(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Науковці на замовлення Євросоюзу готують новий тип їжі

Спеціальні добавки мають створити відчуття ситості та запобігти переїданню

Учені планують створити хімічні добавки, які примусять мозок людини раніше відчути насичення. Дослідники розраховують, що "розумна" їжа зможе привчити людей до помірності та запобігати переїданню, пише УНІАН із посиланням на британську газету Daily Mail.

Як повідомляє видання, дослідження проводиться міжнародною командою фахівців, які працюють в рамках проекту Full4Health, ініційованого Європейським Союзом.

"Розумна" їжа, яку ми плануємо створити, зможе схилити людей до помірності на хімічному рівні", - зазначив керівник дослідження, співробітник Абердинського університету Джуліан Мерсер.

На його переконання, їжа міститиме речовини, які зазвичай примушують мозок згенерувати відчуття насичення, і це відчуття прийде не із запізненням, як це буває при поглинанні звичайної їжі, а саме тоді, коли людина одержить достатню кількість калорій.

Відомо, що поживні речовини з їжі взаємодіють з клітинами кишковика на хімічному рівні. В результаті цього виділяються гормони, які виконують роль хімічних "гонців", що доносять до головного мозку повідомлення "шлунок повний", - пояснив співробітник університету Копенгагена Йєнс Холст.

Знаючи принцип роботи цієї "хімічної пошти", учені змогли розкодувати "повідомлення". За регулювання апетиту відповідають молекули ентероглюкагона (він називається також глюкагоноподібний пептид-1), вміст якого в плазмі крові у людини підвищується після прийому їжі в п'ять-десять разів.

"Існує ряд хімічних речовин – "гормонів насичення", концентрація яких в плазмі крові різко підвищується після прийому їжі. Ми знаємо лише деякі хімічні речовини, що містяться в їжі, які примушують їх активізуватися. На їхній основі ми сподіваємося створити штучну добавку, яку можна буде додавати в їжу", - наголосив Мерсер.

 

www.kmisto.kiev.ua › articles

.

Добавил: CNTB, 14.05.2020, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 20 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0