(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Українська «перлина» - борщ

Приготування борщу це ціле мистецтво. У страву можна додавати болгарський перець, гриби, квасолю, кабачки, яблука. Яловичину можна замінити свининою, куркою, качкою. Борщі названі за місцевістю — борщ київський, полтавський, волинський, чернігівський, львівський. В кожного з них є своя родзинка у приготуванні. Борщі можна розділити на дві групи: холодні, які готують о спекотній порі року,  і гарячі борщі — всесезонна страва, зварена на м’ясному бульйоні з великою кількістю інших інгредієнтів. Існує понад 70 описаних рецептів борщу. У класичний український борщ в кінці обов’язково потрібно класти свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню. Дають настоятися не менше півгодини і тільки тоді подають. Томатна заправка з’явилася в Україні в кінці 19 ст., коли сюди потрапили американські помідори. Першим закислювачем до борщу слугувала сироватка, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським». На  Полтавщині варять борщ на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього галушки. На Житомирщині борщ має два різновиди: «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах. На Закарпатті інколи варять борщ із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським». Галичани в давнину готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.
Борщ — головна перша страва не тільки в Україні. Рецепти схожої страви на основі буряку є і в наших сусідів — білорусів, румунів, молдаван, болгар, литовців і поляків. У романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» є сценка зі згадуванням борщу: «Пелагея Антонівна внесла паруючу каструлю, при одному погляді на яку відразу можна було здогадатися, що в ній, у гущі вогняного борщу, знаходиться те, чого смачніше немає в світі, — мозкова кістка...»

 

gazeta.ua
 

np.pl.ua

 

 

Добавил: CNTB, 08.10.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 10 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.3