(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

В Україні виведено унікальні сорти картоплі

AgroNews.ua. -20.03.2021

Селекціонери науково-виробничого об’єднання «Чернігівеліткартопля», що в смт Седнів Чернігівської області, вивели екзотичну картоплю з фіолетовим та червоним м’якушем. Наразі  нові сорти готують до реєстрації в державному реєстрі рослин.  Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

“Щороку ми подаємо на державну реєстрацію наші нові гібриди. У найближчому майбутньому сподіваємось зареєструвати сорти з кольоровим м’якушем: фіолетову картоплю “Либідь” та червону “Фурор”. “Либідь” ми ще торік подали на випробування і маємо надію, що скоро вона буде занесена до реєстру”, – розповів генеральний директор НВО “Чернігівеліткартопля”, заслужений працівник сільського господарства України, кандидат економічних наук Ігор Шкурко. За його словами, “Либідь”, наприклад, вивели шляхом схрещування одного з зарубіжних сортів-похідних дикорослої форми, знайденої колись у Перу, та власного сорту “Нагорода”. Селекційна робота тривала понад 10 років. Як додав заступник гендиректора з наукової роботи Геннадій Гайструк, для виведення оригінальних бульб на підприємстві висівають колекцію з понад 300 сортів. З ними й експериментують. Фіолетову картоплю теж стараються урізноманітнити.“Ми працюємо над тим, щоб м’якуш бульби був і чисто фіолетовий і мав, скажімо, білі прожилки. Та найголовніше, звісно, – щоб ці сорти відзначалися добрими смаковими якостями й користувалися попитом у споживачів”, – зазначив Гайструк. Він також розповів про довгий і цікавий шлях, який проходить насіннєвий матеріал до того, як стати справжньою сортовою елітою. Починається він з гібридизації – запилювання квітів бульби одного сорту іншим. Потім з уже відцвілого куща збирають зелені кульки-ягоди. У кожній з них міститься від 50 до 100 насінин картоплі, які відрізняються одна від одної генетичною інформацією. Ягоди ці висушують та висівають у ґрунт. Кущ, який виростає, дає так звані однобульбовочки, які можуть бути різними як за кольором, так і за формою. “З насіння навіть однієї ягоди ми можемо отримати і білу, і червону, і рябу картоплю. З них вибираємо ту, яка нам подобається, яка зацікавила”, – сказав селекціонер. Серед виведених таким чином гібридів – три з червоним м’якушем, шість – із фіолетовим. Фахівці наголошують, що до того, як назвати їх сортами, з ними треба працювати 10-12 років. За смаком кольорова картопля, зокрема “Либідь”, – така сама, як і звичайна. Проте вона приваблює екзотичним виглядом, цінується за високий вміст антиоксидантів, використовується як природний барвник продуктів харчування, підходить для переробки, зокрема виробництва чіпсів.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 26.03.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 12 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.0