(044) 279 85 78
cntbhpp@gmail.com

ВЧЕНІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ВОДОРОСТІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ФІЛЕ МОРСЬКОГО ОКУНЯ БЕЗ КІСТОК

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня.

Проект під назвою “Algae2Fish” очолює доцент Фредеріко Феррейра з Інституту біоінженерії та біонаук Лісабонського університету. Фінансування взяла на себе неурядова організація, що займається сталим харчуванням, — Good Food Institute (GFI).

Вчені поставили собі за ціль виростити з клітин морського окуня справжнє філе з таким же зовнішнім виглядом, смаком і текстурою, що і звичайна риба — з тою ж поживністю та користю для організму. Але без кісток і не створюючи негативного впливу на навколишнє середовище.

До того ж, у лабораторному окуні не буде ртуті чи мікропластику, які часто зустрічаються в морській рибі.

Для створення їстівних каркасів науковці використають 3D-друк, а сировину видобудуть з водоростей та інших рослин.

Щоб поліпшити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир, технологи застосують електричну стимуляцію. Потім їх можна буде використати у вигляді біочорнил для 3D-принтера. Разом з водоростями це допоможе створити волокнисту текстуру, притаманну риб’ячому філе.

У разі успіху їх методика може бути надана іншим компаніям по всьому світу, які розробляють нові способи вирощування морепродуктів.

Водорості будуть повністю екологічно безпечними, оскільки існуючі постачальники можуть вирощувати їх на місці. Професор Феррейра сподівається, що, якщо технологія в кінцевому підсумку буде розширена і використана виробниками харчових продуктів, будуть створені нові галузі ланцюжка поставок для забезпечення цією сировиною, а також для виробництва та обслуговування необхідного спеціалізованого обладнання.

https://agrarii-razom.com.ua

Добавил: CNTB, 04.02.2022, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 67 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0