(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Свято оселедця в Нідерландах

Перші три бочки оселедця нового улову дарують королеві Нідерландів. Оселедець, який залишається, розпродають на аукціоні, а гроші від продажу віддають на благодійні цілі.

Кожну другу суботу червня в Голландії відзначають свято оселедця, відразу ж після того як в порт доставили першого оселедця нового улову.

У Нідерландах це свято називають також Flaggetjesdag - «День прапорців». Пов'язано це з тим, що в день оселедцевого свята гавань містечка Схефенінгена (Scheveningen) і прилеглі вулиці прикрашають прапорцями.

Люди збираються на свято, щоб поїсти оселедця нового улову і повеселиться. Коли приходить перше судно з оселедцем, рибу потрошать спеціальним способом, додають трохи солі і укладають в бочки.

Рибні історії

Нам важко уявити, але до XV століття оселедець їли тільки бідняки, так як він мав неприємний запах і гіркуватий смак. Король Людовик IX Святий посилав оселедець прокаженим. І може бути, так би все і тривало, і світ не дізнався справжнього смаку цієї чудової риби, якби одного разу голландський рибалка Віллем Якоб Бейкельс не вирішив видалити у оселедця зябра перед засолкою. А гірчила риба саме через зябра.

Незабаром Бейкельс пристосувався видаляти зябра одним рухом ножа. Підготовлену рибу він рівними шарами укладав в бочки прямо в море і пересипав сіллю. Коли він повертався на берег, риба в бочках вже просолювалась.

Незабаром слава голландського оселедця поширилася по всій Європі і в країну потекли грошові потоки від його продажу за кордоном. Так, Росія стала закуповувати голландського оселедця бочками з кінця XVI століття.

До могили Віллема Якоба Бейкельса приїжджають члени королівської родини, щоб вклонитися пам'яті рибалки, який прославив Голландію. Кажуть, що першими з монарших осіб могилу рибалки відвідали в 1556 імператор Карл V і його сестра Марія, королева угорська, які дуже любили смак солоного оселедця.

А от шотландці солять на березі і вже заснулу рибу сухою сіллю без охолодження. Кажуть, що шотландська риба відрізняється білизною і ніжністю м'яса.

У Норвегії видаляють не зябра, а перемички між головою і тулубом внизу зябер.

У наш час оселедець має величезне промислове значення, його не тільки споживають, але і витоплюють з нього жир, роблять добриво.

Найбільш відомий атлантичний оселедець - Clupea harengus - риба із сімейства оселедцевих.

Середня довжина тіла атлантичного оселедця - 20-25 см, але бувають оселедці і більших розмірів.

У оселедця стисле з боків тіло, луска середня. Хвостовий плавець роздвоєний. Спина темно-фіолетова, черево сірувате, верх голови і грудні плавники чорні.

Мешкає ця риба на глибині до 200 метрів у відкритому морі. Харчується рибою, зоопланктоном і дрібними ракоподібними. Молоді риби живляться комахами, безхребетними і ракоподібними.

Статевої зрілості досягає оселедець у 6-8 років. Під час нересту оселедець збирається групами і підходить до берега.

Оселедці нерестяться в травні-квітні, інші в липні-серпні. Одна самка викидає до 60-70 тисяч ікринок.

Видобувають оселедець кошельковим неводом і дрифтерними мережами.

Найбільше оселедця видобуває Норвегія. Слідом за нею йдуть Канада, Шотландія, Росія, Данія, Ісландія ...

Промисловий оселедець підрозділяється на дрібний до 7-18 см. у віці 1-3 роки, жирний - 19-25 см, великий переднерестовий оселедець і нерестовий оселедець.

Найціннішим вважається жирний, який може містити до 20% жиру.

М'ясо оселедця містить вітаміни - А, групи В, D, антиоксиданти і поліненасичені жирні кислоти.

Вживання оселедця в їжу є профілактикою захворювань серця, судин, діабету другого типу, перешкоджає старінню організму, покращує пам'ять, допомагає зберегти струнку фігуру.

Йозеф де Брайен. Натюрморт з віршем Jacob Westerbaen для уславлення оселедця. (1656. Кілька рецептів:

Оселедець смажений

Вам потрібно:

Солоний оселедець;

Зелена цибуля;

Картопля;

Сметана.

Спосіб приготування:

Оселедець вимочити, випатрати, видалити голову, хвіст, загорнути у декілька шарів паперу і смажити на вугіллі до обвуглювання паперу. Розгорнути.

Подавати з відвареною картоплею, зеленою цибулею та сметаною.

Оселедець закусочний

Вам потрібно:

250 г філе солоного оселедця;

Невелика ріпчаста цибулина;

1 яйце;

1,5 ст. ложки рослинної олії;

1 чайна ложка желатину;

10 г зелені кропу;

Борошно для обвалювання.

Спосіб приготування:

Желатин попередньо замочити у воді, як зазначено на прикладеній до нього інструкції.

Філе вимочити й нарізати невеликими шматочками, обваляти в борошні й обсмажити на сковороді на рослинному маслі.

Цибулю обсмажити окремо і додати до оселедця.

Яйце зварити круто, нарізати і теж покласти на сковороду, додати желатин.

Масу гарячою перекласти у форму і охолоджувати годину.

Перекласти на блюдо, посипати рубаною зеленню кропу.

Оселедець з молоком

Вам потрібно:

200 г філе оселедця;

150 г білого хліба;

Молоко для замочування;

40 г сиру;

1 десертна ложка майонезу;

5 г зелені кропу

Спосіб приготування:

Хліб замочити в молоці так, щоб воно тільки покривало хліб.

Пропустити через м'ясорубку оселедець і замочений хліб. Додати майонез, перемішати, викласти на тарілку.

Посипати натертим сиром і подрібненою зеленню кропу.

Оселедець рубана з яйцями і зеленню

Вам потрібно:

1 солоний оселедець;

1 свіжий огірок;

1 ріпчаста цибулина;

1 яйце;

1 г зелені петрушки;

10 г зелені кропу;

10 г зеленої цибулі.

Трохи майонезу.

Спосіб приготування:

Оселедець і зелень посікти, додати трохи майонезу і сформувати у вигляді кулі.

У середині зробити поглиблення і покласти жовток круто звареного яйця.

Навколо викласти кружальця огірка і кільця ріпчастої цибулі.

Форшмак з волоськими горіхами

Вам потрібно:

200 г філе слабосоленого оселедця;

2 шматочки білого хліба, замоченого в молоці;

1 невелика ріпчаста цибулина;

1 кисле яблуко;

2 яйця;

40-50 г вершкового масла;

50 г очищених горіхів;

½ чайної ложки цукру.

Спосіб приготування:

Філе пропустити через м'ясорубку разом з білим хлібом, ріпчастою цибулею, очищеним від шкірки і серцевини яблуком. Подрібнити горіхи і додати їх у фарш, все ретельно збити, додати цукор.

 

http://korysne.ostriv.in.ua

 

Добавил: CNTB, 30.09.2020, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 24 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0