(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Українці 4 роки їдять м'ясо з чумою, – Паламар

AГРОПОЛІТ. -22.08.2019

Українці 4 роки поспіль, відколи в Україну була занесена африканська чума свиней, споживають м'ясо зі збудником АЧС. Адже численні випадки спалахів хвороби господарства – як промислові, так і приватні — приховують, і м'ясо від інфікованих тварини, замість утилізації, потрапляє на полиці магазинів та стихійні ринки.

Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар, повідомляє пресслужба АТУ. «А між тим, є технології, які дозволяють переробляти таку свинину — наприклад, на тушонку. Науковці зазначають, що вірус АЧС гине вже за температури 60 градусів протягом 30 хв. Тому тушонка, вироблена з ураженого м’яса, є абсолютно безпечною як для споживання людиною, так і з погляду біобезпеки. Якщо переробляти цей продукт для стратегічних запасів, то м’ясом знищених лише від початку 2019 року свиней можна було годувати протягом року до 200 тисяч осіб», – заявила Паламар. Вона додали, що для цього потрібно, передусім, внести відповідні зміни в Інструкцію з боротьби з АЧС, щоби м'ясо не підлягало утилізації (спалюванню), а було дозволено безпечну переробку цих тварин. Сучасні ж технології дозволяють переробляти цю сировину прямо в межах території господарства, і такий продукт буде безпечним для споживання, адже збудник в ньому знищать, і це буде вигідно як для держави, так і для власника постраждалого підприємства. Наприклад, у США вже давно є спеціальні мобільні установки, які здійснюють забій свиней і переробку м’яса на тушонку прямо на господарстві. Це дозволить нам унеможливити рознесення вірусу за межі підприємства. Ціна однієї такої установки близько $100 тис. — доволі невелика сума, якщо порівняти зі збитками, які терпить щоденно галузь від АЧС", – сказала експерт.

agropolit.com/news/

Добавил: CNTB, 30.08.2019, в категорию Дайджест