(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

«Золоте яблуко» - помідор

Вперше помідори привіз в Іспанію і Португалію Христофор Колумб. Звідти томат перекочував до  інших європейців. Італійці назвали його «Pomi d’oro» - золоте яблуко. Французи - «яблуком кохання», німці – «райським яблуком».  У 2001 році Євросоюз прийняв рішення, що помідор є не овочем, а фруктом, точніше ягодою. Довгий час томати вважалися неїстівними. Європейські садівники розводили їх як декоративну рослину. На батьківщині, в Південній Америці,  називали цю ягоду «матль» – «велика ягода». Саме це слово трансформувалося в Європі в «томат». Так і живе ця культура під двома назвами: томат і помідор. Сьогодні у світі вирощують понад сім тисяч сортів помідорів і майже всі сорти червоного кольору. Проте також є зелені, жовті, помаранчеві, рожеві та фіолетові томати. Помідори корисно їсти як сирі так і приготовані. Зелені помідори при засолюванні, якщо не використовувати оцет, зберігають майже всі вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Часте вживання томатного соку знижує ризик появи тромбозу, варикозу, покращує загальне самопочуття. Свіжі помідори краще і швидше засвоюються з рослинною олією. Помідори – невід’ємна частина здорового харчування. Унікальна за складом клітковина помідора стимулює роботу жовчовивідних шляхів, налагоджує травлення, виводить із організму холестерин. Є профілактикою склерозу, нормалізує обмін речовин в організмі, запобігає ожирінню. Помідор підвищує вміст гемоглобіну в крові, містить  – лікопін, який має протиракову дію, запобігає мутації ДНК. Медики вважають, що регулярне споживання помідорів, томатного соку, томатної пасти, томатних соусів може істотно скоротити ризик розвитку онкологічних захворювань. Томати справляються з набряками, виводять з організму токсини. Містять мало калорій – в 100 г помідорів всього 22 кілокалорії. Прихильники помідорової дієти значно рідше хворіють на запалення легенів. Помідори широко застосовують не лише в кулінарії, але й в косметології – у масках, лосьйонах і кремах. Живильні речовини добре зміцнюють і тонізують шкіру, роблячи її пружною та еластичною, дарують їй здоровий колір. Томатною столицею України вважається місто Кам'янка-Дніпровська в Запорізькій області. Існує безліч закусок і салатів, перших і других страв, у складі яких – томати. Ці овочі додають їм смакоти і яскравого забарвлення. Наприклад, лаваш змастіть соусом за смаком, додайте 2 листки салату, твердий сир,  помідори, огірки та куряче філе. Потрібно щільно загорнути рол. Трошки обсмажити на пательні з додаванням вершкового масла. Можна експериментувати з начинками за смаком: овочі з омлетом, крабові палички із сиром або грибами. Швидко і смачно!

Добавил: CNTB, 22.10.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 15 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.0