(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Суперпродукт майбутнього, який росте на поверхні будь-якого болота

AgroNews.ua. – 11.03.2019 

Ряска – крихітні зелені рослини, які покривають поверхню багатьох водойм України. Але далеко не всі знають, що ряску можна ще й вживати в їжу. Деякі види цієї рослини за вмістом білка не поступаються соєвим культурам. Подробиці – в публікації Аgronews.

Багато сортів ряски не тільки їстівні, але і настільки насичені поживними речовинами, що цілком можуть претендувати на звання “суперпродукт”. Про це стало відомо з результатів нового дослідження німецьких і індійських вчених. Наприклад, вид ряски Wolffia globosa містить практично стільки ж білка, що і горох, або ж соєві боби. А ще вчені виявили в рясці значні рівні омега-3 жирних кислот. В Україні, та й в усьому світі ряску поки не вирощують для комерційного виробництва. Однак відомо чимало випадків вживання її в їжу. Ізраїльський стартап Green Onyx використовує ряску для приготування вітамінного напою. Її збирають і їдять в Південно-Східній Азії, додаючи в омлет і в суп як шпинат. Однією з проблем масового виробництва ряски є те, що вона легко поглинає з води будь-які хімічні речовини. Вирощувати рослини для їжі необхідно тільки в чистій воді. Водночас ця властивість ряски робить її цінним природним очищувачем водойм від токсичних домішок.За своєю харчовою цінністю ряску можна порівняти із злаковими. Вона дуже багата на білок, в висушеному вигляді його кількість в сировині становить близько 40%. За цією ознакою ряска обганяє картоплю – в ній в 5 разів більше білка, і в 10 разів більше жирів. Водночас протеїн з ряски відрізняється значним вмістом важливих для організму амінокислот – їх в рясці більше, ніж у рисі і кукурудзі. Серед них глутамінова кислота, яка належить до умовно незамінних амінокислот і покращує роботу нервової системи, а також аргінін і аспарагінова кислота. Ряска містить і дубильні речовини. У ній є полісахариди, сульфоліпіди, а також вітаміни С, Е, PP, вітаміни групи В. Рослина здатна накопичувати солі йоду і брому, фосфор, кальцій, кремній, магній, мідь, залізо і цинк.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 15.03.2019, в категорию Цікаві факти
| Теги: який росте на поверхні будь-якого б, Суперпродукт майбутнього
Просмотров: 2 | Загрузок нет | Рейтинг: 0.0