(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

ЧОМУ ГІПОКРАТ РАДИВ ГЛІНТВЕЙН?

Глінтвейн – стародавній зігріваючий і надзвичайно смачний напій з червоного вина та спецій. “Палаюче вино” або “розпечене вино” – так перекладається “glühender Wein” з німецької мови.

Суперечки про те, хто першим винайшов глінтвейн не припиняються і досі. Про його корисні властивості знали ще як в античні часи, так і в середньовіччі і вживали як ліки від простудних захворювань. Крім того, було відмічено, що вино з прянощами зберігалося довше звичайного. У Стародавньому Римі вино з прянощами пили холодним, а в Північній Європі підігрівали і присмачували галінгалом.

Зберігся рецепт глінтвейну, переписаний у 1390 році із стародавніх рукописів Гіппократа:

“Три унції кориці і три унції імбиру. Одна міра іспанського нарду. Гвоздика, стручковий перець, трава галінгал (родич імбиру) і мускатний горіх. Майоран і кардамон – кожного по чверті унції. Гвінейська зерна (малагетта, гвінейський перець) і квітки кориці – того й іншого по десятій унції”.

Найдавнішим оригінальним рецептом вважається запис у книзі рецептів невідомого римського жителя, яка дійшла до нас через два тисячоліття. Там можна прочитати рецепт про “вина зі спеціями”, які в ті часи коштували досить дорого – кориця, чебрець, гвоздика, лавровий лист, коріандр. Предок глінтвейну в ті часи був доступний тільки заможним громадянам Риму.

В середньовіччі у багатьох європейських країнах глінтвейн став символом різдвяних свят і гулянь. І приблизно в цей же час на півночі Європи народився класичний рецепт приготування глінтвейну.

У чому ж користь глінтвейну, і чому про нього писав Гіппократ?

Основа глінтвейну — червоне вино — має прекрасний антибактеріальний та антиокислюючий ефект. Саме по собі в невеликих дозах гаряче вино здатне впливати на людський організм, сповільнювати старіння і підвищувати імунітет. Вино містить більше флавоноїдів (природних органічних сполук з яскраво вираженою антибактеріальною-антимікробною дією), ніж цитрусові, і інші фрукти та ягоди, цибуля, зелений чай. При цьому флавоноїдам у вині притаманна висока біодоступність — легше знаходять доступ саме до тих органів, яким вони необхідні. Вино містить один з найкорисніших біофлавоноїдів — кверцетин. Він також присутній у цибулі, чорниці, чаї, винограді й допомагає протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним. Ще один основний компонент червоного вина — ресвератрол — блокує запальні процеси й прискорює видужання.

Прянощі у глінтвейні впливають не тільки на смак, але й на цілющі властивості напою.

Кориця — має високу антиоксидантну дію. Корицева ефірна олія також має антимікробні властивості. У медицині й ароматерапії застосування кориці пов’язане, насамперед, з дією комплексу її летючих ароматних речовин. Ефірна олія кориці заслужила репутацію коштовного компоненту ліків від застуди.

Гвоздика — неодмінна спеція в більшості рецептів готування глінтвейну. Гвоздикова ефірна олія є офіційним лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах. Також вона виступає як компонент місцевоподразнюючих, що знеболюють, протизастудних мазей і бальзамів.

Мускатний горіх має дуже сильну стимулюючу й тонізуючу дію. Також він зміцнює пам’ять, нервову систему, лікує імпотенцію й сексуальні розлади, серцеві хвороби, багато доброякісних пухлин, наприклад мастопатію. Входить до складу імуноукріплюючих зборів. У малих дозах — гарний заспокійливий засіб, відмінно розслаблює й викликає сон. Ефективний він і при лікуванні застудних захворювань.

Кардамон має заспокійливу, тонізуючу, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну, кровоспинну, ферментативну, протигрибкову дію. Зміцнює імунну систему. Нормалізує травлення. Виводить шлаки. Збуджує статеву активність.

Духмяний перець містить піментову олію, допомагає при слабкості шлунку.

Всі цілющі властивості цих компонентів дуже яскраво проявляються в глінтвейні. При цьому, під час нагрівання вина весь зайвий алкоголь із вина випаровується, і залишається лише невелика його частина, яка й слугує основою корисного і смачного напою.

 

https://www.cartel.ua

 

Добавил: CNTB, 23.10.2021, в категорию Цікаві факти
Просмотров: 21 | Загрузок нет | Рейтинг: 5.0