(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Нова упаковка дозволить за секунду визначити зіпсовані продукти

AgroNews.ua. -15.07.2018

Як визначити якість продукту? За кольором? По запаху? Безумовно, але багато хвороботворних мікроорганізмів, порушуючи якість продукту, не завжди викликають помітні неозброєним оком зміни. В такому випадку допоможе тільки лабораторна експертиза. Або спеціальна плівка, яка дасть вам за секунду зрозуміти: перед вами чистий продукт або той, від якого краще б скоріше позбутися.

За розробку відповідає команда вчених з Університету Макмастера в Канаді. Їх плівка на перший погляд прозора і нічим не відрізняється від звичайної пакувальної плівки для продуктів. Але стикаючись з їжею, забрудненої кишковою паличкою, харчовими бактеріями і іншими хвороботворними організмами, плівка змінює свій колір. Тест відбувається досить просто: плівкою потрібно обернути їжу і почекати кілька секунд. Якщо плівка поміняла колір - їжа заражена. Незважаючи на гадану простоту розробки, на її створення пішло майже 15 років. Як же все влаштовано? Для «прискореної діагностики» вчені використовували мікроскопічні включення ДНК і біореагенту, розташовані на гнучкій поліетиленовій плівці. Коли склад вступає в контакт з бактеріями і їх токсинами - молекули плівки починають світитися. Як заявляють творці, це дійсно досить зручний і практичний метод. «Зазвичай для визначення якості продукту, вам потрібно його, обробити, віднести в лабораторію, або ж культивувати частина зразка, щоб визначити наявність бактерій і токсинів, а також провести ще купу лабораторних тестів. Наша мета полягає в тому, щоб уникнути всього цього. Ви можете отримати інформацію про продукт тут і зараз: досить поглянути на упаковку і зрозуміти - придатна їжа до вживання чи ні. А вже чим вона там заражена в разі непридатності - не так вже й важливо, за великим рахунком.»

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 19.07.2018, в категорию Цікаві факти
| Теги: Нова упаковка дозволить за секунду
Просмотров: 14 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0