(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Виробництво гречки в Україні під загрозою

AgroNews.ua. -11.03.2020

За останні 10 років посівні площі під гречкою в Україні значно скоротились, ще складніша ситуація в сегменті насінництва культури. Про це свідчать дані науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

За даними вчених, у порівнянні з попередніми роками площі посіву гречки в Україні у 2019 році скоротились у 2-2,5 рази. Водночас, вирощування елітного і репродукційного насіння зменшилось в 4-6 разів. При цьому, дві третини підприємств, які виробляли якісне насіння гречки внаслідок збитковості цього виду діяльності, відмовились від такого бізнесу, а по третині сортів, занесених до Державного реєстру, припинено їх підтримання в первинному насінництві.«З 18 суб’єктів насінництва, занесених у 2019 році до Державного реєстру виробників насіння, 15 — це наукові установи і підприємства Національної академії аграрних наук України, які виробили 85% від загального обсягу базового і сертифікованого насіння гречки», — говорять науковці. Загрозлива ситуація складається на ринку насіння гречки. У 2019 році, як і раніше, переважна кількість елітного та репродукційного насіння цієї культури вироблялась в системі НААН, що забезпечувало його відповідність вимогам державних стандартів до якості і сортової чистоти, то зараз на ринку насіння з’явилися комерційні структури, абсолютна більшість яких не занесена до Державного реєстру виробників насіння і масово пропонують насіння невідомого походження і сумнівної якості.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 20.03.2020, в категорию Дайджест