(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Україна посилила позиції вітчизняної м’ясопродукції

AgroNews.ua. -18.02.2021

Характерною тенденцією 2020 року стало посилення позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини. Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», пише agronews.ua.

За словами заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Миколи Пугачова, торік був оновлений абсолютний рекорд за обсягами експорту м’яса птиці – до 431 тис. т, в той час як виручка від його продажів дещо скоротилась, склавши 555 млн дол. США. 2020 року не вдалося продовжити позитивну тенденцію збільшення експорту м’яса та субпродуктів. Минулого року вартість експорту продукції м’ясної групи зменшилася проти показників 2019 року на 8 % і становила 652 млн дол. США. Причинами цього стали зниження цін на українську курятину за рубежем та загальне зменшення обсягів експорту яловичини, зазначив експерт. За його словами, 2020 року найбільше вітчизняної м’ясопродукції було вивезено до країн Близького Сходу, Євросоюзу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному вимірі склала 20 %. Характерною рисою 2020 року стала зміна лідера у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняного м’яса, поінформував Микола Пугачов. Нідерланди, які три роки поспіль – з 2017 року – очолювали топ-10, поступилися Саудівській Аравії. Ця близькосхідна країна закуповує у нас виключно м’ясо птиці, причому починала з кількості лише 28 т у 2015 році на суму 34 тис. дол. США. А вже у 2020 році експорт українського м’яса птиці до Саудівської Аравії сягнув 83 тис. т на суму 136 млн дол. США. Торік ця країна збільшила свою частку закупівель до 20,9 % проти 13,5 % у 2019 році. Значними є також частки Нідерландів (13,9%), Об’єднаних Арабських Еміратів  (8,3 %), Білорусі (6,1 %), Азербайджану (5,2 %) та Казахстану (4,1 %). Загалом ці країни акумулювали близько 59 % від продажів Україною м’яса на глобальному ринку, зазначив експерт.

agronews.ua

Добавил: CNTB, 26.02.2021, в категорию Дайджест