(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Відновлювані джерела харчування: як Nestle будує стійку аграрну екосистему в Україні

Дело.-13.10.2021

Щоб досягти кліматичної нейтральності та відновити ґрунти, швейцарський холдинг і українські партнери застосовують інноваційні світові практики

Зміни клімату, харчова безпека, точне, стійке та відновлювальне землеробство — ці словосполучення з'явилися в лексиконі українських аграріїв буквально вчора і поки є лише поодинокими ініціативами, які губляться на тлі "середніх підходів" до вирощування різних культур. При цьому Україна вже зіткнулася з наслідками глобального підвищення температури на планеті — це показав 2020 рік, коли частина врожаю була знищена засухами після аномально сухої зими 2019-20 років. Таким чином стає зрозуміло, що "зелений курс", який пропагує Європа, не просто вигадка, а спроба допомогти людству впоратися з посиленням екстремумів, яке несе за собою глобальне потепління. На щастя, в Україні вже є приклади нового типу землеробства. Не просто стійкого, але й відновлюваного, яке дозволить відновити ґрунти, повернути біорізноманіття та, звичайно ж, скоротити викиди СО2. Компанія Nestle з партнерами в 2017 році почала імплементувати в Україні програму RISE (Response-Inducing Sustainability Evaluation, програма оцінки сталого розвитку господарств), яку розробив Бернський університет. Разом з українськими вченими з Сумського аграрного університету вони три роки адаптували її під українські реалії, після чого провели дослідження в восьми господарствах, які вже впроваджують практики відновлювального землеробства. Сільськогосподарське підприємство "Михайлівське" в Кіровоградській області (є частиною холдингу "Зернарі") — це 2400 гектарів, на яких зараз висівають озиму пшеницю. Згодом з цієї пшениці зроблять борошно, яке стане основою для вермішелі швидкого приготування під відомими брендами Nestle Мівіна та Maggi. Швейцарський харчовий гігант — одна зі світових корпорацій, яка взяла на себе зобов'язання щодо скорочення СО2 і планує досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року. Українська "дочка", відповідно, також слідує даним цілям, тому робить все, щоб знизити викиди по всіх ланцюгах виробництва. Зараз розподіл генерації СО2 в структурі Nestle Україна виглядає наступним чином: 62% — це інгредієнти (весь процес виробництва, вирощування, збір, переробка); 18% — упаковка; 10% — робота локальних виробництв; 5% — логістика; 4% — ритейл; 1% — переробка. Як видно, левова частка викидів припадає саме на аграрну сферу. Існує поетапна стратегія досягнення нульових викидів СО2 до 2050 року. У 2018 році структура агровиробництва компанії генерувала 135 200 тонн вуглекислого газу. За планом,  в 2021 році компанія повинна була вийти на 125 тисяч тонн, але випередила показники і отримала 121 800 тонн СО2. В 2025 році потрібно знизити рівень СО2 до 90 тисяч тонн, в 2030 — до 65 тисяч тон і, нарешті, в 2050 році компанія стане кліматично нейтральною.

delo.ua/

Добавил: CNTB, 23.10.2021, в категорию Дайджест