379180/istoriya-italyanskoy-kuhni-ee-razvitie-traditsii-i-osobennosti

https://wiki2.org/ru/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0,_%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE

https://pratina.livejournal.com/495976.html

https://mygeografi.ru/dostoprimechatelnosti-florencii-kuda-sxodit

https://k-stolu.com/florentiyskiy-bifshteks-969.html

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%86%D1%86%D0%BE_%D0%B4%D0%B0_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B8

http://thunter.ru/wp-content/uploads/2016/08/флорентийский-стейк_приготовление-690x460.jpg

http://www.people.su/ua/87722

http://maxima-library.org/izbrannoe/b/29655?format=read

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0,_%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE#/media/Файл:Il_Platina_-_De_honesta_voluptate_et_valetudine,_nel_anno_del_signore_MCCCCLXXXXIIII_adi_XXV_de_agusto_-_2444237_Scan00017.tif

 

 

Добавил: CNTB, 30.04.2020, в категорию Тема їжі в мистецтві
Просмотров: 46 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0