(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

В Україні споживачі платять за фальсифіковані консерви

AgroTrend. -25.12.2021

У банці з написом “Сардина” замість сардини можна знайти хитро законсервований обман, який нам завозять з Латвії. Причому, як виявилось, ці консерви виробляють лише для України. Чому споживач платить за дорогу сардину, а їсть дешевого оселедця?

Уявімо, що ви йдете в магазин. На що дивитесь у першу чергу, коли шукаєте рибу? На назву й ціну? Звичайно, рибку можна впізнати й так. Але коли вона не в банці. Та й коли на тарі написано великими літерами “Сардина”, у вас є повне право цьому вірити. І лише потім, якщо ви дуже прискіпливий споживач, ви прочитаєте те, що написано дрібним шрифтом. Саме у цих дрібних літерах захований обман. Коли ТСН.Тиждень разом головою ГО “Контроль захисту прав споживачів” Владиславою Мироновою прочитав “клюпеа харенгус”, ми пішли гуглити… І виявилось, що це – оселедець атлантичний. Але ж на звороті банки написано “Сардина”! Як так сталося? Сардина й оселедець – родичі, але різні риби. Спочатку розберімось, у чому ж різниця між оселедцем та сардиною? Всю рибу біологи ділять на родини – за спільними ознаками формою тіла, будовою, забарвленням луски. Якщо загуглити вже відомі нам слова “clupea harengus”, то з’ясується, що це оселедець, і належить він до родини оселедцевих. До цієї родини входить понад 50 родів риб. І один з них – це сардини. Останні бувають трьох видів – сардина, сардинела, сардинопс. Саме ці слова мають вказувати виробники у складі консерви. Це – вимога наших ДСТУ та європейського стандарту. Річ у тім, що оселедець з сардиною хоч і далекі родичі і схожі зовні, але все-таки різні рибини. Це як поплутати леопарда, барса й тигра, бо всі вони котики. “Оселедець і сардина – це зовсім різні риби. Сардина вважається більш елітною рибою, вона частіше йде в консерви”, – розповів директор Інституту рибного господарства Ігор Грициняк. Виробник з Латвії, власник латвійської компанії з виробництва консервованої риби, Інгус Вацкаганц це підтверджує: “Це різні види риби”. Однак одне його уточнення бентежить. “Ми використовуємо балтійську сардину. Вона невеликого розміру, але дуже смачна, бо свіжого вилову”, – каже Інгус Вацкаганц .Але якщо про балтійські шпроти ми щось чули, адже це відомий бренд, то про балтійську сардину – ні. І це не дивно. В Балтійському морі сардина взагалі не водиться! Сардина – це риба з теплих вод Атлантики, плаває вздовж узбережжя Африки, Мексики, Венесуели й Середземномор’я. Одна з версій – її назва походить від італійського острова Сардинія. А оселедець – це мешканець північних вод Атлантичного океану, від Норвегії до Гренландії. Ну, ще він водиться він у Північному й Балтійському морях.

agrotrend.com.ua/

Добавил: CNTB, 31.12.2021, в категорию Дайджест