(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Україна ризикує втратити можливість експортувати до ЄС ріпак та кукурудзу

AgroNews.ua. -30.11.2018

Україна ризикує втратити можливість експортувати до ЄС ріпак і суттєво обмежити об’єми дозволених поставок кукурудзи. Таку думку висловила виконавчий директор Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Ірина Душник.

«Існує великий ризик, що європейський ринок буде втрачено для українського ріпаку та істотно обмежено для української кукурудзи. Мовою цифр, Україна може втратити близько 70-80% експорту ріпаку», – написала Душник у своєму блозі на сайті «НВ Бізнес». Вона повідомила, що цього року Україна вже поставила на світові ринки 1,9 млн тон ріпаку, з яких експорт до ЄС склав 1,6 млн тон. Душник зазначила, що в умовах високих цін на енергоносії та залежність багатьох країн від їх імпорту, а також відчутних змін клімату, в Європі стрімко зростає ринок біопалива і відповідно попит на експорт з України таких сільськогосподарських культур як ріпак та кукурудза. За її словами, зазвичай 70-80% українського ріпаку в ЄС використовується на біодизель. Експерт ЄБА зазначила, що в ЄС встановлені жорсткі екологічні вимоги до сировини, з якої виробляється біопаливо – всі учасники виробничого ланцюга біопалива – від вирощування до переробки сировини – мають підраховувати викиди парникових газів та надавати відповідні звіти. В той же час з цього року в ЄС набрали чинності більш жорсткі обмеження щодо викидів парникових газів при виробництві біопалива. І тенденція до зниження обсягів таких викидів буде тривати, зазначила автор блогу. Також вона повідомила, що в рамках запровадження більш жорстких вимог до обігу біопалива у ЄС встановили цілі щодо частки відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі до 2020 року: 20% у загальному споживанні енергії та 10% у транспортному секторі. Так, додатково до інших екологічних критеріїв, при використанні біопалива кількість викидів парникових газів має бути принаймні на 50% меншою, ніж при використанні викопного палива. Для спрощення підрахунку таких викидів європейські організації та дослідницькі інститути здійснюють такі підрахунки для конкретної країни ЄС чи її регіону. У спрощеному вигляді звіти виглядають наступним чином: сільськогосподарська культура – країна виробництва (чи розподіл за регіонами) – кількість викидів парникових газів, зазначила Душник. В Україні наразі розрахунків щодо кількості викидів парникових газів при виробництві сільгосппродукції немає. Йдеться, наприклад, про кукурудзу. В той же час, розрахунки за деякими культурами перевищують прийнятні для ЄС показники. Наприклад, за ріпаком. «Значення за замовчуванням» по викидах парникових газів для українського ріпаку – 756 кгСО2/т. В той час як для більшості регіонів Австралії ці дані коливаються у межах 500 кгСО2/т. «Така ситуація значною мірою обмежує експорт даних культур на преміальний ринок ЄС. А отже, і надходження валютної виручки до України», – йдеться в блозі.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 07.12.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Україна ризикує втратити можливість