(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

В Україні ціна на цукор підвищуватися не буде, – експерт

AgroNews.ua.-29.10.2020
Прогноз виробництва цукру в Україні залишається на рівні 1,2 млн тонн, а ось середньозважена цукристість українських цукрових буряків у 2020 році нижча за минулорічну. Про це повідомив аналітик сировинних ринків та сільського господарства національної асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин у коментарі для agronews.ua.

Якщо у 2019 році середньозважена цукристість буряків в Україні була вище 17%, то цьогоріч – 16,3%. Експерт пояснює зниження цукристості гідрометеорологічними умовами під час вегетації буряків.“У період, коли цукрові буряки “набирали” цукор йшли дощі, особливо у західних регіонах країни. Вони, так би мовити “вимивали” цукор. Тобто, коренеплоди інтенсивно набирали вагу, але цукристість при цьому знижувалася”, – пояснює аналітик. Тим не менш, дефіциту цукру в країні не буде, вважає Назар Михайловин. Станом на 28 жовтня 2020 року до сезону цукроваріння вже приступили 29 заводів. Ще 4 теж повинні стати до роботи. Цукрові заводи у цьому сезоні розпочали переробку буряків у пізніші строки. Причиною є посуха в більшості регіонів України, через яку утворилась ґрунтова кірка, яка ускладнює процес збирання врожаю. Українськими аграріями було посіяно 209 тис. га цукрових буряків, що на 5% менше, аніж минулого року. Найбільше посіяно у Вінницькій, Полтавській, Хмельницькій та Київській областях. І все ж валовий збір цукрових буряків очікується достатнім для виготовлення 1,2 млн тонн цукру, що повністю забезпечує потребу України у цьому продукті.Також в країні наявні перехідні залишки з минулого року. Сумарно, цих обсягів вистачить і на внутрішнє споживання, і для експортних зобов’язань, каже фахівець. Адже українські цукровики поставляють цукор, наприклад, «The Coca-Cola Company» для виготовлення солодких напоїв, тож мають довгострокові зобов’язання.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 06.11.2020, в категорию Дайджест