(044) 279 85 78
cntbhp@gmail.com

Україна – Екотренд!

День.-28.02.2018

Виробництво органічної продукції — один із найбільш динамічних секторів вітчизняного АПК

На прилавках українських супермаркетів продукти з написами «екологічно чистий», «без консервантів», «біо» та «натуральний» зустрічаються доволі часто. Виробники використали вдалий маркетинговий хід, зігравши на екологічних настроях, які стали актуальними і в Україні після аварії на Чорнобильській АЕС. Однак донедавна відповідний напис і вища ціна далеко не завжди означали, що продукт насправді відповідає певним стандартам якості. Причина в тому, що українське законодавство не дає чіткого визначення «екологічно чистим продуктам». Для порівняння, у Європі, де кількість споживання органічної продукції кожного року зростає на 10—15%, стандарти якості харчової продукції задекларовані у відповідному договорі ще з 1991 року (Council Regulation on organic production of agricultural products). Спеціальні сертифікуючі компанії інспектують технологію виготовлення продукту і лише після цього на його етикетці з’являється напис «екологічно чистий». Такий знак є гарантією якості товару. Споживач, купуючи продукт із написом «екологічний», хоче бути впевненим у тому, що його не обманюють. Саме тому органічну продукцію маркують відповідними знаками, які підтверджують екологічний пріоритет продукції щодо вимог міжнародного стандарту ISO 14024. В Україні екологічна сертифікація сільськогосподарської продукції здійснюється відповідно до критеріїв, встановлених такими міжнародними організаціями, як Глобальна мережа екологічного маркування (GEN) та в деяких випадках — Міжнародна федерація органічного сільськогосподарського руху (IFOAM).

ЗАКОНОПРОЕКТ №5448

Сьогодні Верховна Рада має проголосувати так званий органічний законопроект. Закон України №5448 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», який належить до так званого «пакету євроінтеграційних законів», має зблизити українську продукцію з євростандартами, відкрити нові ринки збуту та додаткові робочі місця на селі, дати можливість дотувати органічне землеробство та штрафувати бізнесменів за псевдоорганіку. І ще — один із головних позитивних ефектів — збереження довкілля. Адже органічне виробництво — це не лише якісні продукти, вирощені без хімічних препаратів, але й етичне використання земельних ресурсів. «На здорових ґрунтах ростуть здорові рослини, які підтримують здоров’я тварин та людей» — говорить один із принципів органічного сільського господарства. Усього їх чотири: принцип здоров’я, екології, справедливості та турботи. Виробництво органічної продукції — один із найбільш динамічних секторів в українському АПК. За даними Мінагрополітики, за останні 5 років виробництво органіки зросло на 90%, площі органічних с/г угідь збільшилися із 260 тис. га до 421,5 тис. га і складають 1% від загальної площі с/г земель України. За останні 10 років створено понад 200 нових сертифікованих органічних господарств. Уже зареєстровано 426 «операторів» органічної продукції, з яких 294 — це суто виробники, решта — дистриб’ютори, рітейл, тощо. Безапеляційними лідерами з органічного землеробства є кияни (58 підприємств, які спеціалізуються на органічному виробництві), «срібло» ділять херсонці й одесити (по 38 зареєстрованих операторів органічного виробництва, відповідно).+

www.day.kiev.ua/

 

 

Добавил: CNTB, 12.03.2018, в категорию Дайджест
| Теги: Україна – Екотренд!