(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Синій «барон» - баклажан

Чи знаєте ви, що баклажан – це ягода! Його ще називають "гірким помідором". Цей продукт містить нікотин.  Він має гіркий присмак через насіння, яке містить нікотинові алкалоїди. Рослинний пігмент антоціан, який міститься у баклажанах – корисний для серця. Речовина насунін, сприятливо впливає на нервову систему. Способів приготування баклажанів дуже багато.

Італійці поєднують його з  моцарелою. Інші види сиру теж чудово смакують у страві з "синенькими". Якщо додати під час смаження баклажанів часник – запах буде нагадувати гриби. Чудово відтіняють смак баклажанів орегано, майоран, базилік.

Баклажан походить з Індії. До українців «синенький» прийшов десь у ХІХ столітті. Наразі цей овоч росте по всій Україні. Баклажани і помідори завезли до України одночасно. Людям було складно запам'ятати диковинні назви, то ж помідори вони теж називали баклажанами. Щоб уникнути плутанини, почали їх розрізняти за кольором "червоні" та "сині" баклажани. Згодом назва скоротилася, а залишилося лише означення - "синенькі" та "червоненькі". На Кубані та біля Дону й донині помідори кличуть "червоненькі". Із баклажанів готують запіканки, ікру, салати, рагу, тушкують в сметані, запікають з беконом, панірують, маринують, фарширують, квасять, сушать... 

Відомий письменник, одесит Валентин Катаєв, який, знався на знаменитій ікрі із синеньких, написав про неї в романі «Хвилі Чорного моря»: «Це найкраща їжа в світі, їжа богів».

 

 https://www.botanichka.ru/article/zashhita-baklazhan-ot-bolezney-i-vrediteley/

 

Добавил: CNTB, 14.05.2020, в категорию Харчові родзинки. Рецепт тижня
Просмотров: 24 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0