(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Виробники цукру запропонували механізм підтримки галузі

Agravery. -18.09.2020

Для того, щоб виправити ситуацію із збитковістю цукрової галузі в масштабах країни, виробники цукру запропонували механізм підтримки сектору.

Про це розповів Сергій Тарасов, засновник агрохолдингу I&U Group, передає Latifundist.com. «Є дві позиції. Перша — ліберальна: ринок все відрегулює — слабкі помруть, сильні виживуть, поділять ринок і будуть між собою домовлятися. Багато раніше так і вважали, але зараз в світі це рідкість. Друга — за рахунок прибуткових напрямків підтримувати відстаючі, щоб як мінімум зберегти містоутворюючі підприємства в регіонах», — зазначає Тарасов. За його словами, якщо держава соціально спрямована, то частина надприбутків вона віддає якраз на підтримку таких галузей, щоб в майбутньому застрахувати не тільки людей, а й себе, зокрема, від загрози неконтрольованого імпортозаміщення. «Уряд повинен розробити механізм держпідтримки галузі, а варіанти можуть бути різні. Наприклад, можна прив'язатися до гектару вирощування буряку, або ж до тонни виробленого цукру. Тут головне — бажання змінити ситуацію і зберегти галузь. Поки такого бажання немає», — пояснює засновник агрохолдингу I&U Group. Сергій Тарасов додає, що за радянських часів Україна виробляла 6 млн тонн цукру і експортувала його в Росію, Казахстан, Узбекистан. Зараз ситуація інша. Україні необхідно для внутрішнього споживання трохи більше мільйона тонн цукру, заводів залишилося дуже мало. «Скільки реально виробляється цукру — 1,1−1,2 млн т — ніхто не знає, тому що немає нормальної статистики. Треба також розуміти, скільки потрібно заводів, що робити з тими заводами, що не впишуться в цей план перезавантаження», — підкреслює експерт.

 аgravery.com

 

Добавил: CNTB, 24.09.2020, в категорию Дайджест