(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Знову цвітуть каштани

Зацвіли каштани у моєму  місті,

Золотистим цвітом зарясніли в  листі.          

Цвіт такий хороший, аж вбирає    очі,

Зацвіли  каштани  вчора   опівночі,  

А  під ними ходять вулицями   люди  

Зацвіли каштани тут і там,   усюди    

Холодку  багато, пахощів  багато.  

У моєму місті гарно, як на свято.                                                                                                        

                         Марія Познанська  

 

 

Кияни та гості міста чекають на величне та красиве свято – День Києва, яке відзначається в кінці травня. Започаткували це свято у 1982 року. І  місто дійсно неповторне – утопає в зелені парків і садів, але особлива гордість містян – київські каштани, які в цей час цвітуть білими і рожевими квітами. Помилуватися  ними можна в  ботанічному саду імені О.В. Фоміна, там є  каштанова алея. Гімном  міста став  «Київський вальс», створений Платоном Майбородою на слова Андрія Малишка (1950 р.) з відомими словами:

 

"Знову цвітуть каштани,

Хвиля дніпровська б'є,

Молодість мила,

Ти щастя моє..."

 

Зображення каштанів є на емблемі міста, на жетонах метро, а кондитери  виробляють свої смаколики під назвами: тістечка «Каштани», торт «Київські каштани», а славнозвісний «Київський торт» відомий далеко за межами України. Каштани оспівані в піснях Павла Зіброва на слова Юрія Рибчинського «Хрещатик», «Каштани падають на брук» Олександра Білаша, Гарика Кричевського «Хрещатик» та інші.   Цього року через карантин в місті не будуть проводитися масові заходи святкування, а тільки в теле - і онлайн форматі. Для глядачів підготовлені  різні тематичні сюжети: «Прогулянки по Києву»,  «Київ, який ми любимо», «Портрети»,  «Історії». Транслюватиметься  «Пробіг під  каштанами», концерти артистів та багато іншого.  На День Києва почнуть працювати  столичні фонтани, які є вдалим доповненням до чарівних квітучих каштанів.

Каштанове дерево родом з Греції, а перша згадка про нього зявилася в «Історії міста Києва» Максима Берлінського (1799 – 1800 р.р.). Висаджували каштани в монастирях, садах. Розрізняють 2 види дерева: кінський (декоративний) та справжній (їстівний). В нашому місті ростуть кінські каштани і радують нас своїми квітами – свічками, які  рясно  вкривають крону дерева.  Деревину використовують у мебельній промисловості, виготовляють високоякісні діжки. Екстракт кори застосовують для дублення шкіри,  забарвлення тканин, з молодих гілок плетуть кошики. Плоди обох видів каштанів дуже схожі, але у справжнього каштана під кольоровою шкірочкою їх по 2 – 4. Коли плоди достигають, шкірочка тріскається і горішки випадають. Вони дуже поживні – сушені каштани перемелюють на борошно, додають його до пшеничного і виготовляють торти, тістечка, використовують як замінник кави.

У країнах Південної Америки печуть хліб, коржі, згодовують їх свійським тваринам і птахам. Сорти каштанів  марони  вважаються найсмачнішими. У Китаї каштани запікають у гарячому піску, готують супи. У Франції на Різдво і на Новий рік подають зацукровані каштани  «marron glace». Восени французи  проводять фестиваль їстівного  каштана. В цей час страви  готують різні: від простих до вельми складних - підсмажують каштани до вишуканих страв  для справжніх гурманів. Свято каштана відбувається також у Швейцарії, Іспанії. У Франції існує музей каштанів (з кінця минулого століття) в селі Маржу, а курорт Ізола  - відоме місце проведення фестивалю каштанів.                                                                                                                                                                                                                

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D1%97%D1%81%D1%82%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B9

https://kpi.ua/ru/817-13

 

Добавил: CNTB, 28.05.2020, в категорию Дозвілля
Просмотров: 57 | Загрузок нет | Рейтинг: 4.0