(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Солодкий смак винограду

З давнини і до наших днів виноград привертає до себе увагу людей  яскравими гронами різних кольорів, високою  поживністю ягід з їх дуже приємним соком та можливістю їх застосування. Батьківщиною культурного винограду  є південні країни Закавказзя, Середня Азія, Іран, Афганістан, Північний Китай. В Європі виноградарство і виноробство досягли найвищого розвитку  в кінці ХVІІ на початку ХVІІІ  століття (Франція, Іспанія, Португалія, Італія, Угорщина). Рослина  виноград має багатовікову історію і вперше була узагальнена в працях учених античності. Відомості з агротехніки  винограду викладені в працях  карфагенського агронома Магона (5 ст. до н.е.), філософа Демокріта.

 

 

Давньогрецький вчений і філософ Теофраст виклав способи  висаджування  виноградної лози, вплив  на лозу заморозків, тепла, землі. Римський вчений Катон  описав  знаряддя обрізки винограду та способи  зберігання вина. Енциклопедист античності   Аристотель ввів дослідницький метод  в сільськогосподарську науку,  йому належить  перша згадка про безнасінневі сорти  винограду. В Середні віки відомі твори,  праці з агрономії, теж містили томи, які були присвячені виноградарству і виноробству. Це описи про пристосування виноградної лози, форму і колір ягід, їх смак, стійкість до гниття. З виникненням друкарства праці з агрономії перевидавалися  та перекладалися на європейські мови ( італійську,  німецьку, французьку). Вони були поштовхом до розвитку науково – теоретичних знань по виноградарству,  які як науки сформувалися в середині ХІХ століття.  

                                                                                                                                 

В залежності від застосування сорти винограду розподіляють на пять класів. Це столові сорти, винні, для виготовлення родзинок, консервування та отримання соку. У світі налічується 8000 сортів винограду. В Україні виноград вирощують на  півдні країни: в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Закарпатській, Запорізькій областях. За останні роки  висаджено близько 50 тисяч га насаджень і щороку  площі виноградників зростають, найбільшу серед них має Одеська область. Українські вчені з інституту виноградарства і виноробства ім. В.С. Таірова зайнялися сортиментом безнасінневих сортів  винограду. Найкращі сорти – Кишмиш та Мрія.

                                                        

Як зазначалось, виноград  є дуже смачним, крім того, з нього одержують чудовий сік, з якого потім  виготовляють вино і коньяк, але відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна зобов’язалася з 2026 року відмовитися від  захищеного географічного зазначення    «коньяк» ( назва походить від округа міста Коньяк в регіоні Нова Аквітанія у Франції). Україна повинна вживати або термін «бренді», або нову  назву, яка буде поширюватися  лише на українську продукцію.      

                                                                  

Виноград є найпопулярнішою після цитрусових плодовою рослиною у світі. Його  споживають  у свіжому вигляді, готують варення, джеми, маринади, компоти, бекмек (виноградний мед),  різні напої (безалкогольні і алкогольні), а також оцет, який використовується в кулінарії. Плоди винограду використовують у науковій і народній медицині. Вони виявляють різносторонню дію на організм людини – загальнозміцнюючу, сечогінну, жовчогінну. При  споживанні їх посилюється обмін речовин, підвищується апетит, поліпшується кровообіг і кровотворення. Свіжі плоди винограду сприяють виведенню  з організму людини радіонуклідів, солей важких металів.   Але  є і протипоказання,  тому необхідно консультуватися з лікарем.        

                    

 Гроно винограду, плоди, які ростуть на виноградній лозі, знайшли своє відображення в мистецтві, в міфах, тощо. Наприклад, в натюрмортах голландських художників ХVІІ століття можна побачити  поряд з квітами, продуктами, посудом шанований виноград. Ця рослина часто зустрічається в прислівях і приказках у різних народів світу, викарбувана на гербах, монетах, на його честь у світі влаштовують фестивалі. В Україні останніми роками проводиться фестиваль винограду і вина « Галицька лоза» та інші.

        

В наш складний час, пов язаний з пандемією COVID – 19, в Італії власники ресторанів, барів, магазинів використовують невеликі отвори в стінах для видачі замовлень.  Вони повернулися до старовинної традиції  та відновили середньовікову архітектурну причуду – «винні вікна». «Винні вікна» вперше зявилися у 1630-х роках у Флоренції. Тоді Італія була охоплена пандемією чуми. Продавці вина, щоб безпечно продавати людям свій товар, користувалися отворами у стінах. Оплата за вино приймалася  безконтактним способом: монети потрібно було класти на металеву тацю, яку дезинфікували оцтом. В 2016 році засновано Асоціацію «винних вікон» з метою привернути увагу містян та туристів до відвідання цих історичних пам’яток. І зараз в Італії через «винні вікна»  можна безпечно отримати напої. І не лише вино, а і каву, морозиво, сендвічі тощо. Прекрасний досвід і для нас!      

 

 

https://znaimo.com.ua/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

https://www.afisha.it/tradycii/v-italii-cherez-covid-19-vidrodzhuiut-serednovichni-vynni-vikna/

https://daily.afisha.ru/news/40152-vo-florencii-otkryli-vinnye-okna-ih-pridumali-esche-vo-vremya-chumy-dlya-bezopasnoy-prodazhi-vina/

Добавил: CNTB, 16.04.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 23 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0