(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

За нинішніх темпів депопуляції річкової риби Україна за кілька років перейде на її імпорт

ПроАгро. – 07.02.2022

Червоний і чорний кав’яр українського виробництва став реальністю. Осетрові нині вирощують на Одещині й у Чернівцях. Натомість унаслідок природних та антропогенних чинників, чисельність популяції річкової риби падає: у порівнянні з 2013 роком вона знизилася на 70%. За таких темпів до 2024 року Україна змушена буде перейти на імпорт.

За словами директора Інституту рибного господарства НААН Ігоря Грициняка, аби цього не сталося держава має підтримувати програми селекції й відтворення риби, передає «ПроАго Груп» з посиланням на інформацію академії наук. Науковець зазначив, що завдяки виділенню урядом коштів на технічне переозброєння і переорієнтацію лабораторій у 2008-2009 році, при Інституті рибного господарства НААН України були створені три нові лабораторії: біотехнологій, вірусології і бактеріології, генетики і цитогенетики.«Нашим науковцям вдалося досягти кращого розщеплення ферментів – завдяки цьому, осетрові менше хворіють і краще ростуть. Збільшилась популяція форелі. 16 років тому по всій Україні вирощували 4 тонни, сьогодні – 10 тис. тонн. Ми вже вирощуємо 6-8 тонн, а у перспективі – 10 тонн власної червоної ікри. Близько 5 тонн чорної ікри. Уся ця продукція реалізується всередині країни», – розповів Ігор Грициняк. За даними фахівців НААН, нині Україна імпортує переважно морську рибу – через скорочення власного вилову.

www.proagro.com.ua/

Добавил: CNTB, 11.02.2022, в категорию Дайджест