(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Цікаво про сіль

Відомий американський фахівець Пол Брегг вважав, що людський організм абсолютно не потребує кухонної солі, і називав її отрутою.

Помилковість таких поглядів у даний час вважається повністю доведеною. Сіль життєво необхідна людині, як і всім іншим живим істотам. Сіль бере участь у підтримці та регулюванні водного балансу в організмі. У спермі, сечі, крові, сльозах, поті і практично в будь-якому людському органі - і справді міститься сіль, без якої не можуть працювати клітини. Якщо немає води і солі, клітини не отримують харчування і гинуть від зневоднення. При хронічній нестачі солі в організмі можливий смертельний результат.

З іншого боку, смертельний результат неминучий і при разовому переїданні солі. Летальна доза складає 3 грами на 1 кілограм маси тіла. Наприклад, для людини вагою 80 кг смертельним буде з'їсти за один прийом їжі приблизно 240 грам. До речі, приблизно така кількість солі міститься постійно в тілі дорослої людини.

Середня щоденна норма споживання солі для дорослої людини: 3-5 грамів солі в холодних країнах і до 20 грамів в жарких. Різниця викликана різною інтенсивністю потовиділення в жаркому і холодному кліматі.

Існує безліч різних солей, деякі з них також можна вживати в їжу. Але більш всього придатний для їжі хлористий натрій (NaCl), і саме його смак ми називаємо солоним. Інші солі володіють небажаним гірким або кислуватим присмаком, хоча вони теж можуть мати певну цінність в харчовому раціоні людини. У молочну суміш для дитячого харчування входять три солі - хлористий магній, хлористий калій і хлористий натрій.

Кухонна сіль служить джерелом утворення в шлунку соляної (хлороводородной) кислоти, яка є складовою частиною шлункового соку.

При зниженій кислотності лікарі прописують пацієнтові слабкий водний розчин соляної (хлороводородной) кислоти, а при підвищеній кислотності він випробує печію і йому рекомендують приймати питну соду. Вона нейтралізує надлишок кислоти.

Кухонна сіль володіє слабкими антисептичними властивостями; 10-15% вміст солі запобігає розвитку гнильних бактерій, що служить причиною її широкого застосування в якості консерванту їжі.

У глибоку давнину сіль добувалася спалюванням деяких рослин в вогнищах; отриману золу використовували як приправу.

Стародавні народи цінували сіль на вагу золота. Наприклад частину платні римських воїнів (лат. salarium срібла) видавалася сіллю (лат. SAL); звідси, зокрема, англ. заробітна плата salary («заробітна плата»).

Вже за дві тисячі років до н.е. китайці навчилися одержувати поварену сіль випарюванням морської води.

При замерзанні морської води лід виходить несолоним, а некрижана вода стає набагато солоніша. Розплавляючи лід, можна одержувати прісну воду з морський, а з розсолу виварювали поварену сіль з меншими енергетичними затратами.

Чистий хлорид натрію - негігроскопічна речовина, тобто не вбирає вологу. Гігроскопічні хлориди агнію і кальцію. Їх домішки майже завжди утримуються в кухоннійї солі і саме через їх присутність сіль відволожується.

Найбільшим у світі солончаком є ​​солончак Уюні в Болівії. Завдяки великому розміру, плоскої поверхні і високою відбивної здатності при наявності тонкого шару води, солончак Уюні є ідеальним інструментом для тестування і калібрування приладів дистанційного зондування на орбітальних супутниках.

Світове споживання кухонної солі перевищує 22 млн. т в рік. Кожна людина в середньому споживає за рік близько 8 кг солі. Одна третина солі, що видобувається випаровується з морської води.

http://tsikave.ostriv.in.ua

 

Добавил: CNTB, 21.08.2020, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 24 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0