(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

В Україні за 5 років створено 200 равликових ферм

AgroNews.ua. – 17.06.2020

В Україні працюють близько 200 равликових ферм. Загалом вони виробляють близько 800 тонн живих равликів. На експорт в минулому році поставили близько 300 тонн. Про це повідомляє Державна служба статистики України, пише agronews.ua.

Правда, сертифіковані лише 17 компаній. Також, в Україні зростає число ферм, які займаються не лише вирощуванням, але й переробкою равликів. Так, у 2016 році фермерка Марія Недвига з Дніпропетровщини створила компанію Здравлик і почала вирощувати середземноморського равлика. В Україні тоді вже працювали кілька виробників виноградних або просто звичайних садових равликів, повідомляє сайт Дніпроград. З цих молюсків виробляють складні і дорогі речовини: слиз равлика (заморожений або в вигляді сухого порошку), равликові пептиди – унікальні компоненти для світової фармацевтичної, харчової та косметологічної промисловості. Від продажу сировини – живих равликів, компанія майже відмовилася, перероблена високотехнологічна продукція має більшу додану вартість, при цьому в Україні культури споживання продуктів улітководства (геліцекультури) немає.Усередині країни ікру постачають в преміальні торгові мережі, продають через спеціалізовані сайти і ресторанних дистриб’юторів. Коштує вона від 800 грн за 30 грамів. Потужність ферми дозволяє виробляти до 100 кг вуличної ікри в місяць, говорить Недвига. Середня вартість її на міжнародному ринку сягає 100-150 євро за 100 грамів. Однак потрапити на цей ринок непросто, в равликовому бізнесі жорстка конкуренція.

agronews.ua

 

Добавил: CNTB, 20.06.2020, в категорию Дайджест