(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Науковці розробили безпечні для екології добрива

AgroNews.ua. -03.06.2020

Команда дослідників на чолі з професором Йонасом Бальтрусайтісом приступила до створення нових азотовмісних добрив, ефективних для сільськогосподарських культур, але менш небезпечних для навколишнього середовища і екології. Про це повідомляє пресслужба Lehigh University, пише agronews.ua.

За словами фахівця, аграрії і далі будуть продовжувати додавати більше добрив в грунт для вирощування сільськогосподарських культур. При збільшенні врожайності добрива завдають шкоди навколишньому середовищу. Їх виробництво саме по собі є надзвичайно енергоємним, основним джерелом парникових газів. Якщо поживні речовини, такі як азот і фосфор, в повному обсязі поглинаються рослинами, вони починають вилуговувати в грунтові води. Надлишок поживних речовин може привести до евтрофікації водних об’єктів, де цвітіння водоростей позбавляє екосистему кисню, вбиваючи флору і фауну, виробляючи токсини, які в наслідку можуть завдавати шкоди людям. Команда Бальтрусайтіса розробила сухий метод механохімічного синтезу сімейства іонних кристалів сечовини, які можуть служити функціональними добривами зі значним уповільненням гідролізу сечовини в грунті і істотним зменшенням викидів аміаку. Методика поєднує розчинну в воді сечовину з різними поживними речовинами, що містять мінерали з низькою розчинністю. Спеціаліст пропонує, в тому числі використовувати промислові відходи для підвищення контролю вмісту азоту. «Ми перепроектіруем добрива, щоб надати їм певної стабільності в навколишньому середовищі. При уповільненому процесі розкладання вони будуть довше доступні рослинам. Тому ці поживні речовини йдуть в так звану харчовий ланцюжок, не витрачаються даремно і не шкодять навколишньому середовищу».

agronews.ua

Добавил: CNTB, 04.06.2020, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 21 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0