(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

На Херсонщині зареєстрували унікальну марку горілки

AgroNews.ua. -04.07.2019 

Фермерське господарство «Шафран Любимівський» розробило рецептуру та зареєструвало свою торгову марку горілки на основі шафрану – «Шафранівка». Про це інтернет-виданню «Агро Юг» розказав співвласник господасртва Олег Демченко.

Фермер розказує, що ще козаки пили горілку настояну на шафрані. А Микола Гоголь у своїй повісті «Ніч перед Різдвом» писав: «…Ще місячної ночі варенуха та горілка, настояна на шафрані, могли б заманити Чуба…» або «Де, крім куті, буде варенуха, перегнана на шафран горілка та багато всякої страви». В однойменній повісті «Роксоляна» Осипа Назарука (була екранізована, в головній ролі зіграла народна артистка України Ольга Сумська) про шафран згадувалось так: «А що коштує весілля! Навіть така дурна щука коштує 2 гроші, короп ще більше, гарнець вина 40 грошей, фунт шафрану 70…». Демченко стверджує, що українці втратили культуру споживання шафрану, адже історія показує, що навіть у національному українському солодкому алкогольному напої «Спотикач» однією із спецій яку додавали, був саме шафран. «До нас приїздив юнак, який дуже хоче займатися шафраном і вже близько 15 років вивчає цю культуру. І він нам розповів, що це третє пришестя шафрану на територію України. Раніше православна церква використовувала шафран у своїх обрядах і вино для причастя також настоювали на шафрані», – розказує засновник фермерського господарства Віталій Шакало. Тому для відродження цієї культури на Україні господарство, крім того, що вирощує та збирає найдорожчу приправу у світі, розробило рецептуру власного напою, яке отримало назву «Шафранівка». «Ми спробували на самогоні, на горілці, відпрацювали рецептуру та зареєстрували власну торгову марку. Так, на 5 літрів горілки або хорошого самогону ми беремо 1 грам шафрану. Потім це настоюється, горілка отримується гарного кольору та смаку. Крім того, вона корисна для серця та суглобів», – ділиться рецептом Олег Демченко. Фермер розказує, що їх напій високо оцінили у Швейцарії та зацікавились ним у Польщі. А у себе в господарстві вони шафрановим настоєм змазують рани, що сприяє скорішому загоюванню.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 12.08.2019, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 3 | Загрузок нет | Рейтинг: 0.0