(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Млинці креп Сюзетт: рецепт і історія появи

Млинці креп Сюзетт - відоме французьке блюдо, що стало справжньою класикою. Його походження пов'язують з різними історіями, про правдивість яких можна тільки здогадуватися.

Відмінна риса - густий апельсиновий соус, який є обов'язковим супроводом десерту. Ласуни точно не встоять.

Історія млинців креп Сюзетт

Ці легенди не менше знамениті, ніж самі млинці. Претендентів на право називатися творцем десерту - кілька. Вважається, що блюдо вперше з'явилося в кінці 19 століття …

Одна з історій виникнення страви описана в мемуарах французького кухаря Шарпентье, який емігрував до Америки. Будучи 15-річним помічником офіціанта, він обслуговував принца Уельського і його гостей в одному з ресторанів Монте Карло. Серед запрошених була молода красива дівчина на ім'я Сюзетт. Гостям приготували млинці, і початківець офіціант повинен був віднести і поставити їх на стіл, але перед цим підігріти їх в соусі з апельсинового соку, цедри і комбінації алкогольних напоїв. Раптово соус запалав, і до столу було подано фламбіровать блюдо. Так майбутній кухар став засновником нового десерту, який привів у захват принца і його друзів, а назвали його в честь їх чарівної супутниці Сюзетт.

Інша історія про одну паризької актрисі Сюзанні Райхенберг, що служила в знаменитому "Комеді Франсез". Справа була в кінці 19 століття. Актриса була зайнята в одній п'єсі, де за роллю їй потрібно було кожен день їсти млинці, і робити це з задоволенням. Кухар, який їх випікав, вирішив полегшити долю Сюзанни і спеціально для неї придумав маленькі, дуже тонкі млинці. Він зробив їх солодкими, приготувавши спеціальний апельсиновий соус. Ходили чутки, що кухар був закоханий в актрису.

За іншою версією, один паризький шеф-кухар придумав млинці спеціально для своєї улюбленої актриси Сюзетт Райхенберг, яка щоранку приходила снідати в його ресторан. Вони настільки припали їй до смаку, що вона дозволила назвати ці млинці - креп Сюзетт.

Які продукти потрібні для тіста:

250 грамів борошна;

150 грамів цукрової пудри;

0, 3 літра молока;

3 курячих яйця;

50 грамів вершкового масла;

столова ложка цедри апельсина;

стручок ванілі;

50 грамів мигдального борошна;

сіль - щіпка.

Інгредієнти для соусу:

0, 3 літра апельсинового соку (свіжовичавленого);

цедра одного апельсина:

3 столові ложки джему з апельсинів;

8 столових ложок лікеру Grand Marnier;

50 мл рому, коньяку або бренді;

ванільне морозиво.

готуємо млинці

Віночком збити до пишності яйця і цукрову пудру, посолити і перемішати.

Додати молоко, ваніль, столову ложку лікеру, столову ложку апельсинової цедри, розтоплене вершкове масло, просіяне борошно. Збивати до однорідного стану, щоб не залишалося грудочок. Стежити за густотою тесту: воно повинно добре стікати з ложки. При необхідності додати борошна або молока.

Миску покрити і залишити "відпочивати" приблизно на півгодини. Тісто можна готувати з вечора, в цьому випадку його потрібно на ніч прибрати в холодильник.

Розігріти сковорідку для випікання млинців (найкраще взяти антипригарним) і змастити її олією. Виливати тісто на саму середину сковороди і повертати її, щоб воно рівномірно розтеклося по поверхні тонким шаром.

Коли краю підрум'яняться, акуратно перевернути млинець лопаткою на іншу сторону і випікати ще секунд сорок. Схопивши тісто добре ковзає по сковороді і легко перевертається. Це можна зробити і без лопатки - підкиданням. Цьому зовсім неважко навчитися.

Укладати готові млинці на тарілку стопкою.

Тепер справа за соусом

Покатати апельсини по столу, щоб вони стали м'якшими, і вичавити з них сік. Вилити його в сковороду з товстим дном і дати закипіти. При закипанні висипати цукор, викласти цедру одного апельсина і джем.

Варити на слабкому вогні, поки не розчиниться весь цукор і не випарується частина рідини. Влити залишки лікеру.

Млинці скласти навпіл і ще раз навпіл, щоб вийшли трикутники. Обсмажувати їх з кожного боку протягом декількох секунд в отриманому апельсиновому соусі.

Готові млинці креп Сюзетт укласти на блюдо. Залишилося поставити їх на стіл.

Подача млинчиків креп Сюзетт дуже ефектна. Їх підпалюють і подають палаючими. Для цього на складені в чотири рази млинці потрібно насипати трохи цукром, полити ромом або коньяком і підпалити. Алкоголь відразу загориться і вийде ефект танцюючих язиків полум'я.

Млинці креп Сюзетт годі й обсмажувати в соусі і не підпалювати. Після випікання скласти їх в чотири рази, укласти на тарілку і полити зверху густим апельсиново-карамельним соусом. Їх всус від цього не погіршиться.

До цієї страви прийнято подавати кульку морозива.

Слово «креп» перекладається з французької як «млинець». У Франції в млинці не прийнято класти соду. Щоб тісто вийшло однорідним, молоко і яйця повинні бути кімнатної температури.

Французькі млинчики креп Сюзетт прикрасять будь-який стіл. Це ідеальне частування для романтичної вечері і відмінний десерт для свята.

ukr.drinkpinkonline

 

Добавил: CNTB, 04.03.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 21 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0