(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Здоров’я нації у небезпеці

Сільські вісті.-13.04.2018

Із четвертого квітня в Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчів. Ідеться про набуття чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Яких нововведень слід очікувати споживачам і виробникам?

ПОЧНЕМО з останніх. Адже, за великим рахунком, доведення споживчого ринку харчів фактично до критичної межі на совісті виробників. Останніми роками полиці крамниць заполонили продукти сумнівної якості. Навіть чиновники профільних державних контролюючих служб визнають: у загальнодержавних масштабах фальсифікація окремих продуктів і їхня невідповідність задекларованим параметрам на маркуванні сьогодні сягає 80%. Вражаюча цифра! Причому йдеться не про делікатеси та смаколики, а про життєво найнеобхідніше на столі — молоко, масло, сир, хліб, олію, м’ясні вироби тощо. Важке економічне становище країни і зниження рівня доходів населення все частіше змушує споживачів керуватися тільки доступністю ціни на товар і все менше піклуватися про його якість та безпеку. Цей фактор у поєднанні з відсутністю державного контролю призводить до того, що недобросовісні виробники і постачальники послуг задля збільшення прибутку знижують власні витрати, використовуючи дешевші або не передбачені стандартами інгредієнти, з меншою увагою ставляться до процесу виробництва, умов транспортування, зберігання і реалізації продукції. Як наслідок, собівартість останньої знижується, однак при цьому погіршуються її якість і безпечність. Наприклад, у наших крамницях повно вершкового масла — нібито коров’ячого, проте із зовсім не молочними жирами. Їх у складі цього продукту, як і молока, сирів та сметани, зазвичай заміняє пальмова олія, імпорт якої за останні два роки зріс аж у чотири рази. Також ми звикли до нібито м’ясних ковбас із соєвого шроту, крохмалю, подрібнених шкур та сухожилля тварин. І ще до наколотої штучним білком свіжини (для збільшення продажної ваги). Відомо і про рис із домішками поліетиленових зерен, і про згущене молоко, що містить такі заборонені речовини, як діоксид титану (додають, якщо у складі продукту є жири немолочного походження), заборонений для дітей замінник цукру аспартам. І про хліб соціальних сортів із цвілого борошна. Що вже казати про соки, які такими можна назвати з великою натяжкою, а також дорогою до прилавка «нагодовані» хімією овочі та фрукти… Відбувається це тому, що нема законів про відповідальність виробника за недоброякісність виробленої продукції та механізму відстеження потрапляння фальсифікату на ринок. А чинні законодавчі норми спрямовані не на користь споживача. Так, першою ластівкою було скасування обов’язкової сертифікації товарів, після чого український ринок заполонив харчовий непотреб і неліквід. Зрештою, систему захисту прав споживачів у країні практично доруйнував запроваджений 2014 року мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. Так, його ухвалення зменшило тиск контролюючих органів на підприємців, що певною мірою підвищило ділову активність у країні. Однак у Держпродспоживслужбі констатують, що водночас це призвело до суттєвого погіршення якості продуктів.Із четвертого квітня в Україні запрацювала нова система контролю якості та безпечності харчів. Ідеться про набуття чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Яких нововведень слід очікувати споживачам і виробникам?

www.silskivisti.kiev.ua/

 

Добавил: CNTB, 19.04.2018, в категорию Дайджест