(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Вчені створили елітну яловичину з допомогою 3D-принтера

AgroNews.ua. -29.10.2021

Мармурова яловичина вагю є одним з найдорожчих видів м’яса. Щоб отримати такий продукт необхідна окрема порода биків та спеціальні умови їх утримання. Утім, тепермармурові стейки можна отримати й іншим шляхом – надрукувати. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Японські вчені з Вищої інженерної школи Університету Осаки створили елітну яловичину з допомогою 3D-принтера. Щоб структура штучного м’яса нагадувала стейк вагю, для його друку застосовували три типи клітинних волокон: жир, м’язи та судини. Зокрема, для одного шматка застосовано 42 м’язові волокна, 2 капіляри та 28 елементів жирової тканини. Така технологія дозволила зробити друкований стейк дійсно копією яловичини вагю, утім наразі виробництво такого м’яса у лабораторії коштує надто дорого. Друк стейка довжиною 1,5 сантиметра вартував 900 доларів, пише foodnavigator-asia.com. До того ж, під час друку м’ясо оточувало нехарчове живильне середовище, тому їсти такий стейк не можна. Вчені лише тестували технологію. Тепер почнуться експерименти з друку яловичини вагю у харчовому середовищі.На принтері наразі друкують не лише яловичину елітних сортів, а й рибу та свинину. У вересні китайська компанія CellX презентувала свинину, надруковану на 3D-принтері на базі м’язових клітин китайської чорної свині. За ціною лабораторно вирощене м’ясо зможе конкурувати з традиційним уже в 2025 році, зазначив засновник CellX Ян Цзілян. У нещодавньому звіті McKinsey йдеться про те, що культивоване м’ясо може досягти повного співвідношення витрат на виробництво порівняно зі звичайним м’ясом, до 2030 року, оскільки промисловість штучних замінників тваринного білка збільшує масштаби та підвищує економічну ефективність виробництва.

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 05.11.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 18 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0