(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Спеції – ароматні добавки

Відомості про використання спецій в побуті, кулінарії згадуються в письмових   документах стародавнього Китаю, Єгипту, Індії, Греції, Риму. В  невеликих кількостях вони впливають на смакові, ароматичні властивості  страв. Застосовують спеції  при консервуванні.  Кориця, коріандр, кардамон, гвоздика, імбир, мускатний горіх та інші мають рослинне походження, сіль - мінеральне, ванілін, лимонна кислота, оцет, фруктоза, цукор кристалічний або пудра – синтетичне.  В Середні віки спеції дуже цінувалися, серед них  - перець, бодян справжній, шафран. У ХІІІ столітті  мореплавці європейських країн - португальські, голландські, англійські, в пошуках спецій зробили багато відкриттів. Популярні та широко застосовуються  в кулінарії  суміші спецій: хмелі – сунелі (набір сушених трав), аджика (суміш з червоного перцю, часнику, солі). Суміш спецій «VEGETA» -  універсальна, використовується  для приготування багатьох страв. Створили її у Хорватії, у 1959 році.

Пропонуємо ознайомитися з найпоширенішим переліком спецій, які добре поєднуються з такими продуктами: кінза – салати, супи; кмин – випічка, картопля, салати; імбир – м’ ясо, риба, випічка, напої, салати; куркума – яйця, м’ ясо, супи, рис, курка; фенхель – гострі супи, лікери,  солодкі пироги; базилік–овочевісалати,сир, м’ясо, макарони, морепродукти, яйця та інше.                                                                    Українські господині з давнини використовують прянощі для поліпшення якості страв. Наприклад, кореневище аїру, висушене і подрібнене додають до пива, компотів, з нього варять сироп, замінюють ним імбир для ароматизації пудингів і печива. Гірчиця біла, гірчиця чорна  - старовинна рослина,  з неї виготовляють столову гірчицю. Вона добре смакує з копченим м’ясом. Кропива дводомна – відома всім, з неї  готують зелений  борщ, тушкують ікру. Якщо ошпарити молоді пагони окропом, то вони будуть нагадувати смак шпинату. Любисток – «іноземець» із Південного Ірану давно полюбився українцям. Використовують  всі частини рослини: листя свіже, сушене, корінь ,плоди. Листя додають до супів, плоди -  при солінні овочів, а стебла любистку подрібнюють на шматочки і готують з них цукати. Меліса ( цитринова м’ята) популярна у приготуванні страв: використовують листя, додають їх в соління, компоти, кваси, пиво, ароматизують оцет. З мелісовою олією готують відомий трав’яний  лікер – шартрез. Шанують господині і петрушку, яка родом з Греції. Її використовують як приправу до перших  та других страв, наприклад, петрушкою  в поєднанні  з пастернаком і морквою фарширують перці, баклажани,  помідори. Незамінна вона   при консервуванні овочів. В промисловості  петрушка є одним з основних компонентів сухих пряних сумішей, які використовують для виготовлення супових концентратів. Її використовують  у рибоконсервній промисловості, при виробництві кетчупів, тощо.        

Спеції не тільки поліпшують смак і аромат їжі, а є і лікувальними, з цілою низкою властивостей. Їх активно використовує офіційна і народна медицина. 

-  Аніс, його плоди використовують як сечогінний і заспокійливий засіб. Чай  з плодів рекомендують при кашлю.        

– Гвоздика – очищає кров, зміцнює серце, місцевий знеболюючий засіб при зубному болю. Гвоздична олія – натуральний антисептик, «швидка допомога» при сухому кашлю, головному болю. В ароматерапії  застосовується як заспокійливе. – Імбир – природний  антивірусний засіб. Він виводить з організму токсини, підвищує імунітет, лікує шкірні та алергічні захворювання. Імбир ефективний у профілактиці захворювань щитовидної залози. Імбирний чай  корисно  пити при лікуванні простуди.  – Кардамон має загальнозміцнюючу дію, потогінну, його рекомендують при асмі, мігрені, печії, болю в горлі. На Сході вважають, що він піднімає настрій, знімає втому, покращує гостроту зору та зміцнює нервову систему. Чай з кардамоном  допомагає під час застуди  та кашлю.                                                                                                                             – Кориця – природний антисептик, нормалізує роботу шлунку, кішківника, знижує рівень цукру і холестерину в крові.                                                                                                                 Куркума – завдяки бактерицидним властивостям робить їжу більш стійкою до тривалого зберігання. Вона регулює рівень холестерину у крові. Є дані, що куркума допомагає у профілактиці фіброзів та захворювань  Паркінсона і Альцгеймера.          

Важливо пам’ятати: щоб використовувати спеції  як ліки, необхідно проконсультуватися з лікарем. 

Більше інформації за посиланнями:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%96%D1%97

http://cyclowiki.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B8

https://kenwood-shop.com.ua/ua/article/rossyipi_zolota_ili_istoriya_spetsiy.htm

 

 

Добавил: CNTB, 23.07.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 25 | Загрузок нет | Рейтинг: 3.0